Volg ons online

Geld & Regels

Als je in de VS het ziekenhuis in moet

Wat als je als toerist in de VS het ziekenhuis in moet? Moet je dan je credit card op tafel leggen en ben je direct een fortuin kwijt?

Gedeeld

op

In Amerika naar het ziekenhuis

Dit blog is geschreven door Mirjam van Genugten, redacteur bij KiesvoorjeZorg.nl

Zomervakantie in Amerika! Een eiland met zon, zee, hamburgers en…een lusteloos kind. Tja, daar hadden wij geen rekening mee gehouden, maar het zal wel aan al die hamburgers liggen. Wil je zwemmen? Nee, bedankt. Nog iets eten dan? Nee, alsjeblieft niet!

Twee dagen later duurt het buikgriepje nog steeds voort. Dan maar van het eiland af en naar de dichtstbijzijnde dokter. Op naar het ziekenhuis dus. Zitten we daar in de ER van een klein provinciaal ziekenhuis in North Carolina. Ten eerste natuurlijk als bezorgde ouder: wat is er aan de hand met mijn dochter. Ten tweede, nog een keer als een bezorgde ouder: moeten we dat straks allemaal zelf betalen? Een ziekenhuis in Amerika? De verhalen gaan dat je eerst je credit card moet neerleggen en dan wordt je pas geholpen. Help!

Wilt u even een formulier invullen?

Ons spoedgeval was niet de meest urgente, dus we moesten even wachten. Terwijl we wachten wordt ons gevraagd, door een kordate verpleegster, of we een formulier willen invullen met onze gegevens. Adres: ons vakantiehuisje dan maar. Telefoonnummer: mobiel die hier geen bereik heeft. Ik zag de bui al hangen. De dame die het formulier nodig had, keek er naar en zag geen probleem.

partner content

Vind de beste zorg bij jou in de buurt!

Vind de beste zorg bij jou in de buurt en vergelijk heel makkelijk alle zorginstellingen en praktijken met elkaar. Bij Kies voor je Zorg heb je met één druk op de knop het antwoord op jouw vragen!

Uit Nederland, wat exotisch!

Oh, verblijven jullie daar? De vrouw van onze buren heeft een dochter en haar vriend….nou ze kende het eiland wel en begon hele verhalen te vertellen. Ze neemt alle tijd om een praatje te maken. De hele wachtkamer doet mee. En helemaal uit Nederland, hoe exotisch! Dochter mag een knuffeltje kiezen. Dat valt niet mee, ze zijn allemaal schattig. Ach, neem ze allemaal ook maar. Mijn dochter vergeet zelfs even haar pijn.

Blinde darmontsteking

Na een dik uur zijn we eindelijk aan de beurt. Een onderzoek, een scan en een uitslag: blinde darmontsteking. Acuut. Binnen een uur lag onze dochter op de operatiekamer. Over een verzekering nog geen woord. Over een credit card al helemaal niet.

Operatie en privé kamer

Na de operatie werd ze naar een privé kamertje gereden. Ik kreeg de stoel in de hoek aangeboden, met een paar extra dekens. Het was inmiddels 01:00 uur in de ochtend. De stoel was erg comfortabel, maar slapen zat er niet in. Je weet niet hoeveel lawaai er zo ’s nachts is in een ziekenhuis. Elk uur kwam een verpleegster om alles te checken. Dochter was inmiddels wakker en genoot van het feit dat ze in Amerika 24 uur per dag op wel 20 kanalen tekenfilms uitzenden.

Het komt wel goed met de kosten

Gelukkig was alles goed gegaan, en het herstel was zeer voorspoedig. De volgende middag kwam de chirurg om te kijken of we naar huis mochten. Alles zag er goed uit, en we mochten gaan. De verpleegsters kwamen persoonlijk afscheid nemen. Een dame van de administratie kwam ook nog even kijken. Het eerste contact met onze reisverzekering was gemaakt. Door het tijdverschil met Nederland verliep dat wat moeizaam en ze wist nog niet of alles wel gedekt was. Maar verzekerde ze me: “Dat komt wel goed. Ga nu maar lekker van je vakantie genieten.”

Alles netjes betaald aan het ziekenhuis

Daar gingen we dan. Met onze dochter weer op de been, en helemaal warm van het fijne gevoel wat het personeel ons hier gaf. Met die verzekering kwam het ook helemaal goed. Alles is netjes betaald. Maar op het moment dat wij het ziekenhuis uitliepen wist niemand dat zeker. En dat vonden ze daar helemaal niet erg.

Kies voor je Zorg is een vergelijkingssite waar alles te vinden is over de beste zorg bij jou in de buurt.

Advertentie

Geld & Regels

Overstappen van zorgverzekeraar: tips en aandachtspunten

Overstappen van zorgverzekeraar? Het kan vanaf nu. Maar waar moet je op letten? En, is het wel verstandig?

Gedeeld

op

door

Overstappen van zorgverzekeraar

Dit blog is gemaakt in samenwerking met Startpagina.nl

Overstappen van zorgverzekeraar, het is ieder jaar zo rond eind november hetzelfde liedje: “Should i stay or should i go?” Het overstappen zelf is niet moeilijk. Of het ook loont? Dat hangt helemaal af van je persoonlijke situatie. In ieder geval is dit hét moment om je verzekeringen eens onder de loep te nemen. Een paar tips en aandachtspunten.

Bespaar op je premie met collectieve of online verzekering

Het basispakket en wat hieruit vergoed wordt, is bij iedere verzekeraar hetzelfde. Toch verschillen de premies, omdat deze zijn opgebouwd uit verschillende componenten zoals risico-opslag, opbouw van reserves of opslag voor niet-inbare premies. De ene verzekeraar maakt hogere kosten voor huisvesting dan de andere. Een zorgverzekering afsluiten bij een online verzekeraar scheelt dus vrijwel altijd geld. Ook loont het de moeite om te kijken of je je kunt aansluiten bij een collectieve verzekering. Dat kan vaak via een werkgever, maar bijvoorbeeld ook middels een lidmaatschap van (consumenten)organisaties.

Kies je aanvullende verzekering zorgvuldig

Aanvullende verzekeringen zijn er in vele soorten en maten. Welke je kiest hangt af van je situatie en wensen. Fysiotherapie, alternatieve therapie, een bril of contactlenzen. Zorg dat je verzekering aansluit op je wensen en behoeftes. De makkelijkste manier om verzekeringen te vergelijken is met een zorgvergelijker. Die vind je hier op Startpagina.

Voorkom verrassingen: betaal eigen risico vooraf

Het eigen risico bedraagt ook in 2017 € 385,-. Sommige verzekeraars geven de mogelijkheid dit bedrag (al dan niet in termijnen) vooruit te betalen. Hiermee voorkom je een verrassing aan het eind van het jaar. Wat je niet gebruikt, krijg je aan het eind van het jaar gewoon weer terug.

Belangrijke data om te onthouden

  • 12 november: vanaf nu kun je overstappen of wijzigingen in je pakket doorgeven. Je oude verzekering wordt bij een overstap automatisch opgezegd.
  • 31 december: laatste mogelijkheid om je oude verzekering op te zeggen of wijzigingen door te geven.
  • 1 januari – 31 januari: een nieuwe verzekering kiezen kan nog steeds, maar je oude verzekering moet voor 31 december opgezegd zijn.
  • 31 januari: einde van de overstapperiode.

Meer weten over overstappen van zorgverzekeraar?

Wil je meer weten over of je wel of niet moet overstappen van zorgverzekeraar? Maak eenvoudig een vergelijking via Startpagina en ontdek wat voor jou het voordeligst is.

Lees verder

Geld & Regels

Anoniem solliciteren komt naar Amsterdam

Anoniem solliciteren kan binnenkort ook in Amsterdam bij het Amerikaanse bedrijf Greyston Bakery, die dit al 35 jaar doen.

Gedeeld

op

door

Anoniem solliciteren

Anoniem solliciteren is al langer een punt van discussie. Maar in Amerika heeft het bedrijf Greyston Bakery er al 35 jaar ervaring mee. En met heel veel succes. Dit succes brengen ze binnenkort naar Amsterdam waar zo’n 100 Amsterdammers laagdrempelig aan werk zullen komen.

Bij Greyston Bakery hebben ze anoniem solliciteren een stapje verder doorgetrokken. Ze noemen dit het ‘open hiring-model’. Iedereen die graag een baan bij het bedrijf wil kan zijn of haar naam invullen op een lijst. Zodra er plek is wordt de eerst volgende op de lijst aangenomen. Geen vragen, geen CV’s, geen referenties en ook geen screenings. Extreem anoniem dus. En terwijl menig werkgever in Nederland hier al rillingen van krijgt, blijkt het in New York heel succesvol. Vooral voor oudere werknemers en mensen met een lage opleiding kan dit uitkomst bieden.

Extreem anoniem solliciteren

Greyston Bakery is inmiddels een heel bekende naam in het wereldje. Ze hebben door hun aanpak grote contracten weten te krijgen bij bijvoorbeeld ijsmakers Ben&Jerry’s, voor wie ze de brownies maken. Samen met de Start Foundation openen ze binnenkort dus een vestiging in Amsterdam, met hetzelfde aannamebeleid. Een locatie voor de bakkerij hebben ze trouwens nog niet, maar gedacht wordt aan Amsterdam West. “De locatie moet voldoen aan specifieke voorwaarden”, aldus Jos Verhoeven, directeur van de Start Foundation. “Mensen moeten er gemakkelijk kunnen komen en je hebt te maken met de strengere Europese wetgeving. Bijvoorbeeld voor (stank)overlast. In 2019 moet de bakkerij draaien.”

Proeflocaties

Sollicitanten kunnen zich trouwens al eerder aanmelden. Dit kan al over enkele maanden. De mensen gaan dan aan het werk bij proeflocaties. Verhoeven: “Mensen mogen vier tot zes weken bij de proefbedrijven komen werken. Ze krijgen netjes betaald en daarna wordt pas met ze gezeten om hun verhaal te horen.”

Bron: Telegraaf

Lees verder

Geld & Regels

Minder wanbetalers tijdens economische crisis

Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat er tijdens de economische crisis minder wanbetalers waren in Nederland.

Gedeeld

op

Minder wanbetalers

Wanbetalers zijn van alle tijden, maar uit onderzoek van Motivaction en kenniscentrum Nibud, in opdracht van incasso organisatie GGN, blijkt dat tijdens de afgelopen economische crisis er minder mensen slechte betaalgewoontes op na hielden.

Goed nieuws, maar ook opvallend, want je zou denken dat tijdens slechte tijden er juist meer mensen zijn die moeite hebben met het betalen van hun rekeningen. Niets is minder waar. Hoe kan dat?

Geld lenen kost geld

Belangrijkste reden is mogelijk het invoeren van maatregelen zoals de Wet Financieel Toezicht in 2009. Hierin werden destijds gedragsregels voor financieel dienstverleners vastgelegd. Ook de wel bekende reclames van kredietverstrekkers zijn flink ingeperkt. Daarbij komt ook dat deze reclames melding moeten maken van de slogan: ‘geld lenen kost geld’. En kennelijk heeft dit z’n vruchten afgeworpen.

Ernstige betalingsachterstanden

Onderzoeksbureau Motivaction maakte een analyse van 10 jaar data van incasso organisatie GGN. Deze data liet een duidelijke trend zien. Wij Nederlanders zijn beter geworden met geld en het aantal wanbetalers daalde zelfs tijdens de crisisjaren. Belangrijkste reden voor een betalingsachterstand was voorheen het ‘vergeten’ van rekeningen. Tegenwoordig is dit anders. De hoogte van de zorgkosten en andere vaste lasten wordt nu aangevoerd als reden om te laat of niet te betalen. En ondanks dat er minder wanbetalers zijn, is de ernst van de betalingsachterstanden wel toegenomen. Vooral inkomensdaling is hier debet aan. Met het aantrekken van de economie is dit gelukkig weer aan het veranderen.

Wanbetalers zorgpremie

Bij zorgpremies wordt iemand als wanbetaler aangemerkt zodra zes maanden lang geen premie voor de basisverzekering is afgedragen. Dit aantal is de laatste jaren licht gestegen. Het zijn hierbij vooral chronisch zieken en gehandicapten die moeite hebben om de hogere zorgkosten te betalen. Onder jongeren tot 25 jaar is het aantal wanbetalers juist afgenomen wat een goede ontwikkeling is. Dit heeft waarschijnlijk te maken met een groeiend besef bij deze groep dat je verplicht bent om een zorgverzekering af te sluiten. Daarnaast is er voor deze groep een groeiend aanbod goedkopere opties op de markt gekomen.

Meer weten?

Wil je meer weten over onderzoeken van Motivaction of opvallende trends in onze maatschappij? Bezoek dan de nieuwspagina van het onderzoeksbureau.

Lees verder

Meest gelezen