menu

AOW gat dichten

De geschillencommissie van Klachteninstituut Financiële Dienstverlening, heeft bepaald dat verzekeraars niet te verplichten zijn hun arbeidsongeschikte klant een verlenging van de uitkeringstermijn te bieden. Maar wat betekent dit?

AOW gat meer aan de orde

Sinds 1 januari 2014 heeft de overheid de AOW leeftijd verhoogd en hierdoor ontstaat er bij veel mensen een zogenaamd AOW gat. En daar zit een probleem. De uitspraak van de geschillencommissie heeft nu bepaald dat arbeidsongeschikte mensen zich niet kunnen verzekeren óf bijverzekeren om dit gat te dichten. En dat is dus nadelig voor arbeidsongeschikte mensen die een verzekering hebben afgesloten voordat zij ziek werden. Bovendien hebben zij dat in een tijd gedaan toen de pensioenleeftijd nog op 65 jaar stond, waarmee bij het afsluiten van de verzekering dus rekening is gehouden. Een nog onbekend aantal mensen krijgt hierdoor in de toekomst te maken met een AOW gat waarin geen aanspraak kan worden gemaakt op een arbeidsongeschiktheidsuitkering of een AOW uitkering.

Geen uitkering voor de klant

In de zaak waarin de commissie nu een uitspraak heeft gedaan, ging het om een vrouw waarvan het AOW gat 3 maanden betrof. Dit zijn 3 maanden waarin de vrouw geen uitkering krijgt en waarvoor zij gecompenseerd wilde worden door de verzekeraar. Alleen was de geschillencommissie het daar niet mee eens en wees de claim af.

Premie verhoging

Volgens de commissie biedt verzekeraar Loyalis Schade, waar het in deze zaak omging, mensen die niet ziek zijn de mogelijkheid om zich bij te verzekeren tegen een hogere premie. Dit is overigens wat de meeste verzekeraars doen bij mensen die niet ziek zijn. De verzekeraar mag mensen, volgens de commissie, uitsluiten van de regelen als zij al eerder arbeidsongeschikt zijn geworden. “Van een bij wet verboden onderscheid (discriminatie) is in dit geval geen sprake”, aldus het oordeel van de commissie.

Maar wat is dan de oplossing?

De mevrouw in kwestie is daar alleen niet mee geholpen. Maar wat is dan dus de oplossing? Volgens een woordvoeder van het Verbond van Verzekeraars is het zeer waarschijnlijk dat er binnenkort een verzekeraar is die met een nieuw product op de markt komt om dit gat te dichten. Vraag naar het product zal er in ieder geval zeker zijn.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten