menu

Aan de slag als boswachter

Als je aan de slag wil gaan als boswachter, waar ga je dan naartoe? Die vraag stelde Hendrik Bijma (91) zich ook en toen hij het antwoord niet vond koos hij een ander pad. Hij werd onderwijzer.

Vandaag is hij toch nog een keer boswachter dankzij het fotoproject ‘Wat ik later wilde worden’ van stichting GetOud.

Door het bos scharrelen

“Mijn grootouders woonden aan de bosrand. Tijdens bezoekjes aan hen dook ik regelmatig het bos in. Ik luisterde naar het imponerende ruisen van de bomen en af en toe zag ik een ree wegschieten. Uren kon ik door het bos scharrelen. Later pas ontdekte ik dat vertoeven in de bossen ook mijn werk kon zijn: ik wilde boswachter worden.”

partner content

Een gelukkige en groene oude dag!

Wil jij meehelpen om ouderen in Nederland een gelukkige oude dag te bezorgen? Kijk dan bij IVN Nederland wat je kunt doen om dit mooie doel te helpen realiseren.

Is er een boswachtersschool?

“Mijn ouders stonden volledig achter deze beroepskeuze. Maar wie boswachter wil worden, moet naar de boswachtersschool. Mijn moeder zocht overal naar een dergelijke school, maar kon er geen vinden. In die periode van zoeken, werd in Buitenpost de eerste MULO geopend. Het volgen daarvan bracht veel mogelijkheden met zich mee. Mijn besluit om naar de MULO te gaan, berustte dus alleen op praktische overwegingen.”

Aan de slag als onderwijzer

“Hierna ging ik naar de kweekschool om te studeren voor onderwijzer. Na het afronden van mijn opleiding, eind jaren dertig, was er een overschot aan jongelui die de onderwijzersakte hadden behaald. Velen konden geen baan vinden, maar zochten toch een lagere school, om daar als assistent ervaring op te doen. Dat deed ik ook, het vergrootte je kans op een benoeming als onderwijzer. Mijn loon was tien gulden per maand, die de onderwijzer die ik ondersteunde van zijn salaris afstond aan mij.

“Na de oorlog heb ik dertig jaar met veel plezier gewerkt als hoofd van een lagere school in Broeksterwoude.”

foto

Hendrik Bijlma als boswachter

Hendrik Bijlma als boswachter

advertentie

Koop het boek ‘Wat ik later wilde worden’

Reageren

Auteur

Marion en Ingrid

Marion en Ingrid

Marion en Ingrid zijn samen Stichting GetOud begonnen en willen ouderdom en ouder worden in een positief daglicht stellen met behulp van creatieve en ludieke projecten. Hierbij is de beeldvorming over ouderen niet alleen belangrijk. Ook de verbinding met jongeren is van belang bij ieder project dat GetOud onderneemt.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten