menu

Voeding tegen kanker

Is er voeding tegen kanker die wij gewoon dagelijks kunnen eten? Er is een kans van 1 op 3 dat wij overlijden aan de gevolgen van kanker. Hiermee is kanker nog steeds één van de belangrijkste doodsoorzaken in ons land; helaas ook op jonge leeftijd.

Maar gelukkig heeft de medische wereld er tot nu toe voor gezorgd dat onze overlevingskans is toegenomen. Gemiddeld worden meer dan 60% van de kankerpatiënten tegenwoordig weer “beter”, terwijl dit in de jaren ’50 een stuk lager lag. De kans op overleving toen was slechts 1 op 4. Maar er kan nog zoveel meer! Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat het juist voor de groep overlevenden belangrijk is dat zij hun leefstijl verbeteren. Dit kan namelijk helpen voorkomen dat de kanker opnieuw toeslaat.

Verband tussen kanker en leefstijl

De Wereldgezondheidsorganisatie geeft aan dat bijna de helft van alle soorten kanker voorkomen kan worden door een gezonde leefstijl. En met hun recente publicaties over rood vlees en andere voedingsmiddelen, hebben ze heel wat tongen los gemaakt. Maar de Wereldgezondheidsorganisatie bedoelt met ‘voorkomen’ niet alleen voeding, maar veel meer dan dat. Hiermee worden ook factoren bedoeld waar wij in meerdere of mindere mate invloed op hebben, zoals roken, bewegen en verontreiniging (lucht, pesticiden, zon e.d.). Kijken we alleen naar voeding dan is toch vooral het advies om slank te blijven, meer groente en fruit te eten, minder dierlijke producten in te nemen, minder alcohol te drinken, op te letten op bewerkte voeding en terughoudend te zijn met supplementen (vooral antioxidanten).

Antioxidanten vermijden

Antioxidanten uit groente en fruit zijn heel belangrijk en gezond. Ze kunnen zelfs helpen bij het voorkomen van kanker. Althans dat is de aanname. Toch kunnen antioxidanten ook het tegenovergestelde doen. Zo werd bij Fins onderzoek in 1994 ontdekt dat antioxidanten in supplementen juist bijdroegen aan het risico op longkanker bij rokers. En onlangs bleek uit ander onderzoek dat crèmes met antioxidanten bij mensen met bepaalde vormen van huidkanker juist zorgde voor een verdubbelde groei en uitzaaiingen van deze kanker. Antioxidanten uit gewone voeding is dus wel goed, terwijl je voorzichtig moet zijn met antioxidanten uit supplementen.

Welke voeding tegen kanker dan wel?

Maar welke voeding tegen kanker is dan wel goed? Ik heb er een paar voor je op een rijtje gezet:

  • Groene thee (vol met natuurlijke antioxidanten!)
  • Kurkuma
  • Pinda’s
  • Bessen
  • Lijnzaad
  • Groente (met in het bijzonder broccoli, bloemkool, spruitjes, boerenkool en andere kolen)

En als je kanker hebt?

De voeding tegen kanker die ik hierboven op een rijtje heb gezet is met name belangrijk voor mensen die geen kanker hebben of die het juist overwonnen hebben. Maar wat als je wel kanker hebt? Dit hangt sterk af van welke vorm van kanker je hebt, welke behandeling je ondergaat en wat de voedingstoestand is waarin je je bevindt. De helft van de patiënten met kanker zijn bijvoorbeeld ondervoed, wat weer een negatief effect heeft op de behandeling. Inmiddels zijn er ook onderzoeken gaande waaruit blijkt dat chemotherapie gecombineerd met een korte periode van vasten een goede combinatie kan zijn. Maar heb je dus al kanker, bespreek dan met je arts of voedingsdeskundige wat goed voor jou kan zijn.

Reageren

Auteur

Wendy Walrabenstein

Wendy Walrabenstein

Wendy Walrabenstein hing haar carrière als bankdirecteur aan de wilgen om te zich te storten op haar blog over gezond leven en haar opleiding tot diëtist.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten