Volg ons online

Geld & Regels

Hoe voordelig is collectief verzekeren?

70% van de mensen is verzekerd via een collectief. Maar is collectief verzekeren eigenlijk wel zo voordelig?

Gedeeld

op

Collectief verzekeren

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met  In samenwerking met Independer artikel

Collectief verzekeren. We denken er vaak niet over na, maar wist je dat zo’n 70% van alle verzekerden in Nederland een zorgverzekering heeft via een collectief? Dit kan via de werkgever zijn, een vakbond, patiëntenvereniging, of zelfs een sportbond. Maar waarom zou je het doen?

De belangrijkste reden om te kiezen voor een collectieve verzekering is zo Hollands als het maar kan: voordeel. Een collectieve verzekering kan financieel heel voordelig zijn, want de kortingen die je hierdoor krijgt kunnen oplopen tot 10% op het basispakket en zelfs 20% op een aanvullende verzekering.

Mogelijk oververzekerd

Zoals Johan Cruijff al zei: “Ieder nadeel heb z’n voordeel”. En hier is het dus andersom. Ieder voordeel heb z’n nadeel, want de vraag is natuurlijk of een collectieve verzekering wel aansluit op de specifieke behoeften die jij hebt. Een collectieve verzekering moet aansluiten op de wensen van zoveel mogelijk mensen, dus kan het zijn dat je straks verzekerd bent voor kosten die je niet nodig hebt. In dat geval ben je dus oververzekerd. Maar de vraag is ook: over hoeveel premie krijg je korting? Als je 8% korting krijgt op een verzekering die 15% duurder is, dan ben je nog steeds duurder uit en kun je beter zelf een vergelijking maken.

Independer artikel banner

Wanneer kom je in aanmerking?

De vraag is natuurlijk wanneer je in aanmerking komt voor zo´n collectiviteitskorting. Daarom hebben we een greep gedaan uit wat mogelijkheden die voor jou relevant kunnen zijn.

1. Collectief verzekeren via de gemeente

Voor de laagste inkomens bieden de meeste gemeenten in Nederland een speciale collectieve zorgverzekering met premievoordelen. Heb je een bijstandsuitkering dan kom je bijna altijd in aanmerking hiervoor. Maar ben je bijvoorbeeld een student en krijg je studiefinanciering, dan kun je geen gebruik maken van een collectieve verzekering. Hiervoor is het niet bedoeld.

2. Collectief verzekeren via de werkgever

Dit zal voor de meeste mensen de meest voorkomende situatie zijn. Veel werkgevers bieden namelijk een collectieve verzekering aan voor hun werknemers. Het voordeel is dat je korting krijgt op de basisverzekering, op de aanvullende verzekeringen, verder zijn er meestal afspraken gemaakt over specifieke zorg die aansluit op de werkzaamheden binnen het bedrijf én er zijn werkgevers die een deel mee betalen voor hun werknemers.

Nadeel van een collectieve verzekering via je werkgever is dat de werkgever vaak afspraken heeft gemaakt met één verzekeraar voor een beperkt aantal verzekeringen. Je keuze is daardoor beperkt en je loopt de kans oververzekerd te zijn.

3. Collectief verzekeren via een open collectief

Een open collectief is een bemiddelaar die zich inzet om kortingen te bedingen bij verzekeraars voor grote groepen consumenten. Een bekend open collectief is UnitedConsumers. Maar er zijn ook commerciële organisaties die, vaak in samenwerking met verzekeraars, collectieve zorgverzekeringen aanbieden. Independer, waarmee we bij NED7 samenwerken, is zo’n organisatie. De korting op de basisverzekering, die via hun kan worden afgesloten, loopt op tot wel 10%. En ook voor de aanvullende verzekeringen kun je bij Independer kortingen krijgen tot zo’n 20%.

4. Collectief verzekeren via patiëntenverenigingen

Er zijn heel veel patiëntenverenigingen in Nederland die een korting aanbieden op de basispremie van je zorgverzekering. Een patiëntenvereniging is opgericht voor mensen die leiden aan een bepaalde ziekte of aandoening, zoals astma of reuma. Er zijn ook overkoepelende patiëntenverenigingen, zoals de NPCF (Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie). Niet alleen patiënten, maar ook mantelzorgers, kinderen van patiënten en betrokken professionals kunnen hiervan lid zijn.

Verzekeringstip!

Tot en met 31 december heb je de kans om over te stappen naar een andere zorgverzekering. Of dit nu een collectieve is of niet. Maak zelf een makkelijke vergelijking via Independer om te kijken welke zorgverzekering het beste bij jou past en welke korting je eventueel kunt krijgen.

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Geld & Regels

Overstappen van zorgverzekeraar: tips en aandachtspunten

Overstappen van zorgverzekeraar? Het kan vanaf nu. Maar waar moet je op letten? En, is het wel verstandig?

Gedeeld

op

door

Overstappen van zorgverzekeraar

Dit blog is gemaakt in samenwerking met Startpagina.nl

Overstappen van zorgverzekeraar, het is ieder jaar zo rond eind november hetzelfde liedje: “Should i stay or should i go?” Het overstappen zelf is niet moeilijk. Of het ook loont? Dat hangt helemaal af van je persoonlijke situatie. In ieder geval is dit hét moment om je verzekeringen eens onder de loep te nemen. Een paar tips en aandachtspunten.

Bespaar op je premie met collectieve of online verzekering

Het basispakket en wat hieruit vergoed wordt, is bij iedere verzekeraar hetzelfde. Toch verschillen de premies, omdat deze zijn opgebouwd uit verschillende componenten zoals risico-opslag, opbouw van reserves of opslag voor niet-inbare premies. De ene verzekeraar maakt hogere kosten voor huisvesting dan de andere. Een zorgverzekering afsluiten bij een online verzekeraar scheelt dus vrijwel altijd geld. Ook loont het de moeite om te kijken of je je kunt aansluiten bij een collectieve verzekering. Dat kan vaak via een werkgever, maar bijvoorbeeld ook middels een lidmaatschap van (consumenten)organisaties.

Kies je aanvullende verzekering zorgvuldig

Aanvullende verzekeringen zijn er in vele soorten en maten. Welke je kiest hangt af van je situatie en wensen. Fysiotherapie, alternatieve therapie, een bril of contactlenzen. Zorg dat je verzekering aansluit op je wensen en behoeftes. De makkelijkste manier om verzekeringen te vergelijken is met een zorgvergelijker. Die vind je hier op Startpagina.

Voorkom verrassingen: betaal eigen risico vooraf

Het eigen risico bedraagt ook in 2017 € 385,-. Sommige verzekeraars geven de mogelijkheid dit bedrag (al dan niet in termijnen) vooruit te betalen. Hiermee voorkom je een verrassing aan het eind van het jaar. Wat je niet gebruikt, krijg je aan het eind van het jaar gewoon weer terug.

Belangrijke data om te onthouden

  • 12 november: vanaf nu kun je overstappen of wijzigingen in je pakket doorgeven. Je oude verzekering wordt bij een overstap automatisch opgezegd.
  • 31 december: laatste mogelijkheid om je oude verzekering op te zeggen of wijzigingen door te geven.
  • 1 januari – 31 januari: een nieuwe verzekering kiezen kan nog steeds, maar je oude verzekering moet voor 31 december opgezegd zijn.
  • 31 januari: einde van de overstapperiode.

Meer weten over overstappen van zorgverzekeraar?

Wil je meer weten over of je wel of niet moet overstappen van zorgverzekeraar? Maak eenvoudig een vergelijking via Startpagina en ontdek wat voor jou het voordeligst is.

Lees verder

Geld & Regels

Anoniem solliciteren komt naar Amsterdam

Anoniem solliciteren kan binnenkort ook in Amsterdam bij het Amerikaanse bedrijf Greyston Bakery, die dit al 35 jaar doen.

Gedeeld

op

door

Anoniem solliciteren

Anoniem solliciteren is al langer een punt van discussie. Maar in Amerika heeft het bedrijf Greyston Bakery er al 35 jaar ervaring mee. En met heel veel succes. Dit succes brengen ze binnenkort naar Amsterdam waar zo’n 100 Amsterdammers laagdrempelig aan werk zullen komen.

Bij Greyston Bakery hebben ze anoniem solliciteren een stapje verder doorgetrokken. Ze noemen dit het ‘open hiring-model’. Iedereen die graag een baan bij het bedrijf wil kan zijn of haar naam invullen op een lijst. Zodra er plek is wordt de eerst volgende op de lijst aangenomen. Geen vragen, geen CV’s, geen referenties en ook geen screenings. Extreem anoniem dus. En terwijl menig werkgever in Nederland hier al rillingen van krijgt, blijkt het in New York heel succesvol. Vooral voor oudere werknemers en mensen met een lage opleiding kan dit uitkomst bieden.

Extreem anoniem solliciteren

Greyston Bakery is inmiddels een heel bekende naam in het wereldje. Ze hebben door hun aanpak grote contracten weten te krijgen bij bijvoorbeeld ijsmakers Ben&Jerry’s, voor wie ze de brownies maken. Samen met de Start Foundation openen ze binnenkort dus een vestiging in Amsterdam, met hetzelfde aannamebeleid. Een locatie voor de bakkerij hebben ze trouwens nog niet, maar gedacht wordt aan Amsterdam West. “De locatie moet voldoen aan specifieke voorwaarden”, aldus Jos Verhoeven, directeur van de Start Foundation. “Mensen moeten er gemakkelijk kunnen komen en je hebt te maken met de strengere Europese wetgeving. Bijvoorbeeld voor (stank)overlast. In 2019 moet de bakkerij draaien.”

Proeflocaties

Sollicitanten kunnen zich trouwens al eerder aanmelden. Dit kan al over enkele maanden. De mensen gaan dan aan het werk bij proeflocaties. Verhoeven: “Mensen mogen vier tot zes weken bij de proefbedrijven komen werken. Ze krijgen netjes betaald en daarna wordt pas met ze gezeten om hun verhaal te horen.”

Bron: Telegraaf

Lees verder

Geld & Regels

Minder wanbetalers tijdens economische crisis

Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat er tijdens de economische crisis minder wanbetalers waren in Nederland.

Gedeeld

op

Minder wanbetalers

Wanbetalers zijn van alle tijden, maar uit onderzoek van Motivaction en kenniscentrum Nibud, in opdracht van incasso organisatie GGN, blijkt dat tijdens de afgelopen economische crisis er minder mensen slechte betaalgewoontes op na hielden.

Goed nieuws, maar ook opvallend, want je zou denken dat tijdens slechte tijden er juist meer mensen zijn die moeite hebben met het betalen van hun rekeningen. Niets is minder waar. Hoe kan dat?

Geld lenen kost geld

Belangrijkste reden is mogelijk het invoeren van maatregelen zoals de Wet Financieel Toezicht in 2009. Hierin werden destijds gedragsregels voor financieel dienstverleners vastgelegd. Ook de wel bekende reclames van kredietverstrekkers zijn flink ingeperkt. Daarbij komt ook dat deze reclames melding moeten maken van de slogan: ‘geld lenen kost geld’. En kennelijk heeft dit z’n vruchten afgeworpen.

Ernstige betalingsachterstanden

Onderzoeksbureau Motivaction maakte een analyse van 10 jaar data van incasso organisatie GGN. Deze data liet een duidelijke trend zien. Wij Nederlanders zijn beter geworden met geld en het aantal wanbetalers daalde zelfs tijdens de crisisjaren. Belangrijkste reden voor een betalingsachterstand was voorheen het ‘vergeten’ van rekeningen. Tegenwoordig is dit anders. De hoogte van de zorgkosten en andere vaste lasten wordt nu aangevoerd als reden om te laat of niet te betalen. En ondanks dat er minder wanbetalers zijn, is de ernst van de betalingsachterstanden wel toegenomen. Vooral inkomensdaling is hier debet aan. Met het aantrekken van de economie is dit gelukkig weer aan het veranderen.

Wanbetalers zorgpremie

Bij zorgpremies wordt iemand als wanbetaler aangemerkt zodra zes maanden lang geen premie voor de basisverzekering is afgedragen. Dit aantal is de laatste jaren licht gestegen. Het zijn hierbij vooral chronisch zieken en gehandicapten die moeite hebben om de hogere zorgkosten te betalen. Onder jongeren tot 25 jaar is het aantal wanbetalers juist afgenomen wat een goede ontwikkeling is. Dit heeft waarschijnlijk te maken met een groeiend besef bij deze groep dat je verplicht bent om een zorgverzekering af te sluiten. Daarnaast is er voor deze groep een groeiend aanbod goedkopere opties op de markt gekomen.

Meer weten?

Wil je meer weten over onderzoeken van Motivaction of opvallende trends in onze maatschappij? Bezoek dan de nieuwspagina van het onderzoeksbureau.

Lees verder

Meest gelezen