menu

Wortelen zijn goed voor je ogen!

Het werd al heel lang beweerd, maar nooit écht bewezen. Tot nu! Want uit onderzoek van de Harvard School of Public Health blijkt het: wortelen zijn goed voor je ogen.

Mega onderzoek

En het onderzoek van de Harvard School of Public Health is niet zo maar een onderzoek. Maar liefst 102.000 mensen van 50 jaar en ouder werden gevolgd sinds de jaren ’80 tot 2010. Dat is dus nogal een onderzoek. Een van de dingen die hier uit naar boven kwam was dat 2.5% van de mensen die deelnamen aan het onderzoek, gedurende deze periode een vorm van maculadegeneratie ontwikkelde. Maculadegeneratie is de belangrijkste oorzaak van slechtziendheid in het Westen onder mensen van 50 jaar en ouder.

Caroteen of carotenoïden

Het team bekeek gegevens uit eerder onderzoeken waarbij vanaf 1984 of 1986 tot 2010 ruim 63.000 vrouwen en bijna 39.000 mannen van 50 jaar en ouder werden gevolgd. Ongeveer 2,5 procent van de deelnemers ontwikkelde gedurende de onderzoeksperiode een vorm van maculadegeneratie: de belangrijkste oorzaak van slechtziendheid in de westerse wereld bij mensen van boven de vijftig jaar.

Wortelen zijn goed voor je ogen

Mensen die een hoog gehalte van luteïne en zeaxanthine (dit zijn beiden carotenoïden, pigmenten die in wortelen, maar ook in gele paprika, broccoli en spinazie voorkomen) binnen kregen, hadden tot wel 40% minder kans om oogaandoeningen te ontwikkelen, ten opzichte van de groep die minder van deze carotenoïden binnen kregen.

Bestellen

Het kookboek van ‘Forks over Knives’, bekend van de gelijknamige documentaire, staat vol met heerlijke vegetarische en gezonde recepten.

Koop bij bol.com

Forks over Knives boekomslag

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten