menu

De droombaan van Leny Zweerink

Leny Zweerink wilde ooit verloskundige worden. Haar vader verbood het haar en Leny ging uiteindelijk naar Schoevers. Ze werd secretaresse op een klein advocatenkantoor. In de fotoserie ‘Wat ik later wilde worden’ van stichting GetOud is Leny, die nu 87 is, voor één keer toch verloskundige.

Bevallen

“Juffrouw Kok was echt dé verloskundige van Scheveningen. Ondanks dat zij getrouwd was, bleef iedereen haar steevast juffrouw Kok noemen. Een telefoontje plegen op het moment dat de vliezen braken kon niet, want er was nog geen telefoon in die tijd. Ze moest dus persoonlijk gehaald worden. Mijn moeder was zeer gecharmeerd van juffrouw Kok en toen zij op het punt van bevallen stond, was ik degene die haar moest halen. Als negenjarig meisje rende ik door het dorp op zoek naar haar. Die dag werd mijn broertje geboren. ‘Jij moet de verzorging in gaan!’ adviseerde juffrouw Kok me.”

Verloskundige worden

“Op mijn veertiende verwachtte mijn moeder nog een kindje. Iedereen had het al gezien, maar pas in de zevende maand besloot zij het te vertellen. Ik trommelde juffrouw Kok weer op en tijdens de bevalling hielp ik mee door mijn moeder te verzorgen. Juffrouw Kok aanschouwde dit tafereel en stelde voor dat als ik mijn diploma van vroedvrouw zou halen, ze te zijner tijd haar praktijk aan mij zou overdragen. De vroedvrouwenschool was in Rotterdam en daar woonde je intern. Mijn vader zag dit absoluut niet zitten: zijn dochter én het huis uit én dan ook nog zo ver weg? Geen sprake van! Mijn leven is dus heel anders gelopen. Ik heb een opleiding bij Schoevers gevolgd en een baan gevonden als secretaresse op een klein advocatenkantoor. Ik ben met een hele lieve man getrouwd en toen wij kinderen kregen, stopte ik met werken.”

Leny wilde verloskundige worden

Leny Zweerink als verloskundige

Reageren

Auteur

Marion en Ingrid

Marion en Ingrid

Marion en Ingrid zijn samen Stichting GetOud begonnen en willen ouderdom en ouder worden in een positief daglicht stellen met behulp van creatieve en ludieke projecten. Hierbij is de beeldvorming over ouderen niet alleen belangrijk. Ook de verbinding met jongeren is van belang bij ieder project dat GetOud onderneemt.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten