menu

Gemeente communiceert niet goed

Via gemeenten kunnen mensen extra geld krijgen voor de inhuur van een huishoudelijke hulp. Maar informatie rond deze Huishoudelijke Hulp Toelage, zoals de ‘subsidie’ heet, is volgens de Consumentenbond één grote warboel.

En bovendien zijn heel veel mensen er niet van op de hoogte omdat de informatie nergens te vinden is. Dit moet volgens de Consumentenbond veranderen en snel ook, want de regeling is niet alleen goed voor mensen die, door wat voor reden dan ook, niet meer in staat zijn zelf het huishouden te doen. De regeling is ook goed voor medewerkers die als huishoudelijke hulp werken en dreigen hun baan te verliezen door bezuinigingen.

Informatie onvindbaar

Veel gemeenten hebben tot nu toe niet duidelijk gecommuniceerd dat inwoners via de Huishoudelijke Hulp Toelage geholpen kunnen worden. Dit blijkt ook nog eens uit onderzoek dat de Consumentenbond uitvoerde in 12 provinciehoofdsteden en 24 andere grote gemeenten, die ieder meer dan € 1 miljoen euro aan geld van de Rijksoverheid ontvangen hiervoor. Informatie over de toelage is op websites van de gemeenten moeilijk te vinden en bij 7 gemeenten zelfs helemaal onvindbaar. Bovendien wordt het geld op uiteenlopende manieren door de gemeenten besteed.

partner content

Hoe krijg je extra geld?

Wist je dat je financiële steun van de gemeente kunt krijgen voor het inhuren van extra huishoudelijke hulp in huis? Tot het einde van 2016 kun je extra financiële ondersteuning krijgen om het huis schoon te houden als je dit zelf niet meer kunt doen. Je kunt hiervoor terecht bij het Wmo-loket van je gemeente. Klik hier om te ontdekken hoe je hierover in contact komt met de gemeente.

Wildgroei aan regels

“Het is goed dat dit vangnet voor huishoudelijke hulp er is, maar dan moet de regeling wél bekend zijn bij de mensen die hem kunnen gebruiken”, aldus Bart Combée, directeur Consumentenbond. “De gemeenten moeten op de websites hun inwoners beter informeren.” De Consumentenbond heeft de staatssecretaris en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten inmiddels aangeschreven. Gevraagd is om samen met gemeenten te kijken hoe de informatie verstrekking kan worden verbeterd én hoe bovendien de ‘wildgroei’ aan uitvoeringsregels kan worden tegengegaan.

Gemeente communiceert niet

Naast dat de Huishoudelijke Hulp Toelage voor inwoners van een gemeente voordeel oplevert, is de regeling ook goed voor werknemers van thuiszorgorganisaties. Omdat met behulp van de regeling meer uren huishoudelijke hulp kan worden ingekocht, blijven er ook meer mensen aan het werk. Voorheen kwamen veel medewerkers op straat te staan doordat gemeenten bezuinigden op de uren huishoudelijke hulp. Gemeenten bieden nu, met geld van de overheid, bepaalde inwoners korting op de huishoudelijke hulp. Deze moeten de inwoners dat wel zelf inkopen bij thuiszorgorganisaties.

Overigens staat dit weer los van de hulp via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) waarbij een eigen bijdrage wordt geïnd. Combée: “Dat is verwarrend en daarom moeten gemeenten inwoners daarover goed informeren. Dat blijkt dus niet te gebeuren.”

advertentie

Handige schoonmaaktips van Marja Middeldorp

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten