menu

De voordelen van alleen zijn

De meeste mensen denken bij de woorden alleen zijn direct aan eenzaamheid. Maar, zijn dit wel dezelfde dingen? En doe je jezelf niet tekort als je denkt dat alleen zijn een vooruitzicht is waar je liever niet aan denkt?

Alleen zijn kan zo nu en dan juist heel goed zijn voor een mens. Daarom heeft het blog Leef Je Pensioen de voordelen van alleen zijn voor ons op een rijtje gezet.

Wij zijn sociale wezens

Alleen zijn en eenzaam zijn, zijn zeker niet altijd dezelfde dingen. Je kunt eenzaam zijn terwijl je niet alleen bent, maar je kunt ook alleen zijn en je helemaal niet eenzaam voelen. Mensen zijn sociale wezens, maar af en toe alleen zijn en tijd voor jezelf hebben kan heel goed zijn voor ons. En zodra je dit durft te omarmen heb je opeens tijd voor zaken waar je met iemand anders vaak niet aan toe komt.

1. Opladen

Contact met anderen kan heel gezellig zijn, maar het kost ons ook hartstikke veel energie. We merken dit pas echt goed als de agenda vol is gepland met leuke activiteiten. Na verloop van tijd voelen deze activiteiten opeens aan als een verplichting en begin je te snakken naar een moment waarop je niet voor de zoveelste keer koffie moet drinken met een ander. Je hebt gewoon even tijd nodig om op te laden. Als je continue rekening moet houden met de gevoelens van een ander, wat je doet zodra je continue afspraakjes hebt, dan is het ook eens lekker als je nergens aan hoeft te denken, behalve aan je eigen gevoelens. Om te kunnen genieten van de tijd die je doorbrengt met anderen, is het dus belangrijk om ook momenten van rust in te bouwen waarin je je eigen batterij kunt opladen.

partner content

Het pensioen wordt weer leuk!

Ga je binnenkort of ben je al met pensioen? Laat je dan inspireren door Leef Je Pensioen. Een blog vol tips en adviezen om de meest ingrijpende verandering in je leven aangenaam en leuk te maken.

2. Moment van reflectie

Onze dagen vliegen vaak voorbij, terwijl we er zelf geen erg in hebben. Je hebt afspraken, je drinkt koffie met dezen en genen, je doet boodschappen, maakt avondeten, kijkt naar het journaal. De tijd vliegt voorbij en je hebt snel het gevoel dat je alle indrukken niet hebt kunnen verwerken. Een van de belangrijkste dingen die we onszelf kunnen gunnen is een moment van zelfreflectie. Laten bezinken wat je allemaal tot je hebt genomen. Als je een moment voor jezelf hebt kun je ook aan jezelf werken. Wie ben je? Waar geloof je in? Waarom? Het is natuurlijk niet de bedoeling dat we alles gaan over-analyseren, want dan wordt het heel snel negatief. Maar gewoon even de zaken op een rijtje zetten en tegen het licht houden, dat is heel belangrijk.

3. Beter kunnen genieten van samenzijn

Je begint iemands aanwezigheid pas echt goed te waarderen als je ook even zonder bent geweest. Ben je continue omgeven door mensen, dan kan dit sociaal uitputtend zijn en normaal worden. Zo normaal zelfs dat een gezellige activiteit opeens meer lijkt op weer een punt op je to-do lijstje. Alleen zijn zorgt ervoor dat je ook weer kunt uitkijken naar de momenten waarop je met iemand hebt afgesproken.

4. Doen wat je leuk vindt

Als je met iemand anders hebt afgesproken moet je altijd rekening houden met wat een ander leuk vindt. Dat is natuurlijk niet erg, maar het is ook wel eens heel lekker om juist geen rekening te moeten houden met een ander. Gewoon kunnen doen wat jij leuk vindt. Intens kunnen genieten van een middag vissen, winkelen of golfen. Door de focus op de activiteit zorg je er ook voor dat je je niet direct eenzaam voelt als je alleen bent. Ga je namelijk op de bank zitten terwijl je je verveelt en weet dat anderen wel leuke dingen aan het doen zijn, dan loop je het risico dat je je wel eenzaam gaat voelen.

5. Alleen zijn maakt je productiever

Als je alleen bent kun je meer dingen voor elkaar krijgen. Je bent een stuk productiever. Niemand leidt je af en je kunt je volledig focussen op de zaken die je al zo lang op je to-do lijstje hebt staan. Als je in staat bent om dingen van dat lijstje af te krijgen als je alleen bent, voel je ook een stuk beter als je wel weer tijd doorbrengt met anderen.

advertentie

Wat te doen na je pensioen?

Reageren

Auteur

Leef Je Pensioen

Leef Je Pensioen

Leef Je Pensioen is een blog dat vol staat met handige tips en heel veel inspiratie over je pensioen en alles wat daarbij komt kijken.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten