menu

5 tips tegen internetfraude

Statistieken laten zien dat er 34% meer kans is dat iemand van 65 jaar of ouder te maken krijgt met oplichting via het internet. Dat betekent natuurlijk niet dat je zo snel mogelijk de stekker uit je computer moet trekken of dat je alleen nog via ouderwetse post kunt communiceren. Ook ten tijde van de brief, de vaste telefoon of andere ouderwetse communicatiemiddelen, bestonden er manieren waarop oplichters probeerden geld te verdienen.

Maar op je hoede zijn en goed opletten wat je doet online is absoluut belangrijk. Daarom hebben we op de redactie van NED7 5 tips tegen internetfraude opgezocht, die kunnen helpen om goed voorbereid en veilig gebruik te maken van alle communicatiemiddelen die we tegenwoordig tot onze beschikking hebben.

Makkelijke tips tegen internetfraude

Het belangrijkste is om vooral altijd te communiceren met je familie of vrienden die je vertrouwt. Het klinkt misschien heel erg voor de hand liggend, maar geloof ons generaties onderling vinden het in de meeste gevallen moeilijk om elkaar om hulp te vragen of om hulp aan te bieden. En dit is niet aan leeftijd gebonden. Het aloude principe: er bestaan geen domme vragen, is misschien de sleutel tot het voorkomen van veel problemen!

 

1. Overlijdensberichten

Het is bijna niet te geloven, maar één van de de manieren om toegang te krijgen tot je computer is een nep overlijdensbericht. Het werkt eigenlijk hetzelfde als de nep berichten die worden verstuurd uit naam van banken. Fact of life is dat je boven de 65 jaar onherroepelijk te maken krijgt met meer berichten over mensen in je omgeving die overlijden. En dan is het logisch dat je ook sneller geneigd bent een overlijdensbericht te openen. Je krijgt vervolgens een link waar je op moet klikken om erachter te komen wie het is. En voor je het in de gaten hebt wordt er malware op je computer geïnstalleerd die toegang verschaft tot al je informatie.

Oplossing

Overlijdensberichten worden in de meeste gevallen toch nog steeds verstuurd via de ouderwetse post, net als belangrijke informatie van een bank. Open dus nooit zomaar een bericht over iemand’s overlijden. Check het e-mail adres of de link die achter het e-mail adres zit. Als dit een e-mail adres is dat onherkenbaar is, is de kans groot dat het om internetfraude gaat en moet je direct het bericht verwijderen.

 

2. Loterij winnen!

Tja, wie wil er niet de loterij winnen?! Wij zouden er zeker geen problemen mee hebben. Maar ja, iedereen weet dat de kans dat je het ook echt wint nogal klein is. En de kans dat je een loterij in Spanje, Duitsland of andere Europese landen wint, misschien nog wel kleiner. Toch worden we regelmatig benaderd door online loterijen waar de prijzen de pan uit rijzen. Of het nu berichten zijn om mee te doen, of dat het berichten zijn dat je iets hebt gewonnen. Deze e-mails nodigen je ook weer uit op een link te klikken om erachter te komen of je in de prijzen bent gevallen. Maar wat je ermee binnenhaalt is opnieuw malware die je computer zo lek als een mandje maakt.

Oplossing

Als je echt met een loterij mee wilt doen maak dan gebruik van erkende loterijen, zoals de Staatsloterij. Ondanks dat de kans nog steeds heel klein is dat je wint, is de loterij wel erkend én beschermd. Bovendien is de loterij ook bereikbaar als er problemen zijn. En dat is wel anders als je moet gaan bellen met b.v. Spanje. Markeer loterij e-mails dus als spam en verwijder ze zodra je ze tegenkomt.

 

3. Online apotheken

Het gemak van online medicijnen bestellen en thuis afgeleverd krijgen is natuurlijk heerlijk. Vooral als het moeite kost om deze medicijnen zelf bij de apotheek op te halen. En juist daarom wordt door fraudeurs online gretig gebruik gemaakt van deze behoefte. De online apotheken schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. Maar let op. Voor je het weet heb je online producten besteld en worden ze nooit afgeleverd.

Oplossing

Maak dus gebruik van erkende én bekende bronnen of vraag hulp van vrienden of familie. Er zijn misschien mensen in je omgeving die het helemaal niet erg vinden om even een boodschap mee te nemen als ze zelf al boodschappen gaan doen.

4. Goede doelen

Je wilt graag wat terug doen voor een ander en daar is helemaal niets mis mee. Maar ook dat is niet meer heilig voor internet fraudeurs. Gebruik maken van iemand’s goedheid is heel lucratief. Let dus op of goede doelen geregistreerd staan en onder toezicht van de juiste instanties.

Oplossing

Check eerst, misschien zelfs via de telefoon, of het klopt dat ze online mensen benaderen voor een project. Je wilt uiteindelijk dat het geld dat je geeft ook goed terecht komt bij de mensen die het nodig hebben! En helemaal belangrijk is het dat een goed doel een erkend keurmerk heeft zoals een CBF keurmerk of een ANBI status.

5. Online aankopen

Markplaats is de ideale plek om iets te verkopen of aan te kopen. Maar ook Marktplaats is tegenwoordig niet veilig meer. Ook Marktplaats zelf doet er alles aan om gebruikers te helpen veilig te handelen. Maar je moet nog steeds zelf goed opletten.

Oplossing

Gebruik je gezonde verstand. Als iets té mooi is om waar te zijn, dan is dat ook vaak echt het geval. Check iemand’s geschiedenis én controleer wat anderen over de verkoper zeggen. Google ook naar de verkoper. Er is veel informatie te vinden online. En soms kan het toch ook weer helpen om vrienden of familie te vragen om even mee te kijken. Twee paar ogen zien als het goed is toch meer dan één.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten