Volg ons online

Geld & Regels

Geen baan, toch werk

Over de 50 en geen baan meer? Er al eens over nagedacht om je kennis en kunde aan te bieden als ZZP-er? Het gebeurt steeds meer.

Gedeeld

op

Geen baan en over de 50

Je bent 56 jaar oud en net ontslagen. Je komt terecht bij het UWV en moet minimaal vier keer per vier weken solliciteren. Al snel bekruipt je het gevoel dat werkgevers, bij het zien van je geboortedatum, jouw sollicitatiebrief meteen op de NEE stapel leggen.

Maar stel dat je jouw kennis en ervaring op een andere manier aan dezelfde of andere werkgever(s) kunt aanbieden? Veel werkgevers zijn namelijk steeds vaker opzoek naar iemand die een klus of project kan uitvoeren, terwijl ze niet direct vastzitten aan een jaarcontract of contract voor onbepaalde tijd. Dat betekent dus dat je, in plaats van te solliciteren, je eigen kennis en ervaring gaat verkopen.

Van geen baan, naar stapelbaan

We weten, dit idee moet even landen. En als het dan geland is moet je jezelf natuurlijk als eerste afvragen of je als zelfstandige zonder personeel, de zogenaamde zzp-er, door wil gaan. Als je dat dan wilt moet je jezelf ook afvragen of je dat wel kan én of er vraag is naar wat jij te bieden hebt. Tegelijkertijd moet je je ook realiseren dat je er misschien een baantje bij moet nemen. Een bijbaan, tegenwoordig ook wel stapelbaan genoemd. Een baan waar je in eerste instantie nee tegen zou zeggen, maar die in combinatie met je zelfstandigheid zorgt voor een bepaalde financiële basis.

Meerdere baantjes tegelijk?

In veel landen is het hebben van meerdere banen zelfs heel gebruikelijk. Dat je misschien meerdere banen (of baantjes) hebt dwingt je ook om je werkzaamheden als zelfstandige gestructureerd en efficiënt aan te pakken. Je kunt jou product of dienst tegelijk aan verschillende opdrachtgevers aanbieden. Niemand hoeft te weten dat je meerdere opdrachtgevers hebt. Ook die opdrachtgevers niet. Je gaat waarschijnlijk maar een paar keer ook echt bij die opdrachtgever op bezoek. Het contact verloopt meestal telefonisch en online. Vergeet niet, al doende leer je. Je hoort nog eens wat en van het een komt het ander. Dat heet met een duur woord netwerken.

Je kwaliteiten versterken

Het zal in het begin niet makkelijk zijn maar van het alternatief: geen werk, bijna geen inkomen en de hele dag thuis achter de geraniums, word je ook niet blij. Dus vraag je eens af waar je sterke punten liggen. Probeer die commercieel  aantrekkelijk(er) te maken. Maak je geen zorgen over je zwakke punten want door de manier van werken als zzp-er kan je ervoor zorgen dat je opdrachtgever die niet ziet. Het heeft ook geen zin om je zwakke punten te verbeteren. Zonde van je tijd en de moeite. Beter is het om je sterke punten nog sterker te maken. Dat zal je veel makkelijker af gaan en is veel leuker.

Van je hobby je werk maken?

Stel dat je erover na wilt denken. Waar moet je dan op letten? Allereerst moet je nagaan waar je sterke punten liggen. En ook wat je leuk vindt om te doen. Misschien kun je van je hobby, waar je sowieso al tijd aan besteedt, nu ook je werk maken? Maar het allerbelangrijkst: ga na of er vraag is naar jouw product of dienst. Als dat niet zo is, of als er al een hoop aanbieders zijn, dan moet je misschien onderzoeken of je jouw kwaliteiten voor een ander product of dienst kunt inzetten.

Stel, je hebt ervaring als communicatie-medewerker(ster) in de zorg. De daar opgedane ervaring en kennis zou je dan ook kunnen gebruiken in de financiële sector. Net zoals in de zorg neemt het belang van betrouwbaarheid en transparantie daar steeds meer toe. Probeer je op opvallende wijze te onderscheiden van je concurrenten. Die komen misschien uit die financiële wereld en zijn (nog) niet gewend aan die manier van communiceren.

En bedenk: ‘NEE’ heb je, ‘JA’ kun je krijgen!

meer informatie

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Geld & Regels

Overstappen van zorgverzekeraar: tips en aandachtspunten

Overstappen van zorgverzekeraar? Het kan vanaf nu. Maar waar moet je op letten? En, is het wel verstandig?

Gedeeld

op

door

Overstappen van zorgverzekeraar

Dit blog is gemaakt in samenwerking met Startpagina.nl

Overstappen van zorgverzekeraar, het is ieder jaar zo rond eind november hetzelfde liedje: “Should i stay or should i go?” Het overstappen zelf is niet moeilijk. Of het ook loont? Dat hangt helemaal af van je persoonlijke situatie. In ieder geval is dit hét moment om je verzekeringen eens onder de loep te nemen. Een paar tips en aandachtspunten.

Bespaar op je premie met collectieve of online verzekering

Het basispakket en wat hieruit vergoed wordt, is bij iedere verzekeraar hetzelfde. Toch verschillen de premies, omdat deze zijn opgebouwd uit verschillende componenten zoals risico-opslag, opbouw van reserves of opslag voor niet-inbare premies. De ene verzekeraar maakt hogere kosten voor huisvesting dan de andere. Een zorgverzekering afsluiten bij een online verzekeraar scheelt dus vrijwel altijd geld. Ook loont het de moeite om te kijken of je je kunt aansluiten bij een collectieve verzekering. Dat kan vaak via een werkgever, maar bijvoorbeeld ook middels een lidmaatschap van (consumenten)organisaties.

Kies je aanvullende verzekering zorgvuldig

Aanvullende verzekeringen zijn er in vele soorten en maten. Welke je kiest hangt af van je situatie en wensen. Fysiotherapie, alternatieve therapie, een bril of contactlenzen. Zorg dat je verzekering aansluit op je wensen en behoeftes. De makkelijkste manier om verzekeringen te vergelijken is met een zorgvergelijker. Die vind je hier op Startpagina.

Voorkom verrassingen: betaal eigen risico vooraf

Het eigen risico bedraagt ook in 2017 € 385,-. Sommige verzekeraars geven de mogelijkheid dit bedrag (al dan niet in termijnen) vooruit te betalen. Hiermee voorkom je een verrassing aan het eind van het jaar. Wat je niet gebruikt, krijg je aan het eind van het jaar gewoon weer terug.

Belangrijke data om te onthouden

  • 12 november: vanaf nu kun je overstappen of wijzigingen in je pakket doorgeven. Je oude verzekering wordt bij een overstap automatisch opgezegd.
  • 31 december: laatste mogelijkheid om je oude verzekering op te zeggen of wijzigingen door te geven.
  • 1 januari – 31 januari: een nieuwe verzekering kiezen kan nog steeds, maar je oude verzekering moet voor 31 december opgezegd zijn.
  • 31 januari: einde van de overstapperiode.

Meer weten over overstappen van zorgverzekeraar?

Wil je meer weten over of je wel of niet moet overstappen van zorgverzekeraar? Maak eenvoudig een vergelijking via Startpagina en ontdek wat voor jou het voordeligst is.

Lees verder

Geld & Regels

Anoniem solliciteren komt naar Amsterdam

Anoniem solliciteren kan binnenkort ook in Amsterdam bij het Amerikaanse bedrijf Greyston Bakery, die dit al 35 jaar doen.

Gedeeld

op

door

Anoniem solliciteren

Anoniem solliciteren is al langer een punt van discussie. Maar in Amerika heeft het bedrijf Greyston Bakery er al 35 jaar ervaring mee. En met heel veel succes. Dit succes brengen ze binnenkort naar Amsterdam waar zo’n 100 Amsterdammers laagdrempelig aan werk zullen komen.

Bij Greyston Bakery hebben ze anoniem solliciteren een stapje verder doorgetrokken. Ze noemen dit het ‘open hiring-model’. Iedereen die graag een baan bij het bedrijf wil kan zijn of haar naam invullen op een lijst. Zodra er plek is wordt de eerst volgende op de lijst aangenomen. Geen vragen, geen CV’s, geen referenties en ook geen screenings. Extreem anoniem dus. En terwijl menig werkgever in Nederland hier al rillingen van krijgt, blijkt het in New York heel succesvol. Vooral voor oudere werknemers en mensen met een lage opleiding kan dit uitkomst bieden.

Extreem anoniem solliciteren

Greyston Bakery is inmiddels een heel bekende naam in het wereldje. Ze hebben door hun aanpak grote contracten weten te krijgen bij bijvoorbeeld ijsmakers Ben&Jerry’s, voor wie ze de brownies maken. Samen met de Start Foundation openen ze binnenkort dus een vestiging in Amsterdam, met hetzelfde aannamebeleid. Een locatie voor de bakkerij hebben ze trouwens nog niet, maar gedacht wordt aan Amsterdam West. “De locatie moet voldoen aan specifieke voorwaarden”, aldus Jos Verhoeven, directeur van de Start Foundation. “Mensen moeten er gemakkelijk kunnen komen en je hebt te maken met de strengere Europese wetgeving. Bijvoorbeeld voor (stank)overlast. In 2019 moet de bakkerij draaien.”

Proeflocaties

Sollicitanten kunnen zich trouwens al eerder aanmelden. Dit kan al over enkele maanden. De mensen gaan dan aan het werk bij proeflocaties. Verhoeven: “Mensen mogen vier tot zes weken bij de proefbedrijven komen werken. Ze krijgen netjes betaald en daarna wordt pas met ze gezeten om hun verhaal te horen.”

Bron: Telegraaf

Lees verder

Geld & Regels

Minder wanbetalers tijdens economische crisis

Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat er tijdens de economische crisis minder wanbetalers waren in Nederland.

Gedeeld

op

Minder wanbetalers

Wanbetalers zijn van alle tijden, maar uit onderzoek van Motivaction en kenniscentrum Nibud, in opdracht van incasso organisatie GGN, blijkt dat tijdens de afgelopen economische crisis er minder mensen slechte betaalgewoontes op na hielden.

Goed nieuws, maar ook opvallend, want je zou denken dat tijdens slechte tijden er juist meer mensen zijn die moeite hebben met het betalen van hun rekeningen. Niets is minder waar. Hoe kan dat?

Geld lenen kost geld

Belangrijkste reden is mogelijk het invoeren van maatregelen zoals de Wet Financieel Toezicht in 2009. Hierin werden destijds gedragsregels voor financieel dienstverleners vastgelegd. Ook de wel bekende reclames van kredietverstrekkers zijn flink ingeperkt. Daarbij komt ook dat deze reclames melding moeten maken van de slogan: ‘geld lenen kost geld’. En kennelijk heeft dit z’n vruchten afgeworpen.

Ernstige betalingsachterstanden

Onderzoeksbureau Motivaction maakte een analyse van 10 jaar data van incasso organisatie GGN. Deze data liet een duidelijke trend zien. Wij Nederlanders zijn beter geworden met geld en het aantal wanbetalers daalde zelfs tijdens de crisisjaren. Belangrijkste reden voor een betalingsachterstand was voorheen het ‘vergeten’ van rekeningen. Tegenwoordig is dit anders. De hoogte van de zorgkosten en andere vaste lasten wordt nu aangevoerd als reden om te laat of niet te betalen. En ondanks dat er minder wanbetalers zijn, is de ernst van de betalingsachterstanden wel toegenomen. Vooral inkomensdaling is hier debet aan. Met het aantrekken van de economie is dit gelukkig weer aan het veranderen.

Wanbetalers zorgpremie

Bij zorgpremies wordt iemand als wanbetaler aangemerkt zodra zes maanden lang geen premie voor de basisverzekering is afgedragen. Dit aantal is de laatste jaren licht gestegen. Het zijn hierbij vooral chronisch zieken en gehandicapten die moeite hebben om de hogere zorgkosten te betalen. Onder jongeren tot 25 jaar is het aantal wanbetalers juist afgenomen wat een goede ontwikkeling is. Dit heeft waarschijnlijk te maken met een groeiend besef bij deze groep dat je verplicht bent om een zorgverzekering af te sluiten. Daarnaast is er voor deze groep een groeiend aanbod goedkopere opties op de markt gekomen.

Meer weten?

Wil je meer weten over onderzoeken van Motivaction of opvallende trends in onze maatschappij? Bezoek dan de nieuwspagina van het onderzoeksbureau.

Lees verder

Meest gelezen