menu

De droombaan van Pieter Atsma

Ooit gedroomd van een bepaalde carrière, maar vervolgens iets heel anders gaan doen? In de fotoserie ‘Wat ik later wilde worden’ van stichting GetOud vertellen mensen over de droombaan die zij vroeger ooit wilden voor zichzelf. Vandaag vertelt Pieter Atsma van 82 over zijn droom om dierenarts te worden.

De droombaan als dierenarts

“Ik ben geboren en getogen op de boerderij; we hadden landbouwgrond en koeien. Als jongen molk ik de koeien met de hand. ‘Nostalgie’ noemen ze dat nu. Dat klopt, tegenwoordig gaat alles met de machine. Werken met koeien heb ik altijd bijzonder gevonden, het zijn toch grote levende schepsels. Ik had een goed gevoel voor de gezondheid van die beesten. Als ik de dierenarts belde vanwege een zieke koe, wist hij direct dat het noodzaak was te komen, want bij minder ernstige problemen vertolkte ik prima zelf de rol van dierenarts. Een stofjas en een dikke sigaar in zijn mond, dat was onze dierenarts. Een karakteristiek persoon.”

Goed voor de koe is goed voor mij

“Op een dag had hij zelf een wondje aan zijn arm. Onder het motto ‘als het goed voor de koe is, zal het ook goed voor mij zijn’, smeerde hij zwarte trekzalf op zijn wond. Dat heeft hij geweten, twee dagen later zat hij met een gigantisch dikke arm bij de dokter. Er was geen geld voor de studie om dierenarts te worden en bovendien moest de boerderij van mijn ouders worden overgenomen. Dat heb ik samen met mijn broer gedaan. In de jaren negentig, het moment dat het zó snel met de automatisering ging dat we enorme investeringen moesten doen, stonden we voor een belangrijke keuze: gaan we door of stoppen we? We kozen voor stoppen. We hebben de hele boel verkocht en daar plukken we nu de vruchten van.”

De droombaan van Pieter Atsma

Pieter Atsma als dierenarts

Reageren

Auteur

Marion en Ingrid

Marion en Ingrid

Marion en Ingrid zijn samen Stichting GetOud begonnen en willen ouderdom en ouder worden in een positief daglicht stellen met behulp van creatieve en ludieke projecten. Hierbij is de beeldvorming over ouderen niet alleen belangrijk. Ook de verbinding met jongeren is van belang bij ieder project dat GetOud onderneemt.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten