menu

Heb ik recht op een vrijwilligersvergoeding?

Een vrijwilligersvergoeding ontvangen voor het vrijwilligerswerk dat je doet? Vrijwillig werk verrichten impliceert dat er ook niet voor betaald wordt. Maar als vrijwilliger mag je van de Belastingdienst een kleine vergoeding krijgen. Maar waar moet je op letten? En wat zijn de risico’s waar je rekening mee moet houden? Het blog Toekomt.nl heeft de voor- en nadelen voor ons op een rijtje gezet.

Wanneer ben je vrijwilliger?

Als je voor een kleine vergoeding in aanmerking wilt komen, is het wel belangrijk om zeker te weten dat je ook echt vrijwilliger bent. 3 zaken zijn hierbij belangrijk:

  1. Het werk dat je doet doe je niet voor een bedrijf, maar voor een stichting of ANBI
  2. Je bent niet in dienst bij de organisatie waar je het vrijwilligerswerk doet
  3. Je doet het werk niet voor je beroep

Val jij met jouw situatie onder deze voorwaarden? Dan mag je voor het vrijwilligerswerk dat je doet een zogenaamde vrijwilligersvergoeding ontvangen.

Wat is de vrijwilligersvergoeding?

Een vrijwilligersvergoeding heeft een maximum. Je mag maximaal maar € 4,50 per uur verdienen, maximaal € 150 per maand en maximaal € 1.500 per jaar. Belangrijk hierbij is dat het hier om “en-en-en” gaat en niet om “of-of-of”. Met andere woorden: stel je werkt maar 2 uur per maand en krijgt daarvoor € 50,- vergoeding, dan zit je weliswaar onder het maximum maandbedrag van € 150,- en toch mag het niet. Je zit namelijk met een vrijwilligersvergoeding van € 25,- per uur ruimschoots over het maximum van € 4,50 per uur. Dit wordt dan niet meer gezien als een vrijwilligersvergoeding en wordt belast voor loon- en inkomstenbelasting.

Heb je overigens een bijstandsuitkering en doe je vrijwilligerswerk, dan kun je maximaal € 95,- per maand extra verdienen en maximaal € 764,- per jaar. Hier kan een uitzondering op worden gemaakt als de gemeente vindt dat het werk dat je doet als vrijwilliger nodig is voor je re-integratie als werknemer. In dat geval kun je wel € 150,- per maand en € 1.500,- per jaar ontvangen als een vrijwilligersvergoeding.

Heb ik recht op een onkostenvergoeding

Het kan zijn dat je voor het vrijwilligerswerk dat je doet kosten maakt die je vergoed wilt hebben, zoals het gebruik van je auto. Voordeel is dat er geen limiet zit aan de vergoeding voor deze kosten. Maar tegelijkertijd ook een vrijwilligersvergoeding ontvangen bovenop de onkostenvergoeding dat kan niet. De twee vergoedingen mogen bij elkaar nog steeds maar maximaal € 1.500,- per jaar zijn. Je moet dus goed kijken naar de hoogte van de kosten. Stel je onkosten zijn hoger dan de maximale vergoeding die je krijgt voor een vrijwilligersvergoeding, dan is het beter om af te zien van die vrijwilligersvergoeding, aangezien aan de onkosten geen limiet zit. Vraag is natuurlijk wel of de organisatie deze kosten wil betalen, terwijl ze ook het maximum van € 1.500,- kunnen aanhouden. Belangrijk is overigens wel dat je natuurlijk altijd je bonnetjes bewaart en dat je bij de onkostenvergoeding de werkelijke kosten van je auto mag declareren.

Wat als ik meer vrijwilligerswerk doe?

Ongeacht de hoeveelheid vrijwilligerswerk of de hoeveelheid instanties waar je dit werk doet, mag je per maand maar een maximum van € 150,- ontvangen en een maximum van € 1.500,- per jaar. Krijg je dus bij de ene organisatie al het maximum en krijg je bij de volgende organisatie ook geld, dan ga je al over dat maximum heen en moet je loon- en inkomstenbelasting gaan afdragen over al het geld!

Afzien van een vrijwilligersvergoeding

Zie je af van het ontvangen van een vrijwilligersvergoeding, maar je hebt er wel recht op? Dan kun je nog steeds voordeel halen uit het verrichten van vrijwilligerswerk. Je kunt namelijk het bedrag waar je recht op hebt als gift aftrekken van de belasting.

Reageren

Auteur

Toekomt

Toekomt

Toekomt is het online magazine over pensioen, geldzaken en wat je met je pensioen kunt doen. Toekomt staat vol met handige tips, adviezen en verhalen én zet bezoekers aan om die toekomst te creëren die hun toekomt. Uiteindelijk bepalen wij namelijk zelf hoe onze toekomst er echt uit komt te zien.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten