menu

Voldoende vitamines binnen krijgen

Vitamines zijn belangrijk voor ons. We hebben ze nodig voor een gezond lichaam en een gezonde weerstand. Maar niet iedereen krijgt voldoende vitamines binnen.

Vooral als je ouder begint te worden neemt je lichaam moeilijker vitamines op. Daarom heeft voedingsdeskundige Suzan Tuinier 9 bronnen voor je op een rijtje gezet die je kunnen helpen voldoende vitamines op te nemen.

Voldoende vitamines zitten in…

Dit lijstje is handig om bij de hand te houden. Gezond eten is gevarieerd eten, dus laat je hierdoor inspireren. Het is niet zo dat je het hele lijstje in één dag moet eten om voldoende binnen te krijgen. Maar het is wel handig om als leidraad te gebruiken.

1. Aardbeien

Aardbeien zijn weer in het seizoen en ze zijn niet alleen heerlijk om te eten, maar ook super gezond door de grote hoeveelheid vitamine C die erin zit. Een kleine vergelijking: in 100 gram aardbeien zit meer vitamine C dan in een sinaasappel! Moet je nagaan. Zoals we al weten is vitamine C een absolute alleskunner onder de vitamines. Het is goed voor je weerstand en voor een gezonde huid.

Vitamin Informatie Bureau Vitamine Test artikelbanner

2. Woteltjes

Bekend is dat worteltjes goed zijn voor je ogen. Maar hoe komt dat? In worteltjes zit bètacaroteen. Ons lichaam zet dit om in vitamine A en vitamine A is goed voor ons zicht. Groenten die een oranje, gele en rode kleur hebben zoals worteltjes, maar ook paprika’s bevatten bètacaroteen.

3. Peulvruchten

In veel voedingsmiddelen komen B-vitamines voor. Maar vooral in dierlijke producten zoals vlees, vis en zuivel is dit het geval. Ook in peulvruchten zitten echter B-vitamines. Dus vegetariërs hebben baat bij peulvruchten als vervanger van vleesproducten. Overigens is vitamine B11 (foliumzuur) een uitzondering op deze regel. Deze vitamine komt met name in groene (blad)groenten voor.

4. Spinazie

Popeye had spinazie om sterk te worden en in spinazie zit ijzer. Maar wist je bijvoorbeeld ook dat in spinazie foliumzuur zit, ofwel vitamine B11? Ik haalde het net al aan bij de peulvruchten. Andere groene (blad)groenten bevatten ook veel foliumzuur, zoals bijvoorbeeld broccoli en raapstelen.

5. De zon

Niet eetbaar maar wel heel erg belangrijk! Vooral voor ouderen want die krijgen er over het algemeen te weinig van: zonlicht. Uit zonlicht halen wij met name vitamine D, wat belangrijk is voor bijvoorbeeld onze botten. Als je iedere dag tussen 11:00 en 15:00 uur een kwartier tot een half uur buiten bent dan krijg je zeker voldoende vitamine D binnen.

6. Rode Paprika

Ik zei net al dat rode paprika bètacaroteen bevat, maar vooral rauwe rode paprika bevat ook heel veel vitamine C. Ik benadruk rauwe paprika want door het bereiden gaat wat van de vitamine C verloren.

7. Zalm

Zonlicht is een goede bron van vitamine D, maar zalm ook! Vette vis is belangrijk voor vitamine D en zalm is daarbij een echte ‘vitamine D-topper’.

8. Pindakaas

Ja, pindakaas is ook goed voor ons. Het bevat met name vitamine E. Overigens zijn pinda’s niet de enige noten die veel vitamine E bevatten. Met daarbij nog een kleine aantekening dat de pinda officieel niet een noot is maar een peulvrucht, ondanks dat het aardnoot en olienoot wordt genoemd.

9. Een multivitamine

Gevarieerd eten is heel belangrijk om voldoende vitamines en voedingsstoffen binnen te krijgen. Maar vrees niet als het even een dagje niet lukt. Een multivitamine kun je prima als extra aanvulling nemen om tekorten hier en daar op te vangen. Maar, het is zeker geen vervanging.

Gezonde recepten

Reageren

Auteur

Suzan Tuinier

Suzan Tuinier

Suzan Tuinier is dé voedingsdeskundige van NED7. Zij geeft advies over gezond eten en koken. Maar ze houdt niet alleen van lekker eten, ook sporten is een belangrijk onderdeel van haar leven. Verder is ze een bekend gezicht op televisie, waar ze regelmatig wordt uitgenodigd om haar mening en advies te geven én ze schrijft voor het Vitamine Informatie Bureau.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten