menu

Is doorwerken gezonder dan met pensioen gaan?

Volgens onderzoek van de Universiteit van Miami is doorwerken terwijl je met pensioen mag veel gezonder dan niet doorwerken.

De resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd in het tijdschrift Preventing Chronic Disease. Er werden 83.000 Amerikanen onderzocht voor de studie. Hun medische dossiers werden doorgespit en zij werden geïnterviewd. Zo’n 13 procent van de 65-plussers die deelnamen had een parttime of fulltime baan. En zo’n tweederde van die groep doorwerkers werkten op een kantoor.

Slechte gezondheid

Uit de gesprekken bleek dat van de groep 65-plussers die gestopt waren met werken, twee keer zoveel mensen aangaven dat hun gezondheid redelijk tot slecht was. De doorwerkers daarentegen waren een stuk positiever. De onderzoekers plaatsen hierbij wel een kanttekening, want sommige senioren moesten stoppen met werken vanwege hun gezondheid.

Leef Je Pensioen artikelbanner

Pensioen gezonder dan doorwerken

Overigens zijn er ook onderzoeken, zoals van de Universiteit van Oxford die juist concluderen dat met pensioen gaan beter is voor de gezondheid dan doorwerken. Maar wat is dan de waarheid? Waarschijnlijk ligt deze ergens in het midden. Naarmate we ouder worden gaat onze gezondheid achteruit; dit gebeurt hoe dan ook en heeft niets met je pensioen te maken. Mensen die met pensioen gaan krijgen meer slaap wat altijd goed is voor de gezondheid. En mensen die werken hebben over het algemeen minder tijd te besteden aan hun gezondheid. Ze slapen minder en hebben minder tijd voor beweging. Daar tegenover staat dat mensen die werken ook minder tijd besteden aan het stil staan bij kwaaltjes waardoor ze er minder last van lijken te hebben. Ook klagen ze minder over hun gezondheid om dat ze andere dingen aan hun hoofd hebben. Alles heeft dus zo z’n voors én z’n tegens.

Wat moet je doen?

Of doorwerken na je pensioen dus gezonder is dan met pensioen gaan, hangt af van je lichamelijke conditie en het soort werk dat je doet. Ongeacht je pensioen is het altijd beter meer te slapen en te bewegen. Maar de keuze om wel of niet langer door te werken hangt niet uitsluitend af van je gezondheid. Ook je financiële situatie is hierbij belangrijk. En misschien wel het aller belangrijkst: vind je je werk leuk en wil je doorwerken of juist stoppen? Uiteindelijk ben jij degene die het beste weet wat goed voor je is.

Reageren

Auteur

Leef Je Pensioen

Leef Je Pensioen

Leef Je Pensioen is een blog dat vol staat met handige tips en heel veel inspiratie over je pensioen en alles wat daarbij komt kijken.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten