Volg ons online

Geld & Regels

De droombaan van Rob Schaepman

GetOud maakte een fotoserie van ouderen en de droombaan die ze nooit hebben gehad. Bij NED7 gaan we vanaf nu iedere week deze verhalen met je delen.

Gedeeld

op

De droombaan van Rob Schaepman

Iedereen heeft toch weleens gedroomd van wat ze later het liefste had willen worden. Misschien heb je je dromen weten waar te maken, of misschien is jouw carrière en leven een totaal andere richting op gegaan. Dit wil overigens niet zeggen dat je daardoor ongelukkig bent geworden of dat je hebt gefaald. Het betekent gewoon dat het anders is gelopen.

Maar stel je nu eens voor dat je toch nog een keer kon zijn wie je graag had willen worden? Stichting GetOud heeft een fotoserie gemaakt van maar liefst 46 bijzondere ouderen die vertellen over hun droomberoep.

Stichting GetOud

Met de projecten die stichting GetOud bedenkt en ontwikkelt willen initiatiefnemers Marion en Ingrid de beeldvorming rondom ouderen en ouderdom positief beïnvloeden. En zo kwamen zij op het idee om een boek samen te stellen met 46 ouderen die vertellen over hun droomberoep. ‘Wat ik later wilde worden’ heet het boek, dat vol staat met foto’s van de ouderen die zich speciaal voor dit project omkleedde als piloot, actrice of ballerina. Het beroep dat zij altijd hebben willen uitoefenen, maar nooit hebben kunnen doen. Waarom zijn ze eigenlijk nooit geworden waar zij van droomden? En waarom wilden zij überhaupt dat specifieke beroep?

Wat ik later wilde worden artikelbanner (GetOud)

En…wat was jouw droombaan?

Exclusief bij NED7 gaan wij de komende 46 weken de bijzondere verhalen van de mensen uit het boek delen. Samen met de prachtige foto’s die GetOud voor deze serie heeft gemaakt. En vandaag het eerste verhaal van Rob Schaepman (76). Rob is zijn leven lang jurist geweest, maar eigenlijk had hij dolgraag historicus willen worden. Geschiedenis had altijd al, van jongs af aan, zijn interesse. Toch zat een studie geschiedenis er niet in voor hem en de reden daarvoor is eigenlijk heel verbazend. Dit is zijn verhaal.

De droombaan van Rob Schaepman

“Op het moment dat de Tweede Wereldoorlog uitbrak, was ik vier jaar oud en toen hij eindigde tien. Om de oorlog te kunnen begrijpen, voelde ik me gedwongen historisch onderzoek te doen. Ondanks dat onderzoek begrijp ik het nu nog steeds niet. Met name Hitler, het is toch ongelooflijk dat zo’n fenomeen zich in de wereld kon voordoen. Kerkgeschiedenis vind ik ook interessant. Het mooiste verhaal vind ik het Evangelie naar Mattheüs. Je kan je afvragen of dit wel geschiedenis is. Het Evangelie is ondateerbaar en bedoeld als onderricht voor de Christenen. Buiten de Tweede Wereldoorlog en de kerkgeschiedenis trekken ook de Middeleeuwen mij aan.”

Studie geschiedenis zat er niet in

“Eigenlijk heb ik al sinds mijn jeugd interesse in geschiedenis. Deze interesse werd steeds groter naarmate ik de middelbare school doorliep. Ik had het heel boeiend gevonden een proefschrift te schrijven als wetenschappelijk onderzoeksassistent om daarna aan de universiteit te blijven werken, bijvoorbeeld als docent. Alleen, een studie geschiedenis zat er met mijn gymnasium Bèta niet in. Gymnasium Alfa had je hier destijds voor nodig. Rechten studeren behoorde met Bèta wel tot de mogelijkheden. De rechtenstudie had gelukkig behoorlijk wat raakvlakken met geschiedenis. Het werd dan ook mijn studiekeus en hier is mijn beroep als jurist uit voortgekomen.”

Jurist of Historicus de droombaan van Rob Schaepman

Rob Schaepman als historicus

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Geld & Regels

Overstappen van zorgverzekeraar: tips en aandachtspunten

Overstappen van zorgverzekeraar? Het kan vanaf nu. Maar waar moet je op letten? En, is het wel verstandig?

Gedeeld

op

door

Overstappen van zorgverzekeraar

Dit blog is gemaakt in samenwerking met Startpagina.nl

Overstappen van zorgverzekeraar, het is ieder jaar zo rond eind november hetzelfde liedje: “Should i stay or should i go?” Het overstappen zelf is niet moeilijk. Of het ook loont? Dat hangt helemaal af van je persoonlijke situatie. In ieder geval is dit hét moment om je verzekeringen eens onder de loep te nemen. Een paar tips en aandachtspunten.

Bespaar op je premie met collectieve of online verzekering

Het basispakket en wat hieruit vergoed wordt, is bij iedere verzekeraar hetzelfde. Toch verschillen de premies, omdat deze zijn opgebouwd uit verschillende componenten zoals risico-opslag, opbouw van reserves of opslag voor niet-inbare premies. De ene verzekeraar maakt hogere kosten voor huisvesting dan de andere. Een zorgverzekering afsluiten bij een online verzekeraar scheelt dus vrijwel altijd geld. Ook loont het de moeite om te kijken of je je kunt aansluiten bij een collectieve verzekering. Dat kan vaak via een werkgever, maar bijvoorbeeld ook middels een lidmaatschap van (consumenten)organisaties.

Kies je aanvullende verzekering zorgvuldig

Aanvullende verzekeringen zijn er in vele soorten en maten. Welke je kiest hangt af van je situatie en wensen. Fysiotherapie, alternatieve therapie, een bril of contactlenzen. Zorg dat je verzekering aansluit op je wensen en behoeftes. De makkelijkste manier om verzekeringen te vergelijken is met een zorgvergelijker. Die vind je hier op Startpagina.

Voorkom verrassingen: betaal eigen risico vooraf

Het eigen risico bedraagt ook in 2017 € 385,-. Sommige verzekeraars geven de mogelijkheid dit bedrag (al dan niet in termijnen) vooruit te betalen. Hiermee voorkom je een verrassing aan het eind van het jaar. Wat je niet gebruikt, krijg je aan het eind van het jaar gewoon weer terug.

Belangrijke data om te onthouden

  • 12 november: vanaf nu kun je overstappen of wijzigingen in je pakket doorgeven. Je oude verzekering wordt bij een overstap automatisch opgezegd.
  • 31 december: laatste mogelijkheid om je oude verzekering op te zeggen of wijzigingen door te geven.
  • 1 januari – 31 januari: een nieuwe verzekering kiezen kan nog steeds, maar je oude verzekering moet voor 31 december opgezegd zijn.
  • 31 januari: einde van de overstapperiode.

Meer weten over overstappen van zorgverzekeraar?

Wil je meer weten over of je wel of niet moet overstappen van zorgverzekeraar? Maak eenvoudig een vergelijking via Startpagina en ontdek wat voor jou het voordeligst is.

Lees verder

Geld & Regels

Anoniem solliciteren komt naar Amsterdam

Anoniem solliciteren kan binnenkort ook in Amsterdam bij het Amerikaanse bedrijf Greyston Bakery, die dit al 35 jaar doen.

Gedeeld

op

door

Anoniem solliciteren

Anoniem solliciteren is al langer een punt van discussie. Maar in Amerika heeft het bedrijf Greyston Bakery er al 35 jaar ervaring mee. En met heel veel succes. Dit succes brengen ze binnenkort naar Amsterdam waar zo’n 100 Amsterdammers laagdrempelig aan werk zullen komen.

Bij Greyston Bakery hebben ze anoniem solliciteren een stapje verder doorgetrokken. Ze noemen dit het ‘open hiring-model’. Iedereen die graag een baan bij het bedrijf wil kan zijn of haar naam invullen op een lijst. Zodra er plek is wordt de eerst volgende op de lijst aangenomen. Geen vragen, geen CV’s, geen referenties en ook geen screenings. Extreem anoniem dus. En terwijl menig werkgever in Nederland hier al rillingen van krijgt, blijkt het in New York heel succesvol. Vooral voor oudere werknemers en mensen met een lage opleiding kan dit uitkomst bieden.

Extreem anoniem solliciteren

Greyston Bakery is inmiddels een heel bekende naam in het wereldje. Ze hebben door hun aanpak grote contracten weten te krijgen bij bijvoorbeeld ijsmakers Ben&Jerry’s, voor wie ze de brownies maken. Samen met de Start Foundation openen ze binnenkort dus een vestiging in Amsterdam, met hetzelfde aannamebeleid. Een locatie voor de bakkerij hebben ze trouwens nog niet, maar gedacht wordt aan Amsterdam West. “De locatie moet voldoen aan specifieke voorwaarden”, aldus Jos Verhoeven, directeur van de Start Foundation. “Mensen moeten er gemakkelijk kunnen komen en je hebt te maken met de strengere Europese wetgeving. Bijvoorbeeld voor (stank)overlast. In 2019 moet de bakkerij draaien.”

Proeflocaties

Sollicitanten kunnen zich trouwens al eerder aanmelden. Dit kan al over enkele maanden. De mensen gaan dan aan het werk bij proeflocaties. Verhoeven: “Mensen mogen vier tot zes weken bij de proefbedrijven komen werken. Ze krijgen netjes betaald en daarna wordt pas met ze gezeten om hun verhaal te horen.”

Bron: Telegraaf

Lees verder

Geld & Regels

Minder wanbetalers tijdens economische crisis

Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat er tijdens de economische crisis minder wanbetalers waren in Nederland.

Gedeeld

op

Minder wanbetalers

Wanbetalers zijn van alle tijden, maar uit onderzoek van Motivaction en kenniscentrum Nibud, in opdracht van incasso organisatie GGN, blijkt dat tijdens de afgelopen economische crisis er minder mensen slechte betaalgewoontes op na hielden.

Goed nieuws, maar ook opvallend, want je zou denken dat tijdens slechte tijden er juist meer mensen zijn die moeite hebben met het betalen van hun rekeningen. Niets is minder waar. Hoe kan dat?

Geld lenen kost geld

Belangrijkste reden is mogelijk het invoeren van maatregelen zoals de Wet Financieel Toezicht in 2009. Hierin werden destijds gedragsregels voor financieel dienstverleners vastgelegd. Ook de wel bekende reclames van kredietverstrekkers zijn flink ingeperkt. Daarbij komt ook dat deze reclames melding moeten maken van de slogan: ‘geld lenen kost geld’. En kennelijk heeft dit z’n vruchten afgeworpen.

Ernstige betalingsachterstanden

Onderzoeksbureau Motivaction maakte een analyse van 10 jaar data van incasso organisatie GGN. Deze data liet een duidelijke trend zien. Wij Nederlanders zijn beter geworden met geld en het aantal wanbetalers daalde zelfs tijdens de crisisjaren. Belangrijkste reden voor een betalingsachterstand was voorheen het ‘vergeten’ van rekeningen. Tegenwoordig is dit anders. De hoogte van de zorgkosten en andere vaste lasten wordt nu aangevoerd als reden om te laat of niet te betalen. En ondanks dat er minder wanbetalers zijn, is de ernst van de betalingsachterstanden wel toegenomen. Vooral inkomensdaling is hier debet aan. Met het aantrekken van de economie is dit gelukkig weer aan het veranderen.

Wanbetalers zorgpremie

Bij zorgpremies wordt iemand als wanbetaler aangemerkt zodra zes maanden lang geen premie voor de basisverzekering is afgedragen. Dit aantal is de laatste jaren licht gestegen. Het zijn hierbij vooral chronisch zieken en gehandicapten die moeite hebben om de hogere zorgkosten te betalen. Onder jongeren tot 25 jaar is het aantal wanbetalers juist afgenomen wat een goede ontwikkeling is. Dit heeft waarschijnlijk te maken met een groeiend besef bij deze groep dat je verplicht bent om een zorgverzekering af te sluiten. Daarnaast is er voor deze groep een groeiend aanbod goedkopere opties op de markt gekomen.

Meer weten?

Wil je meer weten over onderzoeken van Motivaction of opvallende trends in onze maatschappij? Bezoek dan de nieuwspagina van het onderzoeksbureau.

Lees verder

Meest gelezen