Volg ons online

Eten & Drinken

Vitamines voor onze hersenen

Deze vitamines zijn goed voor onze hersenen. Voedingsdeskundige Suzan Tuinier legt uit welke je het beste kunt nemen.

Gedeeld

op

Vitamines voor onze hersenen

Vitamine, je verwacht het in eerste instantie misschien niet, maar spelen weldegelijk een belangrijke rol bij het goed functioneren van onze hersenen. Ze zijn goed voor het geheugen, onze concentratie, dragen bij aan leerprestaties en ze spelen een rol bij onze gemoedstoestand. Interessante eigenschappen om eens wat dieper op in te gaan. Voedingsdeskundige Suzan Tuinier, van het Vitamine Informatie Bureau, legt het uit.

B-vitamines

B-vitamines spelen een belangrijke rol bij onze energiestofwisseling. En dat is weer belangrijk voor onze hersenen. De hersenen verbruiken namelijk 20 procent van onze energie en hebben voldoende brandstoffen en bouwstoffen nodig om goed te kunnen weken. Daarnaast dragen B-vitamines bij aan de vorming van Myeline, een vetachtige stof die onze zenuwcellen beschermt en ervoor zorgt dat ze signalen door kunnen geven aan onze hersenen.

Alzheimer

Homocysteïne is een bouwsteen van eiwit. Een tekort aan vitamine B6, B12 of foliumzuur kunnen het gehalte aan homocysteïne in het bloed verhogen. Een verhoogd homocysteïnegehalte wordt in verband gebracht met de ziekte van Alzheimer.  Of het slikken van extra vitamine B-supplementen effect heeft op een verbetering van het geheugen is niet duidelijk. B-vitamines spelen op verschillende manieren dus een belangrijke rol bij het goed functioneren van onze hersenen.

Vitamine C

Ook vitamine C is betrokken bij het overbrengen van signalen in zenuwcellen en onze hersenen. Het werkt bovendien als een antioxidant in de hersenen. Antioxidanten maken schadelijke stoffen, de zogenaamde vrije radicalen, onschadelijk. Vitamine C is ook nodig voor de aanmaak bindweefsel. Mede hierdoor helpt vitamine C bloedvaten gezond en elastisch te houden. Bij mensen met de ziekte van Alzheimer of dementie worden vaker vaataandoening gezien. Er is echter meer wetenschappelijk onderzoek nodig om na te gaan wat de rol is van vitamine C bij bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer.

Vitaminetest banner

Mineralen

Magnesium, ijzer, jodium en zink dragen ook hun steentje bij aan een goede mentale gezondheid. Zink, ijzer en jodium zijn betrokken in de vroege ontwikkeling betrokken bij de vorming van zenuwcellen en de vorming van myeline en magnesium speelt een rol bij de prikkeloverdracht tussen zenuwen. Magnesium wordt vanwege zijn werking ook in verband gebracht met de behandeling van depressies.

Gezondheidsclaims en vitamines

Een gezondheidsclaim is een bewering die zegt dat een voedingsmiddel of -stof gunstig is voor de gezondheid. Fabrikanten mogen dit soort claims niet zomaar gebruiken op verpakkingen. De Europese voedsel- en warenautoriteit beoordeelt op basis van wetenschappelijk bewijs of een bepaalde claim wel of niet mag. Ook voor vitamines en mineralen gelden deze regels. Voorbeelden van claims met betrekking tot ons brein zijn:

 • Draagt bij aan normale concentratie (B1, B3, B6, B8, foliumzuur, B12, C, magnesium, zink, jodium, ijzer)
 • Goed voor het geheugen (B1, B3, B6, B8, foliumzuur, B12, C, magnesium, zink, jodium, ijzer)
 • Gunstig voor de geestelijke balans (B1, B3, B6, B8, foliumzuur, B12, C, magnesium)
 • Goed voor leerprestaties (B1, B3, B6, B8, foliumzuur, B12, C, magnesium, ijzer)
 • Ondersteunt in stressvolle situaties (B5, zink)

Gezonde voeding om te onthouden

Gezond en gevarieerd eten zorgt ervoor dat je alle vitamines en mineralen binnen krijgt voor je gezondheid. Oók die vitamines en mineralen die bijdragen aan een goede mentale gezondheid. Zorg daarom dagelijks voor voldoende groente, fruit, (volkoren) graanproducten, zuivel, en vlees (vervangers) of vis. Red je dat niet dan kan een multivitamine met een normale dosering (100-300% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)) een zinvolle aanvulling zijn.

Bronnen

 • Hersenstichting: hersenstichting.nl
 • Stichting KOAG en Stichting KAG: koagkag.nl
 • Dong-Mei et al. (2017). Efficacy of vitamin B supplementation on cognition in elderly patients with cognitive-related diseases: a systematic review and meta-analysis. Journal of Geriatric Psychiatry and Neurology 30 (I): 50-59
 • Harrison et al (2014). Ascorbic Acid and the Brain: Rationale for the Use against Cognitive Decline. Nutrients 6: 1752-1781
 • Lang et al. (2015). Nutritional Aspects of Depression. Cell Physiol Biochem 37: 1029-1043

Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en geeft advies over gezond eten en koken.

Advertentie

Eten & Drinken

Vitamine B tegen muggen, zou het helpen?

Vitamine B tegen muggen, zou het echt helpen? Voedingsdeskundige Suzan Tuinier, van het Vitamine Informatie Bureau, bekijkt de feiten.

Gedeeld

op

Vitamine B

Vitamine B tegen muggen. Helpt het echt? Voedingsdeskundige Suzan Tuinier van het Vitamine Informatie Bureau weet alle ins en outs over dit onderwerp en deelt graag haar visie. En dat is wel nodig nu het weer zo lekker warm is geworden. De eerste muggen zoemen alweer in onze oren.

Waarom muggen bijten

Weet je eigenlijk waarom muggen bijten? Of beter gezegd steken. Vrouwtjesmuggen hebben de eiwitten uit bloed nodig voor de ontwikkeling van hun eitjes. Mannelijke muggen bijten niet. Hoe vrouwelijke muggen hun slachtoffers uitzoeken is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk geeft het lichaam via zweet stoffen af die muggen aantrekkelijk vinden: bijvoorbeeld kleine stukjes eiwitten, ammoniak, melkzuren of koolstofdioxide.

Waar komen muggen op af?

De eerste resultaten van een muggenverwachtingsmodel van de Universiteit van Wageningen laten zien dat overlast van de huissteekmug vooral wordt veroorzaakt door muggen die zich ontwikkelen in water in emmers, gieters en regentonnen. Tuin en balkon opruimen, dus! Die extra 10 minuten die je daar aan kwijt bent zijn het waard.

Vitamines en muggenbeten

Mensen die minder gebeten worden maskeren waarschijnlijk de ‘lekkere luchtjes’ in hun zweet. B-vitamines zouden de lichaamsgeur van mensen zodanig veranderen dat we niet meer ‘aantrekkelijk’ zijn voor muggen. In sommige B-vitamines zit zwavel, dat de lichaamsgeur zou veranderen. Het weinige onderzoek naar de relatie tussen vitamine B en muggenbeten heeft nog geen wetenschappelijk verband aangetoond. Hoewel dat bewijs voorlopig ontbreekt, zijn er toch veel mensen die baat hebben bij extra vitamine B: ‘Muggen steken mij niet als ik een week voor vertrek en dagelijks tijdens mijn vakantie een vitamine B-tablet neem’, laat iemand weten op onze facebook-pagina. Vroeger dacht men dat er maar één vitamine B was. Later bleek vitamine B uit meerdere afzonderlijke vitamines te bestaan. Belangrijke bronnen van B-vitamines zijn zuivel, vlees(waren), groenten, fruit en graanproducten.

Het proberen waard

Het is veilig om extra B-vitamines te nemen, zolang je maar niet meer neemt dan de veilige grens. Normaal gedoseerde supplementen blijven altijd onder deze grens.

  Veilige bovengrens*  
mannen: vrouwen:
vitamine B1 5,5 mg 5,5 mg
vitamine B2 7,5 mg 5,5 mg
vitamine B3 900 mg* 900 mg**
vitamine B5 25 mg 25 mg
vitamine B6 25 mg 25 mg
vitamine B11 1000 mcg 1000 mcg
vitamine B12 14 mcg*** 14 mcg***

 

* Indien er geen veilige bovengrens is vastgesteld hanteert het Vitamine Informatie Bureau een richtlijn van maximaal 5 x de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) per dag.

** Als nicotinamide: deze vorm wordt over het algemeen gebruikt in supplementen

*** Tenzij er sprake is van een tekort

Multivitamine

In een multivitamine zitten ook B-vitamines. Het zijn overigens de B-vitamines die een supplement een typerende geur geven. Wat dat betreft snappen we die muggen wel.

Meer weten?

Wil je op de hoogte blijven van gezonde voeding en vitamines? Neem dan eens een kijkje op de blog van het Vitamine Informatie Bureau.

Lees verder

Eten & Drinken

3 recepten voor een verhoogde weerstand

Een verhoogde weerstand, niet onbelangrijk tijdens deze koude en natte dagen. Deze 3 recepten kunnen daarbij helpen. En ze zijn makkelijk te maken!

Gedeeld

op

door

Verhoogde weerstand met vers juice

Dit bericht is gemaakt in samenwerking met Byzoo Zebra, de ideale slowjuicer voor groente en fruit

Een verhoogde weerstand is op dit moment van het jaar geen overbodige luxe. Het ene moment is het koud, terwijl het een paar uur later weer wat zachter is. Dan regent het weer, of is er even later misschien zelfs sneeuw! Tijd voor wat extra vitamines. Daar hebben we 3 heerlijke verse recepten voor die in een handomdraai zijn gemaakt.

Rode bieten, wortelen, ananas. De ingrediënten zijn volop te krijgen en ze zijn heerlijk in vers sap te verwerken. Vers ‘levend’ sap om wel te verstaan. Want het zijn juist de levende enzymen die goed zijn voor een verhoogde weerstand. Maar hoe zorg je ervoor dat je het beste sap maakt?

Levend sap

Slowjuicers zijn tegenwoordig helemaal in. Waarom? Eigenlijk is het heel simpel. Er zijn tal van manieren om sap te onttrekken aan ingrediënten. Maar met een slowjuicer is de kwaliteit van het sap het beste. Dit komt door de snelheid waarmee het sap en het pulp van elkaar worden gescheiden. Omdat dit proces in een slowjuicer langzamer verloopt oxideert het sap niet direct, zoals bij de centrifuge methode. Zo blijft de smaak behouden en bevat het sap meer vitaminen, mineralen én enzymen.

Verhoogde weerstand

Er wordt veel discussie gevoerd over of sappen wel goed voor je zijn. Je zou onvoldoende vezels binnenkrijgen die je met het eten van groente en fruit wel binnenkrijgt. Toch zijn er heel veel voedingsstoffen die je bij het gewoon eten van groenten en fruit juist niet opneemt. Dit komt omdat we bepaalde groenten en fruitsoorten niet volledig kunnen afbreken om alle voedingsstoffen eruit te halen. Daar is verhitting voor nodig. Nadeel is echter dat door verhitting vitamineverlies optreedt. Een slowjuicer breekt vezels open waardoor vitamines en mineralen vrijkomen die anders verloren zouden gaan. Het is dus niet of-of maar en-en. Ja, we moeten veel groente en fruit blijven eten. Ja, we mogen ze ook gewoon blijven koken. En ja, het is ook hartstikke gezond om met een slowjuicer heerlijk sap te maken.

Slowjuicer test

We hebben voor de volgende 3 overheerlijke saprecepten een Byzoo Zebra slowjuicer gebruikt. We hebben deze op de redactie gekregen om uit te proberen. En het resultaat was fantastisch! De juicer heeft een grotere opening waar groente en fruit door kunnen worden toegevoegd. Een appel hoef je dus niet meer te snijden, wat bij de meeste andere apparaten wel moet. Verder heeft de machine een super stille motor en een extra laag aantal toeren per minuut. Je kunt het dus met recht een slowjuicer noemen die letterlijk alle soorten groenten en fruit aankan. En iets wat we niet wisten, maar je kunt zelfs noten juicen! Wel even pellen natuurlijk.

Donkerrood sap

Voor ongeveer een halve liter sap

Ingrediënten

 • 1 limoen
 • 3 tomaten
 • 2 komkommers
 • 1 biet

Bereidingswijze

Schil de limoen. Snijd de limoen, tomaten, komkommers en biet in stukken die in de juicer passen. Doe de ingrediënten in de vulschacht en maak het sap.

Radijs-wortelcocktail

Voor één portie

Ingrediënten

 • 4 wortels
 • 2 appels
 • 4 middelgrote radijzen
 • 1/2 limoen
 • 1 handjevol peterselie

Bereidingswijze

Schil de limoen. Snijd de limoen, appel en radijzen in stukken die in de juicer passen. Doe de ingrediënten in de vulschacht en maak het sap.

Vuurrode Oppepper

Voor één portie

Ingrediënten

 • 1/4 ananas
 • 1 appel
 • 1 schijf citroen (0,5 cm)
 • 1 plak courgette (1,5 cm)
 • 1 stuk rode paprika (2,5 cm)
 • 1 stuk rauwe biet (2,5 cm)
 • 2 ijsblokjes

Bereiding

Pers alle ingrediënten en giet het sap over de ijsblokjes.

Meer weten?

Wil je ook een Byzoo Zebra slowjuicer uitproberen? Wij zijn in ieder geval al verkocht en willen niets anders meer. In de Byzoo shop kun je de slowjuicer kopen. Nu zelfs met maar liefst € 100,- korting! Dus wees er snel bij.

Lees verder

Eten & Drinken

Een kroket met extra vitamines

Een kroket met extra vitamines, zou het echt kunnen? Voedingsdeskundige Suzan Tuinier neemt misleidende voedingstermen onder de loep. Is het echt zo erg als we denken?

Gedeeld

op

Extra vitamines kroket

Kerst is voorbij en we richten onze blik op het nieuwe jaar. En met tal van goede voornemens op zak gaan we het komend jaar natuurlijk veel beter doen. We gaan afvallen, extra vitamines nemen tegen de weerstand én we gaan alleen maar gezonde dingen in huis halen als we boodschappen doen. Maar wat als onze boodschappen vol zitten met verborgen suikers en misleidende termen zoals extra vezels? Voedingsdeskundige Suzan Tuinier geeft haar mening over dit fenomeen.

Word ik misleid?

Ik ben in de supermarkt, heb weinig tijd en een jengelend kind aan mijn hand. Opeens bedenk ik me dat de ontbijtgranen op zijn. ‘Nu met extra vitamine D’, staat er op het pak. Ik werp een kritische blik op het etiket. Naast vitamine D is een heel scala aan vitamines in dit product gestopt, maar het bevat ook veel suiker en vet en weinig vezels. Ben ik misleid?

Op de goede weg

Foodwatch vindt van wel en voert actie: aan ongezonde producten worden vaak vitamines toegevoegd om een vitamineclaim op de verpakking te kunnen zetten. Nou vind ik dat de voedingsmiddelenindustrie op de goede weg is en steeds vaker gezondere producten op de markt brengt. Maar in dit geval ben ik het helemaal eens met Foodwatch. Vitamines zijn onmisbaar voor allerlei processen in het lichaam. Daar mag in reclame geen misbruik van worden gemaakt.

Kroket met extra vitamines

Want het is nu al ontzettend moeilijk om de juiste keuze te maken als het om gezonde voeding gaat. Laten we dan niet nóg moeilijker maken door ongezonde producten te ‘vermommen’. Als je een kroket insmeert met vitamines blijft het een kroket. Bovendien hebben de echt gezonde pure basisvoedingsmiddelen, vol vitamines, vaak geen etiket en kunnen ze dus ook niet pronken met een vitamineclaim.

Sterke botten

Even terug naar de vitamine D, die zorgt voor sterke botten en spieren. Ga je voldoende naar buiten, dan maak je al tweederde van de hoeveelheid vitamine D die je op een dag nodig hebt aan. Eet je goed, met in ieder geval één keer per week vette vis op het menu, dan ben je al een heel eind. Toch hebben veel mensen daarnaast nog extra vitamine D nodig. Dat kan met allerlei verrijkte producten. Maar ik ben veel meer voor gewoon gezond en puur eten, en een supplement als je iets tekortkomt. Je weet dan tenminste precies hoeveel je binnenkrijgt.

Meer weten?

Meer weten over gezonde voeding en de keuzes die je moet maken om bijvoorbeeld af te vallen? Bezoek dan eens het Vitamine Informatie Bureau en doe de 50-plus Vitaminetest.

Lees verder

Meest gelezen