menu

De droombaan van Rob Schaepman

Iedereen heeft toch weleens gedroomd van wat ze later het liefste had willen worden. Misschien heb je je dromen weten waar te maken, of misschien is jouw carrière en leven een totaal andere richting op gegaan. Dit wil overigens niet zeggen dat je daardoor ongelukkig bent geworden of dat je hebt gefaald. Het betekent gewoon dat het anders is gelopen.

Maar stel je nu eens voor dat je toch nog een keer kon zijn wie je graag had willen worden? Stichting GetOud heeft een fotoserie gemaakt van maar liefst 46 bijzondere ouderen die vertellen over hun droomberoep.

Stichting GetOud

Met de projecten die stichting GetOud bedenkt en ontwikkelt willen initiatiefnemers Marion en Ingrid de beeldvorming rondom ouderen en ouderdom positief beïnvloeden. En zo kwamen zij op het idee om een boek samen te stellen met 46 ouderen die vertellen over hun droomberoep. ‘Wat ik later wilde worden’ heet het boek, dat vol staat met foto’s van de ouderen die zich speciaal voor dit project omkleedde als piloot, actrice of ballerina. Het beroep dat zij altijd hebben willen uitoefenen, maar nooit hebben kunnen doen. Waarom zijn ze eigenlijk nooit geworden waar zij van droomden? En waarom wilden zij überhaupt dat specifieke beroep?

Wat ik later wilde worden artikelbanner (GetOud)

En…wat was jouw droombaan?

Exclusief bij NED7 gaan wij de komende 46 weken de bijzondere verhalen van de mensen uit het boek delen. Samen met de prachtige foto’s die GetOud voor deze serie heeft gemaakt. En vandaag het eerste verhaal van Rob Schaepman (76). Rob is zijn leven lang jurist geweest, maar eigenlijk had hij dolgraag historicus willen worden. Geschiedenis had altijd al, van jongs af aan, zijn interesse. Toch zat een studie geschiedenis er niet in voor hem en de reden daarvoor is eigenlijk heel verbazend. Dit is zijn verhaal.

De droombaan van Rob Schaepman

“Op het moment dat de Tweede Wereldoorlog uitbrak, was ik vier jaar oud en toen hij eindigde tien. Om de oorlog te kunnen begrijpen, voelde ik me gedwongen historisch onderzoek te doen. Ondanks dat onderzoek begrijp ik het nu nog steeds niet. Met name Hitler, het is toch ongelooflijk dat zo’n fenomeen zich in de wereld kon voordoen. Kerkgeschiedenis vind ik ook interessant. Het mooiste verhaal vind ik het Evangelie naar Mattheüs. Je kan je afvragen of dit wel geschiedenis is. Het Evangelie is ondateerbaar en bedoeld als onderricht voor de Christenen. Buiten de Tweede Wereldoorlog en de kerkgeschiedenis trekken ook de Middeleeuwen mij aan.”

Studie geschiedenis zat er niet in

“Eigenlijk heb ik al sinds mijn jeugd interesse in geschiedenis. Deze interesse werd steeds groter naarmate ik de middelbare school doorliep. Ik had het heel boeiend gevonden een proefschrift te schrijven als wetenschappelijk onderzoeksassistent om daarna aan de universiteit te blijven werken, bijvoorbeeld als docent. Alleen, een studie geschiedenis zat er met mijn gymnasium Bèta niet in. Gymnasium Alfa had je hier destijds voor nodig. Rechten studeren behoorde met Bèta wel tot de mogelijkheden. De rechtenstudie had gelukkig behoorlijk wat raakvlakken met geschiedenis. Het werd dan ook mijn studiekeus en hier is mijn beroep als jurist uit voortgekomen.”

Jurist of Historicus de droombaan van Rob Schaepman

Rob Schaepman als historicus

Reageren

Auteur

Marion en Ingrid

Marion en Ingrid

Marion en Ingrid zijn samen Stichting GetOud begonnen en willen ouderdom en ouder worden in een positief daglicht stellen met behulp van creatieve en ludieke projecten. Hierbij is de beeldvorming over ouderen niet alleen belangrijk. Ook de verbinding met jongeren is van belang bij ieder project dat GetOud onderneemt.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten