menu

Huishoudelijke hulp toelage

De huishoudelijke hulp toelage, ook wel HHT genoemd, is een hulpmiddel van de overheid om banen van de huishoudelijke hulp in de zorg te redden. Het hulpmiddel is bedoeld om, via de gemeente, de eigen bijdrage van mensen tot € 5,- te verlagen.

Hierdoor zou het financieel aantrekkelijker moeten worden om de huishoudelijke hulp voorlopig te behouden. Maar wordt er wel voldoende gebruik van gemaakt?

Eigen bijdrage

Met alle veranderingen in de zorg wordt van cliënten verwacht dat zij een eigen bijdrage leveren aan de kosten van de huishoudelijke hulp. Hierdoor dreigde een groot deel van de huishoudelijke hulpen in Nederland overbodig te worden, omdat het voor veel mensen té duur is. Maar staatssecretaris van Rijn heeft vorig jaar € 190 miljoen uitgetrokken voor een huishoudelijke hulp toelage. Cliënten kunnen via deze toelage een subsidie krijgen van € 12,50 om hiermee de eigen bijdrage te verlagen. Met behulp van de subsidie kunnen de gemiddelde loonkosten van € 17,50 per uur voor een huishoudelijke hulp verlaagd worden naar minimaal € 5,- per uur. De cliënt betaalt dus een eigen bijdrage van € 5,- in plaats van de voorgestelde € 10,- per uur.

Huishoudelijke Hulp Toelage artikelbanner

Huishoudelijke Hulp Toelage onbekend

Probleem is alleen dat de huishoudelijke hulp toelage voor veel mensen nog geheel onbekend is én dat de meeste gemeenten pas net zijn begonnen met de invoering ervan. Met de huishoudelijke hulp toelage, vaak ook omschreven als dienstencheque, zouden ongeveer 19.000 banen behouden moeten blijven. Maar volgens directeur Zion Jongstra van de grootste thuiszorg aanbieder van Nederland, TSN, is het nu nog moeilijk te zeggen of dat ook echt gebeurt. Van de 60.000 cliënten die TSN heeft gebruiken er nu nog slechts 210 mensen een toelage. Hopelijk gaat dit binnenkort veranderen met de brede inzet van informatie en communicatie door het Rijk, de gemeenten en branche organisaties ActiZ en BTN.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten