menu

Zorgen dat ouderen gezonder gaan eten

Gezonder gaan eten is een belangrijk onderwerp voor het ministerie van Volksgezondheid én het ministerie van Economische Zaken. Het gaat hierbij specifiek om ouderen, thuis en in verpleeg- en verzorgingshuizen in Nederland. Daarom zijn ze gezamenlijk een initiatief gestart om dit te stimuleren.

Het is de bedoeling een beweging op gang te brengen, waarbij meerdere partijen uit de voedingssector gaan deelnemen. Ambassadeur en gezicht van de campagne is Janny van der Heijden, culinair publicist en bekend van onder anderen het programma ‘Heel Holland Bakt’. “Een gezonde manier van eten zorgt er voor dat ouderen beter in hun vel zitten. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk”, aldus Janny.

Aftrap in Zaandam

Omdat mensen zolang mogelijk in goede gezondheid willen blijven leven is het essentieel om beter op de voeding te letten. Maar het is niet alleen gezonder gaan eten, ook meer bewegen is hierbij belangrijk. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) en Martijn van Dam (Economische Zaken) bezochten daarom gisteren het symposium ‘Gezond eten, gezond bewegen en gezond zijn’ bij zorgorganisatie Pennemes in Zaandam. Dit symposium werd georganiseerd door Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland én het Louis Bolk Instituut. Het was tegelijkertijd ook de aftrap voor de campagne van beide ministeries, die serieus, samen met de sector, dit onderwerp wil oppakken.

Ondervoeding en overgewicht

Het komt nog relatief vaak voor dat ouderen, thuis en in verpleeghuizen, te maken krijgen met ondervoeding. Daarnaast kampen veel 65-plussers met overgewicht. Zo’n zes op de tien ouderen zijn té zwaar. Problemen die, door de toenemende vergrijzing de komende jaren, alleen maar doorgroeien als er niets aan wordt gedaan. “In instellingen waar aandacht is voor eten en met verse producten wordt gekookt, hebben de bewoners meer trek in eten. Dat zien we ook in woongroepen waar bewoners, personeel en vrijwilligers samen koken. Waar bewoners kunnen helpen ze mee, met een aardappel schillen, of fruit schoonmaken. Net als thuis. Niet alleen levert dat veel gezondheidswinst op, het is vaak ook nog veel gezelliger”, aldus Martin van Rijn.

Lokaal en vers eten

Maar waarom is ook dit een belangrijk onderwerp voor het ministerie van Economische Zaken? Staatssecretaris Van Dam legt uit: “Door goed eten blijf je langer gezond en gelukkig. In Nederland hebben we heel veel voedselproducenten die lekker en gezond eten uit de eigen streek kunnen leveren aan zorginstellingen. We willen die in contact brengen met de koks in de zorg zodat we samen werken aan liefdevolle zorg voor onze ouderen.” Dat lijkt dus een win-win situatie waar meerdere partijen beter van worden. En op veel plekken wordt het ook al gedaan.

Gezonder gaan eten essentieel

Belangrijk onderdeel van de campagne, die door beide ministeries wordt ondersteund, is dan ook dat gezorgd wordt om bestaande initiatieven en projecten meer met elkaar te verbinden. Met de aandacht die de campagne gaat krijgen hoopt Janny van der Heijden dat het onderwerp een flinke duw in de rug krijgt. Zorgen dat ouderen gezonder gaan eten, wie kan daar nu op tegen zijn? Dat wordt dus weer ouderwets genieten als het aan de staatssecretarissen ligt!

Foto: APA Foto/Sjef Prins

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten