menu

De wijde wereld in als stewardess

Wie wil er niet vliegen en naar verre eindbestemmingen reizen? Joke Dijman (76) was het liefste stewardess geworden, maar helaas liep het anders.

Vandaag is zij toch nog een keer stewardess dankzij het fotoproject ‘Wat ik later wilde worden’ van stichting GetOud.

Geboren in Indonesië

“De eerste jaren van mijn leven bracht ik door in Indonesië. Mijn broer en zus namen mij als klein meisje regelmatig mee naar de luchthaven om naar de stijgende en landende vliegtuigen te kijken. Dat mijn zwager bij de KLM werkte, droeg ook bij aan mijn idee om in de luchtvaart te gaan werken.”

Koken, wassen en strijken

“Na de MULO, inmiddels woonden we in Nederland, leek het me slim om eerst mijn talen bij te spijkeren als voorbereiding op het vak van stewardess. Mijn moeder raadde mij aan eerst minstens één jaar naar de huishoudschool te gaan. Daar leerde je koken, wassen, strijken…kortom alles wat een toekomstige partner belangrijk zou vinden.”

partner content

Bijzondere projecten met ouderen

GetOud is een stichting die bijdraagt aan positievere beeldvorming van 75-plussers en het welzijn van ouderen in Nederland.

Geknipt voor het docentenvak

“De huishoudschool beviel me tot mijn verbazing prima. Gevoed door de directrice, die het docentenvak geknipt voor mij vond, besloot ik toch maar door te leren voor lerares en uiteindelijk ben ik via een verkorte opleiding hiervoor geslaagd. De zus van mijn zwager was wel stewardess geworden. Op 30 mei 1961 verdween het radiosignaal van het vliegtuig waarin zij zat kort na vertrek uit de ether.”

Stewardess in een ongeluk

“Het wrak werd later in de Atlantische Oceaan teruggevonden. Alle inzittenden kwamen om het leven. Ik gaf avondles en stond voor me uit starend in een cake te prikken. Ik besefte verdrietig dat de zus van mijn zwager er niet meer was. Tegelijkertijd realiseerde ik me dat mij hetzelfde had kunnen overkomen. Daarom ben ik toch wel opgelucht dat ik lerares ben geworden en geen stewardess.”

foto

Stewardess als beroep

Joke Dijkman als stewardess

advertentie

Koop het boek ‘Wat ik later wilde worden’

Reageren

Auteur

Marion en Ingrid

Marion en Ingrid

Marion en Ingrid zijn samen Stichting GetOud begonnen en willen ouderdom en ouder worden in een positief daglicht stellen met behulp van creatieve en ludieke projecten. Hierbij is de beeldvorming over ouderen niet alleen belangrijk. Ook de verbinding met jongeren is van belang bij ieder project dat GetOud onderneemt.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten