menu

Suikervrije jam maken

Zelf suikervrije jam maken. Zou dat niet heerlijk zijn? Er zit tegenwoordig in bijna alles wat je koopt wel toegevoegde suiker, dus zonder er erg in te hebben heb je aan het einde van de dag veel meer suiker binnengekregen dan gezond voor je is. En dan is zelf een suikervrije jam maken dé uitkomst als je van jam en zoetigheid houdt. Met al dat heerlijke zomerfruit voor handen is het nu extra genieten.

Suikervrije jam maken van bessen

Dit recept vonden wij online en omdat wij erg van jam en vers fruit houden trok het direct onze aandacht. En dan moet je zo’n recept natuurlijk ook zelf uitproberen. Het resultaat van deze test? Een absoluut overheerlijke jam die rijk van smaak is door de verse bosbessen en die geen toegevoegde suikers bevat zoals reguliere jam. De enige suikers die erin zitten komen uit het fruit én uit de rauwe honing die is toegevoegd. Nu zullen er mensen zijn die zeggen dat fruitsuikers ook suikers zijn en dat honing ook suiker is. En in zekere zin hebben ze gelijk.

Fruitsuikers vs toegevoegde suikers

Maar het voordeel van de suikers in het fruit is dat de bosbessen bomvol vitaminen en antioxidanten zitten én dat de vezels in het fruit ervoor zorgen dat de energie die vrijkomt gelijkmatig vrijkomt en niet in één klap zoals bij toegevoegde suiker. Als je kiest voor pure rauwe honing in plaats van de vloeibare honing die je in de supermarkt koopt, dan heeft ook dit ingrediënt heel veel gezonde bestanddelen erin zitten die je anders niet hebt. Omdat de rauwe honing onbewerkt en vooral onverhit is bevat het alle essentiële mineralen, B vitaminen, enzymen, aminozuren en antioxidanten nog. Ook heeft rauwe honing een antibacteriële werking die gewone honing niet heeft. En suikers al helemaal niet.

 

Recept voor suikervrije jam

Informatie

aantal: 1 pot van 500 gram
tijd: 20 minuten

Ingrediënten

  • 400 gram verse blauwe bessen of bosbessen
  • 2 el rauwe honing (te koop bij de biowinkel)
  • 2 el chiazaad
  • 4 el water

Bereidingswijze

Chiazaad zorgt voor een gelei achtige structuur die er jam van maakt zonder dat je daar suiker voor nodig hebt. Begin daarom met het weken van het chiazaad in water. Roer om en laat 10 minuten staan. Na 10 minuten doe je het chiazaad met de rest van de ingrediënten in een keukenmachine of blender. Pureer goed tot het geheel mooi egaal is. Je hebt nu suikervrije jam die je in een pot in de koelkast tot wel 2 weken kunt bewaren.

Bestellen

Opzoek naar meer inspiratie om makkelijk en snel toch vers, gezond en suikervrij te koken? Bekijk eens het SLA kookboek!

Bestel het boek hier via NED7   »»»

SLA kookboek

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten