menu

8 redenen om een oudere werknemer aan te nemen

Een oudere werknemer. Het klinkt zo logisch en toch kiezen heel veel werkgevers voor een werknemer die vooral jong en goedkoop is. Veel werkgevers lijken onwetend over de voordelen die ouderen bieden als werknemer.

Daarom helpen wij, op de redactie van NED7, de werkgever graag om de voordelen van een oudere werknemer in te zien. Want laten we eerlijk zijn: er wordt op dit moment heel veel potentieel niet benut! En ondanks dat er eindeloos veel redenen zijn om te kiezen voor een ervaren werknemer hebben wij ons beperkt tot de 8 beste redenen waarom je nu direct een oudere werknemer moet zoeken en aannemen.

1. Direct financieel voordeel

Iedereen is gevoelig voor voordeel, dus als je als werkgever geen redenen kunt verzinnen waarom je een oudere werknemer moet aannemen dan is in ieder geval deze reden een waar je direct voordeel mee kunt behalen. Een oudere werknemer levert namelijk gewoon geld op zonder dat ze nog maar iets hebben gedaan. Voor 50-plussers die nu een uitkering krijgen, omdat ze geen baan meer kunnen vinden, zijn er verschillende regelingen, zoals de mobiliteitsbonus. Deze bonus kan oplopen tot wel € 7.000,- per jaar voor een werknemer van 56 jaar en ouder (ja, vraag ons niet waarom dit de leeftijdsgrens is!).

2. Minder risico

Het eerste waar werkgevers aan zullen denken bij een oudere werknemer is dat ze meer risico met zich meebrengen omdat ze ouder zijn. En ook al lijkt dat misschien wel zo, omdat we denken dat ze sneller ziek zijn, onderzoek van TNO wijst juist uit dat oudere werknemers helemaal niet vaker ziek zijn dan jongere werknemers. Bovendien neemt de psychische gezondheid juist toe naarmate je ouder wordt. Ruim 19% van de jonge werknemers tot 25 jaar heeft last van één of meerdere psychische klachten, terwijl dit bij oudere werknemers daalt naar zo’n 10%. Ook niet onbelangrijk is dat een oudere werknemer minder onnodige risico’s neemt in het dagelijkse werk. Oh ja en ze zijn ook nog eens geduldiger. Nou, klinkt als een ideale werknemer als je het ons vraagt.

3. Enorme motivatie

Het is iets wat heel snel wordt vergeten, maar een oudere werknemer ervaring heeft doorgaans een enorme motivatie om te werken. Thuis zitten en niets doen is voor hun echt geen optie. Het is niet voor niets dat veel gepensioneerden bijvoorbeeld vrijwilligerswerk gaan doen als ze eenmaal thuis moeten zitten.

4. Ze zijn betrouwbaar

Een oudere werknemer is over het algemeen een stuk betrouwbaarder dan jonge werknemers. Hun kinderen zijn doorgaans al het huis uit, ze staan niet meer te springen om ieder weekend uit te gaan en flink door te halen, ze nemen minder risico’s buiten het werk zoals gevaarlijke sporten of reisjes en ze hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

5. Ze zijn sociaal

Met meer levenservaring komen ook meer sociale vaardigheden. Oudere werknemers zijn over het algemeen beter in de omgang met anderen. Ze zijn toleranter, diplomatieker én hebben minder bewijsdrang dan jongeren.

6. Ervaring

Wie wil niet een werknemer met jarenlange ervaring? Als je een werkgever de keuze zou voorleggen wie ze liever zouden willen aannemen dan is de kans groot dat ze kiezen voor ervaring. Toch wint geld het vaak op dit vlak. Wij zouden een lans willen breken voor ervaring. Onervarenheid kan namelijk veel geld kosten, terwijl ervaring juist geld kan besparen of zelfs opleveren.

7. Vroeg op!

Hoe ouder we worden hoe minder slaap we in principe nodig hebben. Wij verbruiken tijdens de dag minder energie omdat we ook minder inspannend leven dan jongeren. Jongeren doen veel meer, zijn actiever met sport en andere zaken en dat kost veel energie. Die energie moet terugkomen en slaap is daarbij essentieel.

8. Een oudere werknemer is loyaler

Je komt tegen het einde van je loopbaan en dan hoef niet meer zo nodig enorme carrièreplanning te maken of snel van baan te wisselen. Je bent dus een stuk honkvaster dan jonge werknemers en dus ook een stuk loyaler. Daar kan je als werkgever tenminste op bouwen.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten