Goedkoopste energiecontract

Het goedkoopste energiecontract kies je zo

De winter komt er weer aan. En wanneer de buitentemperatuur daalt, moet het binnen behaaglijk zijn. De thermostaat zet je een aantal graden hoger, met als gevolg dat de energierekening stijgt.

Gelukkig kun je besparen op de kosten zonder dat je inlevert op comfort. Met energie vergelijken kies je namelijk de goedkoopste leverancier. En dankzij een aantal handige tips dring je de energiekosten nog verder terug.

Energiekosten door de jaren heen

In 2004 werd de energiemarkt in Nederland vrijgegeven. Op dat moment bedroeg de energierekening voor een gemiddeld huishouden zo’n 1.400 euro volgens onderzoek van Pricewise. In 2018 bedraagt de energierekening gemiddeld 1.750 euro. De stijging wordt grotendeels veroorzaakt door hogere belastingen, netwerkkosten en de hogere olieprijs. Hoewel je als consument geen invloed hebt op die kosten, kun je toch besparen. Dit doe je door regelmatig over te stappen naar een andere energieleverancier.

Zo vind je het goedkoopste energiecontract

De zoektocht naar het goedkoopste energiecontract begint met het vergelijken van aanbieders. Hiervoor hoef je niet zelf alle aanbiedingen naast elkaar te leggen, energie vergelijken kan gemakkelijk via een vergelijkingssite. Je krijgt op basis van jouw situatie een overzicht van de goedkoopste aanbieders. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten om er zeker van te zijn dat je ook echt profiteert van het aangeboden voordeel. Door te kiezen voor vaste energietarieven kom je gedurende de contractperiode niet voor verrassingen te staan. Vaak krijg je dan ook een hoge welkomstkorting. Op leveringskosten valt moeilijk te besparen. In de regel geldt dat deze kosten in het noorden van het land lager zijn omdat de energie vanaf het aardgasveld in Slochteren minder ver hoeft te worden getransporteerd. Ook de netbeheerkosten variëren per regio, omdat de netbeheerders zelf bepalen hoe hoog deze zijn. In het algemeen ben je het gunstigst uit met een contract voor één jaar en vaste tarieven. Je hebt daarmee de vrijheid om elk jaar een nieuwe energieleverancier te kiezen en te besparen.

Zo houd je de energiekosten laag

Je drukt de energiekosten niet alleen door te kiezen voor de goedkoopste leverancier. Je kunt ook besparen op het verbruik zelf. Je bereikt het beste resultaat door het huis goed te isoleren. Denk aan een simpele oplossing als tochtstrips van de bouwmarkt. Maar je kunt ook duurdere maatregelen nemen zoals dubbel glas of een betere muur- en vloerisolatie. Met een goede isolatie kun je de thermostaat gerust een aantal graden lager zetten zonder dat het koud wordt in huis. Je bespaart jaarlijks zo’n 80 euro door de thermostaat ’s nachts op 15 graden te zetten. Overdag verwarm je alleen de ruimtes waar je veel tijd doorbrengt, zoals de woonkamer. En je bespaart jaarlijks zo’n 70 euro door de slaapkamer niet te verwarmen. Verder bespaar je op zowel het water- als energieverbruik als je korter doucht. Voorkom ook sluipverbruik. Laat apparaten niet op stand-by staan maar trek de stekker uit het stopcontact. Daar bespaar je jaarlijks tientallen euro’s mee.

Meer over besparen en financiële zaken

In onze rubriek Geld & Regels vind je meer besparingstips en informatie over financiële zaken. De online community biedt verder ook alle relevante en bruikbare content over voedsel, gezondheid, vrije tijd, liefde en lichaam & geest.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print