menu

In 6 stappen met pensioen gaan

Met pensioen gaan is één. Je hoeft geen rekening meer te houden met je baas of met het kantoor waar je werkte. Maar er ontstaat ook een nieuwe situatie waar je misschien eerst aan moet wennen. Daarom heeft partnerblog Leef Je Pensioen 6 handige tips voor je waarmee je met pensioen gaan stap voor stap een stuk makkelijker maakt.

1. Voorbereiding

Ieder pensioen heeft voorbereiding nodig. Je bent nog niet met pensioen, maar het zit er aan te komen. Het is nu al verstandig om te kijken hoe je ervoor staat. Financieel bijvoorbeeld. Niet echt een leuk onderwerp voor velen, maar absoluut wel belangrijk. Weet je al hoeveel pensioen je hebt opgebouwd of vanaf wanneer je AOW ontvangt? Kun je straks met het pensioen dat je krijgt in het huis blijven wonen waar je woont? Misschien een rare vraag als je het hebt over je pensioen, maar zeker niet onbelangrijk om jezelf af te vragen: wil ik na mijn pensioen eventueel nog doorwerken?

Los van de financiën is het ook verstandig om je af te vragen wat je met je leven na je pensioen wilt doen. Veel mensen die met pensioen gaan missen plotseling de structuur en het ritme waarin ze zaten toen ze nog werkten. Niet onbelangrijk dus om je af te vragen of je behoefte hebt aan die structuur en zo ja, hoe je die dan gaat aanbrengen in je leven. Je kunt bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen, een studie volgen of je huis verbouwen. Maar als je die structuur niet nodig hebt zijn er ook nog andere zaken om over na te denken. Misschien wil je namelijk wel op reis.

2. Afbouwen

Stap 2 is een stap die je zet als je nog niet met pensioen bent gegaan. Je begint namelijk met afbouwen. Bouw werkzaamheden af waar mogelijk. Ga bijvoorbeeld parttime werken in plaats van fulltime. Begin met het overdragen van werkzaamheden en het inwerken van je collega’s. Je begint zo al langzaam te wennen aan het ontbreken van werk, straks als je met pensioen bent.

3. Een feestje vieren

Het is tijd om met pensioen te gaan. Je bent voorbereid, weet wat je financiële status is én je weet als het goed is hoe je dagen eruit gaan zien. Tijd voor een feestje! Inderdaad, een echt feestje bedoelen we. Een werkgever kan dit feestje voor je organiseren als dank voor je werk. Maar stel je voor dat het feestje er niet komt, organiseer het dan gewoon zelf. Ga met vrienden en familie uit eten en vier je vrijheid!

4. Met pensioen gaan is even wennen

Hoe je het wendt of keert, daadwerkelijk met pensioen zijn en niet meer naar je werk hoeven gaan is even wennen. Dit geeft niet, maar gun jezelf ook de tijd om er toch gewoon aan te wennen. Je sociale status verandert, al is het maar gevoelsmatig. Je dagritme is opeens anders, je hebt andere doelen, maar ook je rol binnen het huishouden is veranderd. Het is dan ook belangrijk om je partner of familie deelgenoot te maken van je pensioen. Het is niet alleen voor jou een verandering. Ook voor hun verandert er veel. Het is voor iedereen verschillend, maar toch is het een belangrijke fase waar je doorheen moet. Wees dus ook niet té hard voor jezelf maar gun jezelf gewoon de tijd die je nodig hebt.

5. Alles op orde

Stap 5 bij met pensioen gaan is je leven op orde brengen. Je hebt de vorige stappen doorlopen en je hebt een nieuwe structuur gevonden. Je hebt jezelf de tijd gegeven om te wennen. Alles is nu weer overzichtelijk en helder en de stress neemt af of verdwijnt. Tijd om bij jezelf te denken: “Met pensioen gaan is zo gek nog niet!”

6. Toekomstplannen

Het is tijd voor stap 6, de laatste stap: het plannen van je toekomst. Je bent met pensioen, maar dat betekent niet dat je leven voorbij is. Sterker nog een totaal nieuw leven begint nu pas. Wat zou je nog graag willen doen? Er zijn nog zoveel dingen die mogelijk zijn en nu is het moment om ze in kaart te brengen en op te pakken.

Reageren

Auteur

Leef Je Pensioen

Leef Je Pensioen

Leef Je Pensioen is een blog dat vol staat met handige tips en heel veel inspiratie over je pensioen en alles wat daarbij komt kijken.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten