Volg ons online

Geld & Regels

In 6 stappen met pensioen gaan

Met pensioen gaan lijkt makkelijk, maar voor veel mensen valt dat zwaar tegen. Daarom heeft LeefJePenioen.nl 6 tips om stap voor stap met pensioen te gaan.

Gedeeld

op

In 6 stappen met pensioen gaan

Met pensioen gaan is één. Je hoeft geen rekening meer te houden met je baas of met het kantoor waar je werkte. Maar er ontstaat ook een nieuwe situatie waar je misschien eerst aan moet wennen. Daarom heeft partnerblog Leef Je Pensioen 6 handige tips voor je waarmee je met pensioen gaan stap voor stap een stuk makkelijker maakt.

1. Voorbereiding

Ieder pensioen heeft voorbereiding nodig. Je bent nog niet met pensioen, maar het zit er aan te komen. Het is nu al verstandig om te kijken hoe je ervoor staat. Financieel bijvoorbeeld. Niet echt een leuk onderwerp voor velen, maar absoluut wel belangrijk. Weet je al hoeveel pensioen je hebt opgebouwd of vanaf wanneer je AOW ontvangt? Kun je straks met het pensioen dat je krijgt in het huis blijven wonen waar je woont? Misschien een rare vraag als je het hebt over je pensioen, maar zeker niet onbelangrijk om jezelf af te vragen: wil ik na mijn pensioen eventueel nog doorwerken?

Los van de financiën is het ook verstandig om je af te vragen wat je met je leven na je pensioen wilt doen. Veel mensen die met pensioen gaan missen plotseling de structuur en het ritme waarin ze zaten toen ze nog werkten. Niet onbelangrijk dus om je af te vragen of je behoefte hebt aan die structuur en zo ja, hoe je die dan gaat aanbrengen in je leven. Je kunt bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen, een studie volgen of je huis verbouwen. Maar als je die structuur niet nodig hebt zijn er ook nog andere zaken om over na te denken. Misschien wil je namelijk wel op reis.

2. Afbouwen

Stap 2 is een stap die je zet als je nog niet met pensioen bent gegaan. Je begint namelijk met afbouwen. Bouw werkzaamheden af waar mogelijk. Ga bijvoorbeeld parttime werken in plaats van fulltime. Begin met het overdragen van werkzaamheden en het inwerken van je collega’s. Je begint zo al langzaam te wennen aan het ontbreken van werk, straks als je met pensioen bent.

3. Een feestje vieren

Het is tijd om met pensioen te gaan. Je bent voorbereid, weet wat je financiële status is én je weet als het goed is hoe je dagen eruit gaan zien. Tijd voor een feestje! Inderdaad, een echt feestje bedoelen we. Een werkgever kan dit feestje voor je organiseren als dank voor je werk. Maar stel je voor dat het feestje er niet komt, organiseer het dan gewoon zelf. Ga met vrienden en familie uit eten en vier je vrijheid!

4. Met pensioen gaan is even wennen

Hoe je het wendt of keert, daadwerkelijk met pensioen zijn en niet meer naar je werk hoeven gaan is even wennen. Dit geeft niet, maar gun jezelf ook de tijd om er toch gewoon aan te wennen. Je sociale status verandert, al is het maar gevoelsmatig. Je dagritme is opeens anders, je hebt andere doelen, maar ook je rol binnen het huishouden is veranderd. Het is dan ook belangrijk om je partner of familie deelgenoot te maken van je pensioen. Het is niet alleen voor jou een verandering. Ook voor hun verandert er veel. Het is voor iedereen verschillend, maar toch is het een belangrijke fase waar je doorheen moet. Wees dus ook niet té hard voor jezelf maar gun jezelf gewoon de tijd die je nodig hebt.

5. Alles op orde

Stap 5 bij met pensioen gaan is je leven op orde brengen. Je hebt de vorige stappen doorlopen en je hebt een nieuwe structuur gevonden. Je hebt jezelf de tijd gegeven om te wennen. Alles is nu weer overzichtelijk en helder en de stress neemt af of verdwijnt. Tijd om bij jezelf te denken: “Met pensioen gaan is zo gek nog niet!”

6. Toekomstplannen

Het is tijd voor stap 6, de laatste stap: het plannen van je toekomst. Je bent met pensioen, maar dat betekent niet dat je leven voorbij is. Sterker nog een totaal nieuw leven begint nu pas. Wat zou je nog graag willen doen? Er zijn nog zoveel dingen die mogelijk zijn en nu is het moment om ze in kaart te brengen en op te pakken.

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Geld & Regels

Overstappen van zorgverzekeraar: tips en aandachtspunten

Overstappen van zorgverzekeraar? Het kan vanaf nu. Maar waar moet je op letten? En, is het wel verstandig?

Gedeeld

op

door

Overstappen van zorgverzekeraar

Dit blog is gemaakt in samenwerking met Startpagina.nl

Overstappen van zorgverzekeraar, het is ieder jaar zo rond eind november hetzelfde liedje: “Should i stay or should i go?” Het overstappen zelf is niet moeilijk. Of het ook loont? Dat hangt helemaal af van je persoonlijke situatie. In ieder geval is dit hét moment om je verzekeringen eens onder de loep te nemen. Een paar tips en aandachtspunten.

Bespaar op je premie met collectieve of online verzekering

Het basispakket en wat hieruit vergoed wordt, is bij iedere verzekeraar hetzelfde. Toch verschillen de premies, omdat deze zijn opgebouwd uit verschillende componenten zoals risico-opslag, opbouw van reserves of opslag voor niet-inbare premies. De ene verzekeraar maakt hogere kosten voor huisvesting dan de andere. Een zorgverzekering afsluiten bij een online verzekeraar scheelt dus vrijwel altijd geld. Ook loont het de moeite om te kijken of je je kunt aansluiten bij een collectieve verzekering. Dat kan vaak via een werkgever, maar bijvoorbeeld ook middels een lidmaatschap van (consumenten)organisaties.

Kies je aanvullende verzekering zorgvuldig

Aanvullende verzekeringen zijn er in vele soorten en maten. Welke je kiest hangt af van je situatie en wensen. Fysiotherapie, alternatieve therapie, een bril of contactlenzen. Zorg dat je verzekering aansluit op je wensen en behoeftes. De makkelijkste manier om verzekeringen te vergelijken is met een zorgvergelijker. Die vind je hier op Startpagina.

Voorkom verrassingen: betaal eigen risico vooraf

Het eigen risico bedraagt ook in 2017 € 385,-. Sommige verzekeraars geven de mogelijkheid dit bedrag (al dan niet in termijnen) vooruit te betalen. Hiermee voorkom je een verrassing aan het eind van het jaar. Wat je niet gebruikt, krijg je aan het eind van het jaar gewoon weer terug.

Belangrijke data om te onthouden

  • 12 november: vanaf nu kun je overstappen of wijzigingen in je pakket doorgeven. Je oude verzekering wordt bij een overstap automatisch opgezegd.
  • 31 december: laatste mogelijkheid om je oude verzekering op te zeggen of wijzigingen door te geven.
  • 1 januari – 31 januari: een nieuwe verzekering kiezen kan nog steeds, maar je oude verzekering moet voor 31 december opgezegd zijn.
  • 31 januari: einde van de overstapperiode.

Meer weten over overstappen van zorgverzekeraar?

Wil je meer weten over of je wel of niet moet overstappen van zorgverzekeraar? Maak eenvoudig een vergelijking via Startpagina en ontdek wat voor jou het voordeligst is.

Lees verder

Geld & Regels

Anoniem solliciteren komt naar Amsterdam

Anoniem solliciteren kan binnenkort ook in Amsterdam bij het Amerikaanse bedrijf Greyston Bakery, die dit al 35 jaar doen.

Gedeeld

op

door

Anoniem solliciteren

Anoniem solliciteren is al langer een punt van discussie. Maar in Amerika heeft het bedrijf Greyston Bakery er al 35 jaar ervaring mee. En met heel veel succes. Dit succes brengen ze binnenkort naar Amsterdam waar zo’n 100 Amsterdammers laagdrempelig aan werk zullen komen.

Bij Greyston Bakery hebben ze anoniem solliciteren een stapje verder doorgetrokken. Ze noemen dit het ‘open hiring-model’. Iedereen die graag een baan bij het bedrijf wil kan zijn of haar naam invullen op een lijst. Zodra er plek is wordt de eerst volgende op de lijst aangenomen. Geen vragen, geen CV’s, geen referenties en ook geen screenings. Extreem anoniem dus. En terwijl menig werkgever in Nederland hier al rillingen van krijgt, blijkt het in New York heel succesvol. Vooral voor oudere werknemers en mensen met een lage opleiding kan dit uitkomst bieden.

Extreem anoniem solliciteren

Greyston Bakery is inmiddels een heel bekende naam in het wereldje. Ze hebben door hun aanpak grote contracten weten te krijgen bij bijvoorbeeld ijsmakers Ben&Jerry’s, voor wie ze de brownies maken. Samen met de Start Foundation openen ze binnenkort dus een vestiging in Amsterdam, met hetzelfde aannamebeleid. Een locatie voor de bakkerij hebben ze trouwens nog niet, maar gedacht wordt aan Amsterdam West. “De locatie moet voldoen aan specifieke voorwaarden”, aldus Jos Verhoeven, directeur van de Start Foundation. “Mensen moeten er gemakkelijk kunnen komen en je hebt te maken met de strengere Europese wetgeving. Bijvoorbeeld voor (stank)overlast. In 2019 moet de bakkerij draaien.”

Proeflocaties

Sollicitanten kunnen zich trouwens al eerder aanmelden. Dit kan al over enkele maanden. De mensen gaan dan aan het werk bij proeflocaties. Verhoeven: “Mensen mogen vier tot zes weken bij de proefbedrijven komen werken. Ze krijgen netjes betaald en daarna wordt pas met ze gezeten om hun verhaal te horen.”

Bron: Telegraaf

Lees verder

Geld & Regels

Minder wanbetalers tijdens economische crisis

Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat er tijdens de economische crisis minder wanbetalers waren in Nederland.

Gedeeld

op

Minder wanbetalers

Wanbetalers zijn van alle tijden, maar uit onderzoek van Motivaction en kenniscentrum Nibud, in opdracht van incasso organisatie GGN, blijkt dat tijdens de afgelopen economische crisis er minder mensen slechte betaalgewoontes op na hielden.

Goed nieuws, maar ook opvallend, want je zou denken dat tijdens slechte tijden er juist meer mensen zijn die moeite hebben met het betalen van hun rekeningen. Niets is minder waar. Hoe kan dat?

Geld lenen kost geld

Belangrijkste reden is mogelijk het invoeren van maatregelen zoals de Wet Financieel Toezicht in 2009. Hierin werden destijds gedragsregels voor financieel dienstverleners vastgelegd. Ook de wel bekende reclames van kredietverstrekkers zijn flink ingeperkt. Daarbij komt ook dat deze reclames melding moeten maken van de slogan: ‘geld lenen kost geld’. En kennelijk heeft dit z’n vruchten afgeworpen.

Ernstige betalingsachterstanden

Onderzoeksbureau Motivaction maakte een analyse van 10 jaar data van incasso organisatie GGN. Deze data liet een duidelijke trend zien. Wij Nederlanders zijn beter geworden met geld en het aantal wanbetalers daalde zelfs tijdens de crisisjaren. Belangrijkste reden voor een betalingsachterstand was voorheen het ‘vergeten’ van rekeningen. Tegenwoordig is dit anders. De hoogte van de zorgkosten en andere vaste lasten wordt nu aangevoerd als reden om te laat of niet te betalen. En ondanks dat er minder wanbetalers zijn, is de ernst van de betalingsachterstanden wel toegenomen. Vooral inkomensdaling is hier debet aan. Met het aantrekken van de economie is dit gelukkig weer aan het veranderen.

Wanbetalers zorgpremie

Bij zorgpremies wordt iemand als wanbetaler aangemerkt zodra zes maanden lang geen premie voor de basisverzekering is afgedragen. Dit aantal is de laatste jaren licht gestegen. Het zijn hierbij vooral chronisch zieken en gehandicapten die moeite hebben om de hogere zorgkosten te betalen. Onder jongeren tot 25 jaar is het aantal wanbetalers juist afgenomen wat een goede ontwikkeling is. Dit heeft waarschijnlijk te maken met een groeiend besef bij deze groep dat je verplicht bent om een zorgverzekering af te sluiten. Daarnaast is er voor deze groep een groeiend aanbod goedkopere opties op de markt gekomen.

Meer weten?

Wil je meer weten over onderzoeken van Motivaction of opvallende trends in onze maatschappij? Bezoek dan de nieuwspagina van het onderzoeksbureau.

Lees verder

Meest gelezen