menu

Een pensioengat, hoe erg is dát?

Heb jij een pensioengat? De norm voor het pensioen is 70% van het laatst verdiende salaris. Maar velen van ons, zo’n 80%, halen dat percentage helemaal niet en hebben dus een zogenaamd pensioengat. Maar hoe erg is een pensioengat eigenlijk?

Berekening pensioen

De pensioenfondsen indexeren al jaren niet meer. Zij berekenen bovendien je pensioen op basis van het middelloon en niet meer op basis van jouw eindsalaris. Dat eindsalaris is of was waarschijnlijk op z’n hoogst aan het einde van je carrière. De kans dat je pensioen dus op 70% van dat laatst genoten salaris ligt is nihil. Maar of je een pensioengat hebt of juist niet, hangt helemaal af van jouw individuele leefomstandigheden.

Maandlasten omlaag

Er zijn heel veel factoren die van invloed zijn op jouw specifieke situatie. Is bijvoorbeeld je hypotheek al afgelost op je pensioendatum? Of is die hypotheek misschien vervroegd af te lossen? Is er overwaarde in de woning en kan je die verzilveren? Is er spaargeld of misschien een erfenis?

De kinderen zijn het huis uit en je kunt kleiner gaan wonen. Je hebt geen beroepskosten meer en die representatieve 2e auto kan de deur uit. Heb je misschien een leaseauto van de zaak? Dat en nog veel meer kunnen er voor zorgen dat je maandlasten aanzienlijk omlaag gaan.

Hoe erg is een pensioengat?

Volgens Rob Goedhart van de Consumentenbond kunnen: “Mensen met een pensioen van 50% van hun bruto salaris netto heel goed op 155% uitkomen”. Ben je ooit gescheiden dan is het verhaal weer anders, want dan moet je je pensioen delen met je ex. In dat geval is een aanvulling op je pensioen hoogstwaarschijnlijk een must.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten