Volg ons online

Eten & Drinken

Vitamine B6, wel of niet gezond?

Vitamine B6, is het nu wel of niet gezond voor je? Voedingsdeskundige Suzan Tuinier legt uit hoe het zit met deze vitamine.

Gedeeld

op

Vitamine B6

Vitamine B6 is de laatste tijd veel in het nieuws. De meningen lopen nogal uiteen of het nu wel of niet goed is voor je. Tijd dus om voedingsdeskundige Suzan Tuinier te vragen hoe het echt zit. Samen met prof. Renger Witkamp, lid van de wetenschappelijke adviesraad van het blog het Vitamine Informatie Bureau, beantwoordt ze de 6 belangrijkste vragen over deze kwestie.

Hebben we vitamine B6 nodig?

Zeker. Vitamine B6, ook wel pyridoxine genoemd, is een heel belangrijke vitamine. Het is betrokken bij de weerstand en de spijsvertering. Daarnaast speelt het een rol bij de vorming van rode bloedcellen. Ook zorgt vitamine B6 voor de energievoorziening én voor een goede werking van het zenuwstelsel. Een veelzijdige vitamine dus!

Hoeveel hebben we nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, de ADH, is voor volwassenen vastgesteld op 1,5 milligram per dag. Dat komt bijvoorbeeld overeen met zes volkoren boterhammen.

Wie loopt er risico op een tekort?

Wie voldoende en gevarieerd eet, krijgt genoeg B6 binnen. Alleen weten we uit onderzoek, dit jaar nog door het Vitamine Informatie Bureau uitgevoerd, dat dit lang niet bij iedereen lukt. Het beste advies is natuurlijk om toch gezond en gevarieerd te gaan eten. Een multivitamine kan extra zekerheid bieden dat je voldoende binnenkrijgt.

KRIJG JE VOLDOENDE VITAMINES BINNEN?
Doe de 50-plus vitaminetest en kom er direct achter!

Wanneer is B6 schadelijk?

Zoals dat heel vaak geldt: alleen bij heel hoge doseringen en zeer langdurig dagelijks gebruik. Je kunt dan last krijgen van bijvoorbeeld tintelende handen en voeten. De veilige bovengrens is 25 milligram per dag en via de voeding bereik je die grens niet. Dat is namelijk de hoeveelheid die je binnenkrijgt als je 10 kilo aardappelen of 65 bananen eet! Een banaan is gezond, maar 65 bananen niet. Zo is het ook met vitamine B6.

Je kunt in Nederland gewoon supplementen kopen met 100 mg, dus vier keer zo veel als de veilige bovengrens. Hoe kan dat?

De veilige bovengrens heeft in de Nederlandse warenwet nog niet geleid tot een maximum hoeveelheid voor vitamine B6 in supplementen. Dat heeft vooral te maken met de discussie over het beschikbare wetenschappelijke onderzoek. In de VS wordt dat onderzoek anders geïnterpreteerd en ligt de bovengrens bijvoorbeeld op 100 mg. En er kunnen ook andere factoren meespelen. De wetenschappelijke adviesraad van het Vitamine Informatiebureau verzamelde vitamine B6-gegevens van honderden patiënten in het AMC in Amsterdam en het UMCG in Groningen. Symptomen die op een teveel aan vitamine B6 lijken te duiden, kunnen mogelijk ontstaan door het gelijktijdig gebruik van vitamine B6 met meerdere medicijnen. Ook zou het kunnen zijn dat een hoge inname van vitamine B6 een bestaand tekort aan vitamine B12 versterkt. Kortom: het is lastig om te bepalen in hoeverre klachten echt te maken hebben met het langdurig gebruik van vrij verkrijgbare, hoog gedoseerde supplementen met vitamine B6.

Waar moet ik op letten bij een supplement?

Op het etiket van een vitaminesupplement staat hoeveel vitamines en mineralen erin zitten, plus het percentage van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Staat er tussen de 100 en 300% ADH, dan gaat het om een supplement met een lage dosering en is het gebruik volstrekt veilig. Want die ADH is dus 1,5 milligram per dag en ook met 300% daarvan blijf je dus heel ver onder de veilige bovengrens.

Meer weten?

Wil je meer weten over voeding, vitamines en wat je wel of niet dagelijks nodig hebt om gezond te blijven? Bezoek dan de website van het Vitamine Informatie Bureau of schrijf je in voor hun nieuwsbrief.

Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en geeft advies over gezond eten en koken.

Lees verder
Advertentie

Eten & Drinken

10 tips om gezonder te eten

Met deze 10 tips om gezonder te eten wordt het makkelijker om iedere dag weer de juiste keuze te maken als je het even niet weet.

Gedeeld

op

Tips om gezonder te eten

Deze tips om gezonder te eten zijn heel makkelijk dagelijks toe te passen. Iedereen wil best een gezondere optie kiezen, maar hoe zet je iets makkelijks op tafel en maak je het ook nog lekker? Dat is niet moeilijk. Met deze 10 tips kom je al heel ver.

1. Ontbijt of lunch

Een boterham bij het ontbijt of de lunch, Hollandser kan het bijna niet. Kies hierbij voor de volkoren variant. Zo krijg je meer vezels binnen, wat goed is voor de stoelgang, én het is voedzamer. Wit brood bevat helemaal niets meer aan vezels en ook alle vitamines en mineralen zitten er niet meer in.

2. Zuivel

Zuivel bevat veel eiwit, iets wat heel goed is voor ouderen. Het is ideaal als tussendoortje. Maak bijvoorbeeld eens een smoothie met fruit. Zo sla je twee vliegen in één klap: eiwitten én vitamines. Het is nog lekker ook!

3. Verse kruiden

Gebruik zo min mogelijk of geen pakjes en zakjes als smaakmaker. Verse kruiden zijn lekkerder én het bevat geen zout zoals de pakjes. Bij het gebruik van kant-en-klare spullen krijg je vaak ongemerkt te veel zout binnen.

4. Verse groente

Verse groente is lekker en gezond. Kook de groenten niet te lang. Tijdens het koken verlies je vitamines en mineralen. Dus hoe langer je ze kookt hoe meer je verliest. De meeste groenten hoeven ook helemaal niet lang gekookt te worden. Op de website van de het Voedingscentrum staat een heel handig overzicht van de verschillende kooktijden.

5. Pap eten

Veel mensen worden niet goed bij de gedachte. Maar pap is hartstikke gezond! En vooral ouderen vinden pap toch echt heel lekker. Net als vroeger. Havermout is bijvoorbeeld heel erg gezond. En je kunt er eindeloos mee variëren.

6. Vette vis

Vette vis is hartstikke gezond. Een oer Hollands harinkje of heerlijke gerookte makreel. In een salade of op een boterham. Ook hier kun je eindeloos mee variëren. Dus kies in ieder geval één keer per week voor een lekkere vis.

7. Ingeblikte groente

Wist je dat groente in glas of blik vrijwel evenveel vitamines en mineralen bevat als verse groente? Als je dus weinig tijd hebt en je wil toch iets gezonds op tafel zetten dan kun je best eens kiezen voor een snellere optie in blik. Let er alleen wel op dat er zo min mogelijk zout of suiker aan is toegevoegd.

8. Stomen, koken of bakken?

Veel mensen vragen altijd, wat is beter? Stomen, koken of bakken? Het antwoord is niet altijd eenduidig, maar stomen is over het algemeen wel lekkerder en gezonder. Vaak heb je minder tijd nodig en het verlies aan vitamines en mineralen is minder. Overigens kun je vlees en vis ook stomen.

9. Soep

Soep is gezond. Maak voor de lunch bijvoorbeeld eens wat anders. Bruine bonensoep is in deze tijd van het jaar heerlijk. En wat extra peulvruchten is voor iedereen goed.

10. Zondigen!

Je kunt proberen 100% gezond te doen, maar bij de tips om gezonder te eten hoort ook: zondigen! Soms even zondigen is namelijk helemaal niet slecht voor je. En jezelf belonen met wat “slechts” zorgt er voor dat je het gezonder eten makkelijker volhoudt. Geen zorgen dus!

Meer tips om gezonder te eten?

Wil je meer tips om gezonder te eten? Of wil je inspiratie opdoen met lekkere recepten of andere handige tips? Bezoek dan eens het blog Voeding in de Zorg of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Lees verder

Eten & Drinken

Gezonde maaltijd bestellen in het ziekenhuis

Een gezonde maaltijd bestellen als je in het ziekenhuis ligt. bij Tergooi ziekenhuizen kan het vanaf nu met de lekkerste dingen.

Gedeeld

op

door

Gezonde maaltijd bestellen

Een gezonde maaltijd bestellen in het ziekenhuis. Het klinkt als de normaalste zaak van de wereld, maar dat is het niet. Iedereen weet hoe het eten is dat je krijgt in een ziekenhuis. Vaak niet beter dan een maaltijd in een vliegtuig. Maar bij het Tergooi ziekenhuis doen ze het vanaf nu anders.

Sinds deze maand kunnen patiënten van Tergooi ziekenhuizen op 6 momenten van de dag een gezonde maaltijd bestellen. ‘Harten6 momenten’ heet het en patiënten kunnen zelf kiezen wat ze lekker vinden. Of waar ze zin in hebben natuurlijk.

Sneller herstel

De gedachte erachter is eigenlijk heel eenvoudig. Als patiënten gezonde en lekkere voeding krijgen voelen ze zich beter en herstellen ze sneller. Dit betekent in de praktijk een korter verblijf in het ziekenhuis. En daar wordt iedereen beter van. Vandaar dat het Tergooi ziekenhuis hier serieus werk van maakt met een ‘Gezond ontbijt’, een ‘Versterkende lunch’, een ‘Voedzaam diner’ en driemaal een ‘Goed en Lekker tussendoortje’. De patiënten mogen zelf kiezen wat hun voorkeur heeft, de keuken houdt rekening met de speciale dieetwensen of voorschriften van de arts. Want uiteindelijk zijn alle patiënten anders en hebben ze verschillende gezondheidseisen.

Gezonde maaltijd bestellen

Er is hard gewerkt om alles mogelijk te maken. Het brood voor ontbijt en lunch wordt vers gebakken in de huisbakkerij van het ziekenhuis. Er wordt waar mogelijk gebruik gemaakt van producten met biologische oorsprong én er wordt rekening gehouden met het seizoen. Ook wordt gekeken naar de diverse voorkeuren van iedereen. Is iemand vegetarisch dan is dit geen probleem. Houdt iemand van Oosterse smaken, dan kan ook daar rekening mee gehouden worden. En heeft iemand zin in stamppot, dan hebben ze geluk. Ook deze zijn volop aanwezig. Zeker nu het winter wordt.

Lokale producten

Het mooie van het concept is ook dat het ziekenhuis zoveel mogelijk ingrediënten koopt bij lokale en regionale leveranciers. Dit komt de kwaliteit ten goede omdat alles verser is én het stimuleert tegelijkertijd de lokale bijstand. Een win-win situatie dus. De producten voldoen verder aan alle keurmerken, want de gezondheid van de patiënt staat uiteindelijk voorop.

Meer weten?

Meer weten over gezonde maaltijden bestellen bij Tergooi? Bezoek eens de website van het ziekenhuis.

Lees verder

Eten & Drinken

Wat is gezond eten? 7 tips voor betere keuzes

Wat is gezond eten? Voedingsdeskundige Suzan Tuinier heeft 7 handige tips om makkelijk gezondere keuzes te maken.

Gedeeld

op

Wat is gezond eten

Wat is gezond eten? Als je het lastig vindt om iedere dag weer de juiste keuzes te maken, dan ben je niet de enige. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat we met z’n allen in Nederland moeite hebben om volgens de principes van de Schijf van Vijf te eten.

Maar, dat betekent natuurlijk niet dat we het moeten opgeven! De juiste keuzes maken kost misschien net wat meer moeite. Het is het wel waard om gezonder te eten. Daarom heeft voedingsdeskundige Suzan Tuinier, van het Vitamine Informatie Bureau 7 handige tips waarmee je heel makkelijk betere voedingskeuzes kunt maken.

Wat is gezond eten? Nou, dit dus!

Tja, wat is gezond eten nu echt? Het is eenvoudiger dan je denkt. Maar het begint bij variatie. Maak je geen zorgen als het niet 100% perfect is. Door betere keuzes te maken verandert er heel snel, heel veel. En het goede is, als je eenmaal gezonder eet wordt het ook steeds makkelijker om gezondere opties te vinden voor jezelf.

1. Snackgroenten als tussendoortje

Tegenwoordig zie je ze veel: snackgroenten. Kleine varianten in handige verpakkingen. Je kunt ze gemakkelijk meenemen en gedurende de dag van ‘snoepen’. Stiekem snoep je dan ook vitamine A, C en B.

2. Handje noten in yoghurt of kwark

Muesli wordt vaak toegevoegd aan yoghurt of kwark. Maar een extra handje noten is lekker en zorgt voor wat extra vitamine E.

3. Meer soep

Soep is een makkelijke manier om extra groenten te eten: tomaten, asperge, erwten, uien, pompoen. Variatie genoeg!

4. Kies voor vrijdag visdag

Vroeger was de vrijdag een vastendag voor katholieke mensen en stond er (goedkope) vis op het menu. Vandaar de uitdrukking ‘vrijdag visdag’. Maar katholiek of niet: zo’n vaste dag helpt om wekelijks tenminste één keer (vette) vis te eten. Goed voor de gezonde visvetzuren en vitamine D.

5. Groen, groen en nog eens groen

Meer groene groente is altijd goed. Spinazie is bijvoorbeeld een heerlijke groente voor in een smoothie. Lekker te combineren met fruit, zoals banaan of mango en rijk aan foliumzuur!

6. Meer buitenlucht

Je kunt het niet eten, maar zonlicht is wel ook heel belangrijk en goed voor je! Je wordt er niet alleen vrolijk van, maar het zorgt er ook voor dat je vitamine D aanmaakt in de huid.

7. Neem een multivitamine

Lukt het écht niet om te eten volgens de Schijf van Vijf? Geef niet op, je hebt elke dag een nieuwe kans. En als aanvulling op je voeding kun je een multivitamine nemen. Dan weet je zeker dat je alles binnenkrijgt wat je nodig hebt.

Meer weten over vitamines?

Wil je meer weten over gezonde voeding en vitamines? Kijk dan eens op het blog van het Vitamine Informatie Bureau en doe De Vitaminetest om te ontdekken hoe gezond je al leeft.

Lees verder

Meest gelezen