menu

Happy profit

We kennen de drie P’s van People, Planet, Profit natuurlijk allemaal. Tijdens het Qualify Self event vorige week in Zeist, bij het Achmea congrescentrum, werd er een nieuwe versie gelanceerd: People, Planet, Purpose. De gedachte erachter is dat de zelfredzaamheid van mensen, waar steeds meer de nadruk op wordt gelegd, alleen kan slagen als er zingeving aan gekoppeld wordt. En dat geldt dan ook voor bedrijven. Happy profit heet dat dan.

Kickstarter

De Vlaamse marketing adviseur Herman Toch heeft er zelfs een heel boek aan gewijd. Herman stelt daarin dat bedrijven anders moeten kijken naar begrippen als ‘winst’ en ‘groei’. Als je dat eenmaal ziet kun je het niet “niet meer zien”, zoals hij zelf zegt. Happy Profit vindt al navolging, want er komen steeds meer PBC’s, oftewel Public Benefit Companies. Deze bedrijven willen groeien en winst maken maar dan wel met een sociaal karakter. Happy Profit dus. Kickstarter en Laureate zijn daar voorbeelden van.

Happy profit, ook voor Wonen, Zorg en Pensioen

De deelnemers aan het congres discussieerden ook over de toekomst van de verzorgingsstaat. Zoals bijvoorbeeld het pensioen. Het begrip ‘solidariteit’ kwam daarbij vaak ter sprake. Want hoe solidair zijn we als het om geld gaat? Zijn we ook in de nieuwe vorm bereid om te betalen voor zorg die we zelf niet nodig hebben? Hoe wil je je pensioen uitgekeerd krijgen? In natura (zorg, wonen of voeding) of geld? Hoe financier je je woning als er geen stabiel basisinkomen meer is?

Nieuwe woonvormen

De veranderende zorg creëert ook nieuwe vormen van wonen. We moeten langer thuis blijven wonen. Maar dat hoef je niet alleen te doen. Mensen gaan samenwerken om hun woonwensen te realiseren. Dat komt tot uiting in allerlei nieuwe ideeën zoals woongroepen, moderne hofjes, thuishuizen of kangoeroewoningen. Deze vernieuwingen vragen ook om andere financiering. Want een stabiel inkomen op basis van een 40-jarig dienstverband behoort definitief tot het verleden.

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten