menu

Zorgorganisaties besparen met vers eten

Een vers gemaakte lasagne met producten uit de eigen streek. Bij zorgorganisatie Omring zijn ze sinds kort gestart met dagelijks vers bereidde maaltijden, die gezonder, smakelijker én duurzamer zijn. Want dit is wel degelijk mogelijk!

Op 4 locaties van Omring worden er vanaf nu dagelijks verse maaltijden klaargemaakt die niet alleen de bewoners helpen om meer gezonde voeding binnen te krijgen, het helpt ook de lokale bijstand en boer, want bijna alle ingrediënten komen uit de buurt. “We willen meer gaan bereiden met verse producten uit de regio”, zegt servicemanager Maarten van Dijk. “We weten dat hierdoor de kwaliteit van leven en de vitaliteit van onze bewoners beter wordt. Samen met Atlantis Handelshuis, die de verse producten levert, is Omring de test gestart en het is nu al een succes.

Iedereen profiteert

Er wordt vaak gedacht dat dit voor zorgorganisaties, die moeten bezuinigen, onbetaalbaar is. Maar niets is minder waar. Volgens Mike Venekamp, directeur van Atlantis Handelshuis, kunnen zorgorganisaties juist geld besparen met deze aanpak. Ondertussen wordt ook het milieu gespaard en profiteren boeren uit de streek van een eerlijke prijs voor hun producten. Met het lokaal inkopen worden er maar liefst 79% minder voedselkilometers gereden, wat zich direct vertaald in 89% minder CO2 uitstoot. En de regionale economie vaart er wel bij.

Zorgorganisaties besparen veel

Wat is de besparing voor de zorgorganisatie? Die zit in verschillende zaken. Door een verbeterde gezondheid van de bewoners wordt geld bespaard op medicijnen, maar ook in de verwerking van producten wordt flink bespaard. “In de zorg belandt gemiddeld zo’n 30 tot 40 procent van het eten in de vuilnisbak. En dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van de zorgorganisatie”, aldus Koen Nouws, directeur van Diverzio waarmee Omring de afgelopen tijd nauw mee heeft samengewerkt om de nieuwe aanpak op de juiste wijze te implementeren. “Bij Omring en andere zorgorganisaties in Noord-Holland is de voedselverspilling inmiddels teruggebracht tot onder de 20 procent en op sommige locaties zelfs tot onder de 10 procent!” Ver onder het landelijk gemiddelde dus.

Texels lam en honing van de Wadden

Bij de Sweelinckhof in Wognum is kok John Meilink ook helemaal om. Zijn enthousiasme voor de nieuwe aanpak steekt hij niet onder stoelen of banken: “Prachtige verse producten, hier word ik heel blij van. Ik sta te popelen om te beginnen met deze pilot en voor de prijs hoeven we het niet te laten.” Vanavond genieten de bewoners van de Omringhuizen Buitenveld in Julianadorp, Den Koogh in Den Helder, Rigtershof in Grootebroek en Sweelinckhof in Wognum daarom van een heerlijke heldere Noord-Hollandse groentebouillon, lasagne met groenten uit de regio én Texels lam. Als toetje hangop van een zorgboerderij met streekfruit en honing van de Wadden.

Eet smakelijk!

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten