Volg ons online

Geld & Regels

5 tips tegen internetfraude

Niet alleen in ons dagelijks leven zijn fraudeurs actief, ook online! Daarom hebben we 5 tips tegen internetfraude.

Gedeeld

op

Tips tegen internetfraude omslagfoto

Statistieken laten zien dat er 34% meer kans is dat iemand van 65 jaar of ouder te maken krijgt met oplichting via het internet. Dat betekent natuurlijk niet dat je zo snel mogelijk de stekker uit je computer moet trekken of dat je alleen nog via ouderwetse post kunt communiceren. Ook ten tijde van de brief, de vaste telefoon of andere ouderwetse communicatiemiddelen, bestonden er manieren waarop oplichters probeerden geld te verdienen.

Maar op je hoede zijn en goed opletten wat je doet online is absoluut belangrijk. Daarom hebben we op de redactie van NED7 5 tips tegen internetfraude opgezocht, die kunnen helpen om goed voorbereid en veilig gebruik te maken van alle communicatiemiddelen die we tegenwoordig tot onze beschikking hebben.

Makkelijke tips tegen internetfraude

Het belangrijkste is om vooral altijd te communiceren met je familie of vrienden die je vertrouwt. Het klinkt misschien heel erg voor de hand liggend, maar geloof ons generaties onderling vinden het in de meeste gevallen moeilijk om elkaar om hulp te vragen of om hulp aan te bieden. En dit is niet aan leeftijd gebonden. Het aloude principe: er bestaan geen domme vragen, is misschien de sleutel tot het voorkomen van veel problemen!

 

1. Overlijdensberichten

Het is bijna niet te geloven, maar één van de de manieren om toegang te krijgen tot je computer is een nep overlijdensbericht. Het werkt eigenlijk hetzelfde als de nep berichten die worden verstuurd uit naam van banken. Fact of life is dat je boven de 65 jaar onherroepelijk te maken krijgt met meer berichten over mensen in je omgeving die overlijden. En dan is het logisch dat je ook sneller geneigd bent een overlijdensbericht te openen. Je krijgt vervolgens een link waar je op moet klikken om erachter te komen wie het is. En voor je het in de gaten hebt wordt er malware op je computer geïnstalleerd die toegang verschaft tot al je informatie.

Oplossing

Overlijdensberichten worden in de meeste gevallen toch nog steeds verstuurd via de ouderwetse post, net als belangrijke informatie van een bank. Open dus nooit zomaar een bericht over iemand’s overlijden. Check het e-mail adres of de link die achter het e-mail adres zit. Als dit een e-mail adres is dat onherkenbaar is, is de kans groot dat het om internetfraude gaat en moet je direct het bericht verwijderen.

 

2. Loterij winnen!

Tja, wie wil er niet de loterij winnen?! Wij zouden er zeker geen problemen mee hebben. Maar ja, iedereen weet dat de kans dat je het ook echt wint nogal klein is. En de kans dat je een loterij in Spanje, Duitsland of andere Europese landen wint, misschien nog wel kleiner. Toch worden we regelmatig benaderd door online loterijen waar de prijzen de pan uit rijzen. Of het nu berichten zijn om mee te doen, of dat het berichten zijn dat je iets hebt gewonnen. Deze e-mails nodigen je ook weer uit op een link te klikken om erachter te komen of je in de prijzen bent gevallen. Maar wat je ermee binnenhaalt is opnieuw malware die je computer zo lek als een mandje maakt.

Oplossing

Als je echt met een loterij mee wilt doen maak dan gebruik van erkende loterijen, zoals de Staatsloterij. Ondanks dat de kans nog steeds heel klein is dat je wint, is de loterij wel erkend én beschermd. Bovendien is de loterij ook bereikbaar als er problemen zijn. En dat is wel anders als je moet gaan bellen met b.v. Spanje. Markeer loterij e-mails dus als spam en verwijder ze zodra je ze tegenkomt.

 

3. Online apotheken

Het gemak van online medicijnen bestellen en thuis afgeleverd krijgen is natuurlijk heerlijk. Vooral als het moeite kost om deze medicijnen zelf bij de apotheek op te halen. En juist daarom wordt door fraudeurs online gretig gebruik gemaakt van deze behoefte. De online apotheken schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. Maar let op. Voor je het weet heb je online producten besteld en worden ze nooit afgeleverd.

Oplossing

Maak dus gebruik van erkende én bekende bronnen of vraag hulp van vrienden of familie. Er zijn misschien mensen in je omgeving die het helemaal niet erg vinden om even een boodschap mee te nemen als ze zelf al boodschappen gaan doen.

4. Goede doelen

Je wilt graag wat terug doen voor een ander en daar is helemaal niets mis mee. Maar ook dat is niet meer heilig voor internet fraudeurs. Gebruik maken van iemand’s goedheid is heel lucratief. Let dus op of goede doelen geregistreerd staan en onder toezicht van de juiste instanties.

Oplossing

Check eerst, misschien zelfs via de telefoon, of het klopt dat ze online mensen benaderen voor een project. Je wilt uiteindelijk dat het geld dat je geeft ook goed terecht komt bij de mensen die het nodig hebben! En helemaal belangrijk is het dat een goed doel een erkend keurmerk heeft zoals een CBF keurmerk of een ANBI status.

5. Online aankopen

Markplaats is de ideale plek om iets te verkopen of aan te kopen. Maar ook Marktplaats is tegenwoordig niet veilig meer. Ook Marktplaats zelf doet er alles aan om gebruikers te helpen veilig te handelen. Maar je moet nog steeds zelf goed opletten.

Oplossing

Gebruik je gezonde verstand. Als iets té mooi is om waar te zijn, dan is dat ook vaak echt het geval. Check iemand’s geschiedenis én controleer wat anderen over de verkoper zeggen. Google ook naar de verkoper. Er is veel informatie te vinden online. En soms kan het toch ook weer helpen om vrienden of familie te vragen om even mee te kijken. Twee paar ogen zien als het goed is toch meer dan één.

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Geld & Regels

Overstappen van zorgverzekeraar: tips en aandachtspunten

Overstappen van zorgverzekeraar? Het kan vanaf nu. Maar waar moet je op letten? En, is het wel verstandig?

Gedeeld

op

door

Overstappen van zorgverzekeraar

Dit blog is gemaakt in samenwerking met Startpagina.nl

Overstappen van zorgverzekeraar, het is ieder jaar zo rond eind november hetzelfde liedje: “Should i stay or should i go?” Het overstappen zelf is niet moeilijk. Of het ook loont? Dat hangt helemaal af van je persoonlijke situatie. In ieder geval is dit hét moment om je verzekeringen eens onder de loep te nemen. Een paar tips en aandachtspunten.

Bespaar op je premie met collectieve of online verzekering

Het basispakket en wat hieruit vergoed wordt, is bij iedere verzekeraar hetzelfde. Toch verschillen de premies, omdat deze zijn opgebouwd uit verschillende componenten zoals risico-opslag, opbouw van reserves of opslag voor niet-inbare premies. De ene verzekeraar maakt hogere kosten voor huisvesting dan de andere. Een zorgverzekering afsluiten bij een online verzekeraar scheelt dus vrijwel altijd geld. Ook loont het de moeite om te kijken of je je kunt aansluiten bij een collectieve verzekering. Dat kan vaak via een werkgever, maar bijvoorbeeld ook middels een lidmaatschap van (consumenten)organisaties.

Kies je aanvullende verzekering zorgvuldig

Aanvullende verzekeringen zijn er in vele soorten en maten. Welke je kiest hangt af van je situatie en wensen. Fysiotherapie, alternatieve therapie, een bril of contactlenzen. Zorg dat je verzekering aansluit op je wensen en behoeftes. De makkelijkste manier om verzekeringen te vergelijken is met een zorgvergelijker. Die vind je hier op Startpagina.

Voorkom verrassingen: betaal eigen risico vooraf

Het eigen risico bedraagt ook in 2017 € 385,-. Sommige verzekeraars geven de mogelijkheid dit bedrag (al dan niet in termijnen) vooruit te betalen. Hiermee voorkom je een verrassing aan het eind van het jaar. Wat je niet gebruikt, krijg je aan het eind van het jaar gewoon weer terug.

Belangrijke data om te onthouden

  • 12 november: vanaf nu kun je overstappen of wijzigingen in je pakket doorgeven. Je oude verzekering wordt bij een overstap automatisch opgezegd.
  • 31 december: laatste mogelijkheid om je oude verzekering op te zeggen of wijzigingen door te geven.
  • 1 januari – 31 januari: een nieuwe verzekering kiezen kan nog steeds, maar je oude verzekering moet voor 31 december opgezegd zijn.
  • 31 januari: einde van de overstapperiode.

Meer weten over overstappen van zorgverzekeraar?

Wil je meer weten over of je wel of niet moet overstappen van zorgverzekeraar? Maak eenvoudig een vergelijking via Startpagina en ontdek wat voor jou het voordeligst is.

Lees verder

Geld & Regels

Anoniem solliciteren komt naar Amsterdam

Anoniem solliciteren kan binnenkort ook in Amsterdam bij het Amerikaanse bedrijf Greyston Bakery, die dit al 35 jaar doen.

Gedeeld

op

door

Anoniem solliciteren

Anoniem solliciteren is al langer een punt van discussie. Maar in Amerika heeft het bedrijf Greyston Bakery er al 35 jaar ervaring mee. En met heel veel succes. Dit succes brengen ze binnenkort naar Amsterdam waar zo’n 100 Amsterdammers laagdrempelig aan werk zullen komen.

Bij Greyston Bakery hebben ze anoniem solliciteren een stapje verder doorgetrokken. Ze noemen dit het ‘open hiring-model’. Iedereen die graag een baan bij het bedrijf wil kan zijn of haar naam invullen op een lijst. Zodra er plek is wordt de eerst volgende op de lijst aangenomen. Geen vragen, geen CV’s, geen referenties en ook geen screenings. Extreem anoniem dus. En terwijl menig werkgever in Nederland hier al rillingen van krijgt, blijkt het in New York heel succesvol. Vooral voor oudere werknemers en mensen met een lage opleiding kan dit uitkomst bieden.

Extreem anoniem solliciteren

Greyston Bakery is inmiddels een heel bekende naam in het wereldje. Ze hebben door hun aanpak grote contracten weten te krijgen bij bijvoorbeeld ijsmakers Ben&Jerry’s, voor wie ze de brownies maken. Samen met de Start Foundation openen ze binnenkort dus een vestiging in Amsterdam, met hetzelfde aannamebeleid. Een locatie voor de bakkerij hebben ze trouwens nog niet, maar gedacht wordt aan Amsterdam West. “De locatie moet voldoen aan specifieke voorwaarden”, aldus Jos Verhoeven, directeur van de Start Foundation. “Mensen moeten er gemakkelijk kunnen komen en je hebt te maken met de strengere Europese wetgeving. Bijvoorbeeld voor (stank)overlast. In 2019 moet de bakkerij draaien.”

Proeflocaties

Sollicitanten kunnen zich trouwens al eerder aanmelden. Dit kan al over enkele maanden. De mensen gaan dan aan het werk bij proeflocaties. Verhoeven: “Mensen mogen vier tot zes weken bij de proefbedrijven komen werken. Ze krijgen netjes betaald en daarna wordt pas met ze gezeten om hun verhaal te horen.”

Bron: Telegraaf

Lees verder

Geld & Regels

Minder wanbetalers tijdens economische crisis

Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat er tijdens de economische crisis minder wanbetalers waren in Nederland.

Gedeeld

op

Minder wanbetalers

Wanbetalers zijn van alle tijden, maar uit onderzoek van Motivaction en kenniscentrum Nibud, in opdracht van incasso organisatie GGN, blijkt dat tijdens de afgelopen economische crisis er minder mensen slechte betaalgewoontes op na hielden.

Goed nieuws, maar ook opvallend, want je zou denken dat tijdens slechte tijden er juist meer mensen zijn die moeite hebben met het betalen van hun rekeningen. Niets is minder waar. Hoe kan dat?

Geld lenen kost geld

Belangrijkste reden is mogelijk het invoeren van maatregelen zoals de Wet Financieel Toezicht in 2009. Hierin werden destijds gedragsregels voor financieel dienstverleners vastgelegd. Ook de wel bekende reclames van kredietverstrekkers zijn flink ingeperkt. Daarbij komt ook dat deze reclames melding moeten maken van de slogan: ‘geld lenen kost geld’. En kennelijk heeft dit z’n vruchten afgeworpen.

Ernstige betalingsachterstanden

Onderzoeksbureau Motivaction maakte een analyse van 10 jaar data van incasso organisatie GGN. Deze data liet een duidelijke trend zien. Wij Nederlanders zijn beter geworden met geld en het aantal wanbetalers daalde zelfs tijdens de crisisjaren. Belangrijkste reden voor een betalingsachterstand was voorheen het ‘vergeten’ van rekeningen. Tegenwoordig is dit anders. De hoogte van de zorgkosten en andere vaste lasten wordt nu aangevoerd als reden om te laat of niet te betalen. En ondanks dat er minder wanbetalers zijn, is de ernst van de betalingsachterstanden wel toegenomen. Vooral inkomensdaling is hier debet aan. Met het aantrekken van de economie is dit gelukkig weer aan het veranderen.

Wanbetalers zorgpremie

Bij zorgpremies wordt iemand als wanbetaler aangemerkt zodra zes maanden lang geen premie voor de basisverzekering is afgedragen. Dit aantal is de laatste jaren licht gestegen. Het zijn hierbij vooral chronisch zieken en gehandicapten die moeite hebben om de hogere zorgkosten te betalen. Onder jongeren tot 25 jaar is het aantal wanbetalers juist afgenomen wat een goede ontwikkeling is. Dit heeft waarschijnlijk te maken met een groeiend besef bij deze groep dat je verplicht bent om een zorgverzekering af te sluiten. Daarnaast is er voor deze groep een groeiend aanbod goedkopere opties op de markt gekomen.

Meer weten?

Wil je meer weten over onderzoeken van Motivaction of opvallende trends in onze maatschappij? Bezoek dan de nieuwspagina van het onderzoeksbureau.

Lees verder

Meest gelezen