menu

Vitaminen en mineralen

Of je nu jong bent of oud, wij hebben allemaal dezelfde hoeveelheid dagelijkse vitaminen en mineralen nodig om gezond te blijven leven. Gezond eten helpt daarbij, alhoewel dat niet altijd voldoende is. Extra vitaminen en mineralen innemen kan dan net het verschil maken. En volgens de Gezondheidsraad zijn er twee soorten vitaminen waarvan ouderen juist extra nodig hebben. Vitamine D en vitamine B12 om precies te zijn. Maar waarom is dat precies?

Vitamine D voor botten en spieren

Volgens de Gezondheidsraad is het voor ouderen aan te raden dagelijks extra vitamine D in te nemen. Als wij ouder worden is het voor onze huid lastiger voldoende vitamine D uit zonlicht te vormen. Voor vrouwen begint dit proces al bij 50 jaar en bij mannen vanaf 70 jaar. Maar waarom is vitamine D zo belangrijk? Vitamine D zorgt voor voldoende opname van calcium in onze botten en ook onze spieren hebben baat bij vitamine D. Willen wij krachtige en energieke spieren behouden, dan is vitamine D essentieel.

Onderzoek bij ouderen

Toch zijn er volgens de Gezondheidsraad nog onvoldoende mensen die ook echt extra vitamine D innemen. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 40% van de vrouwen vanaf 50 jaar een vitamine D tekort heeft. En bij mannen en vrouwen vanaf 65 jaar is dat zelfs al 50%!

Vitamine B12 tegen zenuwstoornissen

Vitamine B12 is ook een vitamine waar ouderen te weinig van binnenkrijgen, omdat het moeilijker wordt voor ons lichaam deze ook daadwerkelijk op te nemen naarmate we ouder worden. En dat kan nare gevolgen hebben, zoals zenuwstoornissen. Vitamine B12 komt vooral voor in dierlijke producten, zoals vlees, vis, zuivel en eieren. Gezond eten betekent dus ook het af en toe verwerken van deze ingrediënten in ons eten. En voor die mensen die veganistisch zijn is het belangrijk een supplement te slikken waarin vitamine B12 zit.

 

meer informatie:

 

bron: Plusonline

 

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten