Volg ons online

Geld & Regels

Heb ik recht op een vrijwilligersvergoeding?

Waar moet je opletten als je een vrijwilligersvergoeding wilt ontvangen voor het vrijwilligerswerk dat je doet? Toekomt.nl heeft wat tips.

Gedeeld

op

Tips voor het ontvangen van een vrijwilligersvergoeding

Een vrijwilligersvergoeding ontvangen voor het vrijwilligerswerk dat je doet? Vrijwillig werk verrichten impliceert dat er ook niet voor betaald wordt. Maar als vrijwilliger mag je van de Belastingdienst een kleine vergoeding krijgen. Maar waar moet je op letten? En wat zijn de risico’s waar je rekening mee moet houden? Het blog Toekomt.nl heeft de voor- en nadelen voor ons op een rijtje gezet.

Wanneer ben je vrijwilliger?

Als je voor een kleine vergoeding in aanmerking wilt komen, is het wel belangrijk om zeker te weten dat je ook echt vrijwilliger bent. 3 zaken zijn hierbij belangrijk:

  1. Het werk dat je doet doe je niet voor een bedrijf, maar voor een stichting of ANBI
  2. Je bent niet in dienst bij de organisatie waar je het vrijwilligerswerk doet
  3. Je doet het werk niet voor je beroep

Val jij met jouw situatie onder deze voorwaarden? Dan mag je voor het vrijwilligerswerk dat je doet een zogenaamde vrijwilligersvergoeding ontvangen.

Wat is de vrijwilligersvergoeding?

Een vrijwilligersvergoeding heeft een maximum. Je mag maximaal maar € 4,50 per uur verdienen, maximaal € 150 per maand en maximaal € 1.500 per jaar. Belangrijk hierbij is dat het hier om “en-en-en” gaat en niet om “of-of-of”. Met andere woorden: stel je werkt maar 2 uur per maand en krijgt daarvoor € 50,- vergoeding, dan zit je weliswaar onder het maximum maandbedrag van € 150,- en toch mag het niet. Je zit namelijk met een vrijwilligersvergoeding van € 25,- per uur ruimschoots over het maximum van € 4,50 per uur. Dit wordt dan niet meer gezien als een vrijwilligersvergoeding en wordt belast voor loon- en inkomstenbelasting.

Heb je overigens een bijstandsuitkering en doe je vrijwilligerswerk, dan kun je maximaal € 95,- per maand extra verdienen en maximaal € 764,- per jaar. Hier kan een uitzondering op worden gemaakt als de gemeente vindt dat het werk dat je doet als vrijwilliger nodig is voor je re-integratie als werknemer. In dat geval kun je wel € 150,- per maand en € 1.500,- per jaar ontvangen als een vrijwilligersvergoeding.

Heb ik recht op een onkostenvergoeding

Het kan zijn dat je voor het vrijwilligerswerk dat je doet kosten maakt die je vergoed wilt hebben, zoals het gebruik van je auto. Voordeel is dat er geen limiet zit aan de vergoeding voor deze kosten. Maar tegelijkertijd ook een vrijwilligersvergoeding ontvangen bovenop de onkostenvergoeding dat kan niet. De twee vergoedingen mogen bij elkaar nog steeds maar maximaal € 1.500,- per jaar zijn. Je moet dus goed kijken naar de hoogte van de kosten. Stel je onkosten zijn hoger dan de maximale vergoeding die je krijgt voor een vrijwilligersvergoeding, dan is het beter om af te zien van die vrijwilligersvergoeding, aangezien aan de onkosten geen limiet zit. Vraag is natuurlijk wel of de organisatie deze kosten wil betalen, terwijl ze ook het maximum van € 1.500,- kunnen aanhouden. Belangrijk is overigens wel dat je natuurlijk altijd je bonnetjes bewaart en dat je bij de onkostenvergoeding de werkelijke kosten van je auto mag declareren.

Wat als ik meer vrijwilligerswerk doe?

Ongeacht de hoeveelheid vrijwilligerswerk of de hoeveelheid instanties waar je dit werk doet, mag je per maand maar een maximum van € 150,- ontvangen en een maximum van € 1.500,- per jaar. Krijg je dus bij de ene organisatie al het maximum en krijg je bij de volgende organisatie ook geld, dan ga je al over dat maximum heen en moet je loon- en inkomstenbelasting gaan afdragen over al het geld!

Afzien van een vrijwilligersvergoeding

Zie je af van het ontvangen van een vrijwilligersvergoeding, maar je hebt er wel recht op? Dan kun je nog steeds voordeel halen uit het verrichten van vrijwilligerswerk. Je kunt namelijk het bedrag waar je recht op hebt als gift aftrekken van de belasting.

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Geld & Regels

Overstappen van zorgverzekeraar: tips en aandachtspunten

Overstappen van zorgverzekeraar? Het kan vanaf nu. Maar waar moet je op letten? En, is het wel verstandig?

Gedeeld

op

door

Overstappen van zorgverzekeraar

Dit blog is gemaakt in samenwerking met Startpagina.nl

Overstappen van zorgverzekeraar, het is ieder jaar zo rond eind november hetzelfde liedje: “Should i stay or should i go?” Het overstappen zelf is niet moeilijk. Of het ook loont? Dat hangt helemaal af van je persoonlijke situatie. In ieder geval is dit hét moment om je verzekeringen eens onder de loep te nemen. Een paar tips en aandachtspunten.

Bespaar op je premie met collectieve of online verzekering

Het basispakket en wat hieruit vergoed wordt, is bij iedere verzekeraar hetzelfde. Toch verschillen de premies, omdat deze zijn opgebouwd uit verschillende componenten zoals risico-opslag, opbouw van reserves of opslag voor niet-inbare premies. De ene verzekeraar maakt hogere kosten voor huisvesting dan de andere. Een zorgverzekering afsluiten bij een online verzekeraar scheelt dus vrijwel altijd geld. Ook loont het de moeite om te kijken of je je kunt aansluiten bij een collectieve verzekering. Dat kan vaak via een werkgever, maar bijvoorbeeld ook middels een lidmaatschap van (consumenten)organisaties.

Kies je aanvullende verzekering zorgvuldig

Aanvullende verzekeringen zijn er in vele soorten en maten. Welke je kiest hangt af van je situatie en wensen. Fysiotherapie, alternatieve therapie, een bril of contactlenzen. Zorg dat je verzekering aansluit op je wensen en behoeftes. De makkelijkste manier om verzekeringen te vergelijken is met een zorgvergelijker. Die vind je hier op Startpagina.

Voorkom verrassingen: betaal eigen risico vooraf

Het eigen risico bedraagt ook in 2017 € 385,-. Sommige verzekeraars geven de mogelijkheid dit bedrag (al dan niet in termijnen) vooruit te betalen. Hiermee voorkom je een verrassing aan het eind van het jaar. Wat je niet gebruikt, krijg je aan het eind van het jaar gewoon weer terug.

Belangrijke data om te onthouden

  • 12 november: vanaf nu kun je overstappen of wijzigingen in je pakket doorgeven. Je oude verzekering wordt bij een overstap automatisch opgezegd.
  • 31 december: laatste mogelijkheid om je oude verzekering op te zeggen of wijzigingen door te geven.
  • 1 januari – 31 januari: een nieuwe verzekering kiezen kan nog steeds, maar je oude verzekering moet voor 31 december opgezegd zijn.
  • 31 januari: einde van de overstapperiode.

Meer weten over overstappen van zorgverzekeraar?

Wil je meer weten over of je wel of niet moet overstappen van zorgverzekeraar? Maak eenvoudig een vergelijking via Startpagina en ontdek wat voor jou het voordeligst is.

Lees verder

Geld & Regels

Anoniem solliciteren komt naar Amsterdam

Anoniem solliciteren kan binnenkort ook in Amsterdam bij het Amerikaanse bedrijf Greyston Bakery, die dit al 35 jaar doen.

Gedeeld

op

door

Anoniem solliciteren

Anoniem solliciteren is al langer een punt van discussie. Maar in Amerika heeft het bedrijf Greyston Bakery er al 35 jaar ervaring mee. En met heel veel succes. Dit succes brengen ze binnenkort naar Amsterdam waar zo’n 100 Amsterdammers laagdrempelig aan werk zullen komen.

Bij Greyston Bakery hebben ze anoniem solliciteren een stapje verder doorgetrokken. Ze noemen dit het ‘open hiring-model’. Iedereen die graag een baan bij het bedrijf wil kan zijn of haar naam invullen op een lijst. Zodra er plek is wordt de eerst volgende op de lijst aangenomen. Geen vragen, geen CV’s, geen referenties en ook geen screenings. Extreem anoniem dus. En terwijl menig werkgever in Nederland hier al rillingen van krijgt, blijkt het in New York heel succesvol. Vooral voor oudere werknemers en mensen met een lage opleiding kan dit uitkomst bieden.

Extreem anoniem solliciteren

Greyston Bakery is inmiddels een heel bekende naam in het wereldje. Ze hebben door hun aanpak grote contracten weten te krijgen bij bijvoorbeeld ijsmakers Ben&Jerry’s, voor wie ze de brownies maken. Samen met de Start Foundation openen ze binnenkort dus een vestiging in Amsterdam, met hetzelfde aannamebeleid. Een locatie voor de bakkerij hebben ze trouwens nog niet, maar gedacht wordt aan Amsterdam West. “De locatie moet voldoen aan specifieke voorwaarden”, aldus Jos Verhoeven, directeur van de Start Foundation. “Mensen moeten er gemakkelijk kunnen komen en je hebt te maken met de strengere Europese wetgeving. Bijvoorbeeld voor (stank)overlast. In 2019 moet de bakkerij draaien.”

Proeflocaties

Sollicitanten kunnen zich trouwens al eerder aanmelden. Dit kan al over enkele maanden. De mensen gaan dan aan het werk bij proeflocaties. Verhoeven: “Mensen mogen vier tot zes weken bij de proefbedrijven komen werken. Ze krijgen netjes betaald en daarna wordt pas met ze gezeten om hun verhaal te horen.”

Bron: Telegraaf

Lees verder

Geld & Regels

Minder wanbetalers tijdens economische crisis

Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat er tijdens de economische crisis minder wanbetalers waren in Nederland.

Gedeeld

op

Minder wanbetalers

Wanbetalers zijn van alle tijden, maar uit onderzoek van Motivaction en kenniscentrum Nibud, in opdracht van incasso organisatie GGN, blijkt dat tijdens de afgelopen economische crisis er minder mensen slechte betaalgewoontes op na hielden.

Goed nieuws, maar ook opvallend, want je zou denken dat tijdens slechte tijden er juist meer mensen zijn die moeite hebben met het betalen van hun rekeningen. Niets is minder waar. Hoe kan dat?

Geld lenen kost geld

Belangrijkste reden is mogelijk het invoeren van maatregelen zoals de Wet Financieel Toezicht in 2009. Hierin werden destijds gedragsregels voor financieel dienstverleners vastgelegd. Ook de wel bekende reclames van kredietverstrekkers zijn flink ingeperkt. Daarbij komt ook dat deze reclames melding moeten maken van de slogan: ‘geld lenen kost geld’. En kennelijk heeft dit z’n vruchten afgeworpen.

Ernstige betalingsachterstanden

Onderzoeksbureau Motivaction maakte een analyse van 10 jaar data van incasso organisatie GGN. Deze data liet een duidelijke trend zien. Wij Nederlanders zijn beter geworden met geld en het aantal wanbetalers daalde zelfs tijdens de crisisjaren. Belangrijkste reden voor een betalingsachterstand was voorheen het ‘vergeten’ van rekeningen. Tegenwoordig is dit anders. De hoogte van de zorgkosten en andere vaste lasten wordt nu aangevoerd als reden om te laat of niet te betalen. En ondanks dat er minder wanbetalers zijn, is de ernst van de betalingsachterstanden wel toegenomen. Vooral inkomensdaling is hier debet aan. Met het aantrekken van de economie is dit gelukkig weer aan het veranderen.

Wanbetalers zorgpremie

Bij zorgpremies wordt iemand als wanbetaler aangemerkt zodra zes maanden lang geen premie voor de basisverzekering is afgedragen. Dit aantal is de laatste jaren licht gestegen. Het zijn hierbij vooral chronisch zieken en gehandicapten die moeite hebben om de hogere zorgkosten te betalen. Onder jongeren tot 25 jaar is het aantal wanbetalers juist afgenomen wat een goede ontwikkeling is. Dit heeft waarschijnlijk te maken met een groeiend besef bij deze groep dat je verplicht bent om een zorgverzekering af te sluiten. Daarnaast is er voor deze groep een groeiend aanbod goedkopere opties op de markt gekomen.

Meer weten?

Wil je meer weten over onderzoeken van Motivaction of opvallende trends in onze maatschappij? Bezoek dan de nieuwspagina van het onderzoeksbureau.

Lees verder

Meest gelezen