menu

Hoe voordelig is collectief verzekeren?

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met  In samenwerking met Independer artikel

Collectief verzekeren. We denken er vaak niet over na, maar wist je dat zo’n 70% van alle verzekerden in Nederland een zorgverzekering heeft via een collectief? Dit kan via de werkgever zijn, een vakbond, patiëntenvereniging, of zelfs een sportbond. Maar waarom zou je het doen?

De belangrijkste reden om te kiezen voor een collectieve verzekering is zo Hollands als het maar kan: voordeel. Een collectieve verzekering kan financieel heel voordelig zijn, want de kortingen die je hierdoor krijgt kunnen oplopen tot 10% op het basispakket en zelfs 20% op een aanvullende verzekering.

Mogelijk oververzekerd

Zoals Johan Cruijff al zei: “Ieder nadeel heb z’n voordeel”. En hier is het dus andersom. Ieder voordeel heb z’n nadeel, want de vraag is natuurlijk of een collectieve verzekering wel aansluit op de specifieke behoeften die jij hebt. Een collectieve verzekering moet aansluiten op de wensen van zoveel mogelijk mensen, dus kan het zijn dat je straks verzekerd bent voor kosten die je niet nodig hebt. In dat geval ben je dus oververzekerd. Maar de vraag is ook: over hoeveel premie krijg je korting? Als je 8% korting krijgt op een verzekering die 15% duurder is, dan ben je nog steeds duurder uit en kun je beter zelf een vergelijking maken.

Independer artikel banner

Wanneer kom je in aanmerking?

De vraag is natuurlijk wanneer je in aanmerking komt voor zo´n collectiviteitskorting. Daarom hebben we een greep gedaan uit wat mogelijkheden die voor jou relevant kunnen zijn.

1. Collectief verzekeren via de gemeente

Voor de laagste inkomens bieden de meeste gemeenten in Nederland een speciale collectieve zorgverzekering met premievoordelen. Heb je een bijstandsuitkering dan kom je bijna altijd in aanmerking hiervoor. Maar ben je bijvoorbeeld een student en krijg je studiefinanciering, dan kun je geen gebruik maken van een collectieve verzekering. Hiervoor is het niet bedoeld.

2. Collectief verzekeren via de werkgever

Dit zal voor de meeste mensen de meest voorkomende situatie zijn. Veel werkgevers bieden namelijk een collectieve verzekering aan voor hun werknemers. Het voordeel is dat je korting krijgt op de basisverzekering, op de aanvullende verzekeringen, verder zijn er meestal afspraken gemaakt over specifieke zorg die aansluit op de werkzaamheden binnen het bedrijf én er zijn werkgevers die een deel mee betalen voor hun werknemers.

Nadeel van een collectieve verzekering via je werkgever is dat de werkgever vaak afspraken heeft gemaakt met één verzekeraar voor een beperkt aantal verzekeringen. Je keuze is daardoor beperkt en je loopt de kans oververzekerd te zijn.

3. Collectief verzekeren via een open collectief

Een open collectief is een bemiddelaar die zich inzet om kortingen te bedingen bij verzekeraars voor grote groepen consumenten. Een bekend open collectief is UnitedConsumers. Maar er zijn ook commerciële organisaties die, vaak in samenwerking met verzekeraars, collectieve zorgverzekeringen aanbieden. Independer, waarmee we bij NED7 samenwerken, is zo’n organisatie. De korting op de basisverzekering, die via hun kan worden afgesloten, loopt op tot wel 10%. En ook voor de aanvullende verzekeringen kun je bij Independer kortingen krijgen tot zo’n 20%.

4. Collectief verzekeren via patiëntenverenigingen

Er zijn heel veel patiëntenverenigingen in Nederland die een korting aanbieden op de basispremie van je zorgverzekering. Een patiëntenvereniging is opgericht voor mensen die leiden aan een bepaalde ziekte of aandoening, zoals astma of reuma. Er zijn ook overkoepelende patiëntenverenigingen, zoals de NPCF (Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie). Niet alleen patiënten, maar ook mantelzorgers, kinderen van patiënten en betrokken professionals kunnen hiervan lid zijn.

Verzekeringstip!

Tot en met 31 december heb je de kans om over te stappen naar een andere zorgverzekering. Of dit nu een collectieve is of niet. Maak zelf een makkelijke vergelijking via Independer om te kijken welke zorgverzekering het beste bij jou past en welke korting je eventueel kunt krijgen.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten