menu

Wie zoet is krijgt…zoet!

Dit bekende zinnetje uit een Sinterklaas liedje eindigt officieel op ‘lekkers’. Dat kan natuurlijk ook een appel zijn of een banaan. Maar steeds meer kinderen worden letterlijk zoet gehouden met zoete producten. Dat leidt tot problemen als obesitas en ADHD.

Het is vaak gemakzucht. Maar het kan ook uit onwetendheid zijn. Eva de Rooij werkt bij het Ouder- en Kind team Bos en Lommer en geeft hulp bij opvoeding.

Yoghurt met suiker

Eva noemt het voorbeeld van een moeder met vier kinderen die het na de scheiding niet makkelijk had. Eva sprak met haar over de opvoeding terwijl een van de kinderen, de jongste van vier, een kom yoghurt at. Eva zag hoe de moeder er maar suiker in bleef gieten. “Anders eet hij het niet op”, was haar reactie. De kleuter had al snel geen trek meer dus hoorde Eva de moeder vragen of hij dan zin had in patat. Om half elf ’s ochtends werd er patat voor het ventje gebakken! Eva zag dat het voedingspatroon een probleem was want iedereen in het gezin had last van overgewicht.

Gevoelig onderwerp

Overgewicht is een lastig onderwerp en Eva vindt het soms moeilijk om er met ouders over te spreken. Door over een ander onderwerp te beginnen zoals pesten of beweging probeert ze toch over voeding en overgewicht te hebben. Ze heeft daarbij veel baat gehad van de leerlijn Gezond Gewicht, waar door middel van een rollenspel met acteurs dit soort gesprekken werd geoefend.

Samenwerking

Aan spreekuren doet Eva niet. Ze gaat op huisbezoek en ze gaat naar buurtcentra, scholen en andere plekken. Ze werkt daarbij samen met jeugdartsen en verpleegkundigen die deel uitmaken van haar Ouder- en Kindteam. Zij hebben meer medische kennis en kunnen goed met ouder en kind kijken wat er nodig is als een kind te zwaar is. “Vooral de combinatie van arts en opvoedkundige is handig. De jeugdarts besteedt aandacht aan de medische kant en verwijst weer naar mij voor ondersteuning bij de opvoeding.” Ze werkt ook goed samen met gymdocenten op scholen. Dankzij de Gezond Gewicht aanpak zijn de lijnen veel korter.

Nee zeggen tegen zoet

Heeft de Gezond Gewicht aanpak ook geholpen bij de moeder en de vier kinderen? Eva gooide het daar over een andere boeg en vroeg of haar zoon een moeilijke eter was, wat hij nog meer lekker vond, of hij goed in zijn vel zat. Toen eenmaal bleek dat de moeder toch wel wilde dat haar zoon meer groente at maar dat ze het niet makkelijk vond om nee te zeggen, kon ze er makkelijker over beginnen.

Thuisafgehaald.nl

Eva vertelde de moeder over de website Thuisafgehaald.nl, een initiatief waarbij mensen naast hun eigen maaltijd extra porties koken voor buurtgenoten. Deze ‘klanten’ willen graag een gezonde maaltijd en op de website staan allerlei gezonde recepten. Het gezin ging al naar een diëtist dus ze wisten ze eigenlijk al best veel over gezonde voeding. “Door voor Thuisafgehaald.nl te gaan koken, kon de moeder die kennis in de praktijk brengen. Het zijn drie vliegen in één klap: het gezin eet gezonder, ze heeft nieuwe sociale contacten en verdient ook nog eens wat bij!”

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten