menu

Heb ik een uitvaartverzekering nodig?

Doodgaan is helaas één van de weinige dingen in het leven die écht zeker zijn. En hoe raar het ook mag klinken, maar doodgaan is niet goedkoop. Vraag is hoe betaal je voor je eigen begrafenis of crematie? Hier zijn verzekeringen voor gemaakt, maar heb je die wel écht nodig? Het blog Toekomt.nl zocht het voor ons uit.

Het prijskaartje van doodgaan

Het hangt van je specifieke wensen af hoe duur jouw begrafenis of crematie wordt. Het kan zo eenvoudig of zo overdadig gemaakt worden als je zelf wil. Maar met speciale wensen komt ook een speciaal prijskaartje. Gemiddeld zijn de kosten van een begrafenis of crematie tussen de € 4.000 en € 8.000. Een begrafenis is daarbij meestal duurder dan een crematie. De kosten van begraven worden zijn namelijk voor een groot deel afhankelijk van de grafrechten die je moet betalen. Deze verschillen sterk per gemeente. Vaak zijn deze grafrechten alleen al tussen de € 1.500 en € 3.500.

Toekomt artikelbanner

De verschillen tussen verzekeringen

Een uitvaartverzekering dekt in principe de kosten van een uitvaart. Hierdoor hoef je je nabestaanden niet op te laten draaien voor het vaak hoge prijskaartje. Maar klopt dit beeld wel? Uitvaartverzekeringen komen in veel verschillende vormen en maten, waarbij het grootste verschil vooral zit in de wijze waarop wordt uitgekeerd. Ook is keuzevrijheid voor jou en je nabestaanden een belangrijk punt waarop veel verzekeringen kunnen verschillen van elkaar. Je hebt bijvoorbeeld een naturaverzekering. Hierbij wordt uitgekeerd in vooraf vastgestelde diensten. Naturaverzekeringen zijn over het algemeen voordeliger dan een zogenaamde geldverzekering. Hierbij kunnen de nabestaanden zelf kiezen hoe het geld besteed wordt.

Wat kost het?

Wat kost jou een uitvaartverzekering? De kosten zijn uiteraard afhankelijk van het type uitvaart waar je voor hebt gekozen én het soort verzekering dat je afsluit. Maar hou rekening met een maandpremie van zo’n € 10,- voor een verzekering ter waarde van € 7.000,-. De reden waarom premies over het algemeen hoog zijn komt omdat je, voor het afsluiten van een overlijdensverzekering, geen medische verklaring nodig hebt. De verzekeraar neemt dus het risico van vroegtijdig overlijden mee in het bepalen van de hoogte van je premie.

Is een uitvaartverzekering echt nodig?

Maar heb je nu wel écht een overlijdensverzekering nodig? Natuurlijk wil je niet je nabestaanden opzadelen met de financiële lasten van een uitvaart, dus daar moet je iets voor regelen. Dit kan doormiddel van een verzekering, maar er zijn ook tal van andere opties. Zo kun je ook zelf geld opzij leggen voor een uitvaart. Een spaarrekening met daarop zo’n € 2.500,- is al snel voldoende voor een eenvoudige uitvaart. Ook kun je denken aan een overlijdensrisicoverzekering in plaats van een uitvaartverzekering. De verhouding tussen de kosten en de uitkering van zo’n verzekering is vaak positiever dan bij een uitvaartverzekering.

Reageren

Auteur

Toekomt

Toekomt

Toekomt is het online magazine over pensioen, geldzaken en wat je met je pensioen kunt doen. Toekomt staat vol met handige tips, adviezen en verhalen én zet bezoekers aan om die toekomst te creëren die hun toekomt. Uiteindelijk bepalen wij namelijk zelf hoe onze toekomst er echt uit komt te zien.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten