Volg ons

Eten & Drinken

Sous vide koken, is dat echt gezonder?

Sous vide koken, wat is dat? En is het gezonder dan gewone kooktechnieken? We hebben het voor je op een rij gezet.

Geplaatst

op

Sous vide koken

Advertorial gemaakt in samenwerking met Byzoo, innovative cooking

Sous vide koken, wat is dat eigenlijk? Als je vaak naar kookprogramma’s kijkt of als je aan de buis gekluisterd zit bij Masterchef, dan heb je het vast wel eens voorbij zien komen. Sous vide koken is een speciale techniek waarbij ingrediënten, zoals bijvoorbeeld een mooi stuk vlees, vacuüm wordt gegaard op constante temperatuur in een bad met heet water.

Klinkt niet heel aantrekkelijk als je het zo beschrijft, maar het resultaat is werkelijk onweerstaanbaar. Hoe komt dat toch? Eigenlijk is het heel eenvoudig. Je hebt het resultaat volledig in eigen hand, omdat de temperatuur heel constant is. Dat is anders dan vis of vlees in een pan braden. Op die manier is het heel lastig om precies het juiste moment te bepalen waarop iets goed is. Bij sous vide koken is het dus veel makkelijker om het juiste resultaat op tafel te zetten.

tekst gaat verder door onder de video

Wat is sous vide koken?

Sous vide betekent letterlijk ‘onder vacuüm’ in het Frans. Je stopt de ingrediënten in een zak waar je de lucht uithaalt. Vervolgens doe je de zak in een pan met water, die je op constante temperatuur verwarmt door middel van een sous vide apparaat. Zo zorg je voor een continue garing van het product dat je bereidt. Het gaat bij sous vide koken dus niet zo zeer om het vacuüm verpakken van een ingrediënt, maar om de constante temperatuur. Deze is cruciaal. Je kunt natuurlijk proberen dit voor elkaar te krijgen op vuur, maar dit is vrijwel onmogelijk. Vandaar dat er heel handige apparaten voor zijn gemaakt die dit voor je doen.

De voordelen

Maar wat zijn nu de voordelen van sous vide koken? Er zijn meerdere voordelen die deze kooktechniek zo bijzonder maken. Om te beginnen is de smaak beter doordat het product volledig afgeschermd verwarmt wordt. Dat betekent dat je ook minder zout en vet hoeft te gebruiken, wat beter is voor de gezondheid. En ook voedingsstoffen blijven veel beter behouden bij sous vide koken. Als een ingrediënt in aanraking komt met vuur verlies je direct heel veel voedingswaarde. Maar omdat sous vide koken op lagere, constante temperaturen gebeurt voorkom je dat iets volledig dood wordt gekookt. Dit zorgt er ten slotte ook voor dat de kwaliteit veel beter gewaarborgd blijft. Je hebt eigenlijk altijd een perfect gerecht dat je op tafel kunt zetten.

De nadelen

Natuurlijk zijn er ook nadelen van sous vide koken. Althans als je ze als nadeel wil zien. Koken met deze techniek is niet voor mensen die even snel snel iets op tafel willen zetten. Het kost meer tijd om gerechten te bereiden. Maar, daar krijg je wel echt veel meer voor terug. Bovendien, slow cooking is helemaal in. Dus wat dat betreft zit je goed! En ondanks dat sous vide koken heel duur klinkt, is het heel erg betaalbaar. Misschien een mooi cadeau dus voor de feestdagen in december?

Meer weten?

Al overtuigd? Voor bezoekers van NED7 krijg je bij aankoop van een Sous Vide Turtle van Byzoo korting. En bij aankoop van de Turtle krijg je nu ook een vacuümapparaat met 50 vacuümzakken. Klik op de link om de Sous Vide Turtle te bestellen.

Ned7 is dé lifestyle community met nieuws over alles wat ons dagelijks bezighoudt. Van voeding tot huishouden.

Lees verder
Advertentie

Eten & Drinken

Zomerse koekjes met nectarine

Zin in gezonde zomerse koekjes die je in een handomdraai zelf thuis kunt maken? Deze nectarine koekjes zijn de oplossing!

Geplaatst

op

door

Nectarine koekjes

Nectarine, misschien wel het meest zomerse fruit dat nu te krijgen is. Heerlijk fris van smaak en bomvol vitamines. Ideaal dus voor een gezond koekje leek ons. Even zoeken in de boekenkast bij ons op de redactie leverde direct resultaat op. Het receptenboek ‘Superfood Recepten‘ bevat namelijk een keur aan gezonde recepten waar we met een gerust hart van kunnen eten!

Tijd dus om deze heerlijke zomerse koekjes met nectarine te maken. En we als je er zelf ook mee aan de slag gaat zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar het resultaat! Laat het ons weten. Wat vond je ervan? Hoe smaakten ze? En smaakt dat naar meer? Laat een bericht achter onder het recept of deel je ervaringen via onze Facebook pagina.

Nectarine koekjes bereiden

De bereiding zelf is heel makkelijk. In onze testkeuken hebben we het al uitgeprobeerd en het was een succes. Je hebt er wel wat ingrediënten voor nodig. We zetten alles even overzichtelijk voor je op een rijtje.

Ingrediënten

  • 1,5 eetlepel chiazaad
  • 1,5 eetlepel citroensap
  • 0,5 rijpe nectarine
  • 1 eetlepel gesmolten kokosolie
  • 3 grote zachte dadels
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 65 gram havermeel
  • 35 gram kokossnippers (plus wat extra)
  • snufje zout
  • 0,5 theelepel (wijnsteen)bakpoeder

Bereiding

Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. Mix het chiazaad met het citroensap in een klein kommetje en laat dit 15 minuten staan. Roer het tussentijds af en toe door. Mix in je keukenmachine de nectarine, kokosolie, dadels en ahornsiroop. Voeg hier als laatste het chiazaadmengsel aan toe en meng nogmaals. Mix in een droge kom havermeel, kokossnippers, zout en wijnsteenbakpoeder. Voeg dit mengsel toe aan de keukenmachine en pulseer het geheel door elkaar. Spreid het mengsel driekwart cm dik met een spatel uit op een, met bakpapier beklede, ovenplaat. Strooi er nog wat kokossnippers overheen en bak 25 minuten totdat ze lichtbruin kleuren. Laat de koek afkoelen voordat je het in brokken snijdt.

Eet smakelijk!

Meer weten?

Zin in meer gezonde recepten? Het boek Superfood Recepten van Jesse van der Velde en Annemieke de Kroon staat bomvol makkelijk te maken en overheerlijke recepten.

Lees verder

Eten & Drinken

Gezond ontbijt, noodzakelijk of totaal onnodig?

Een gezond ontbijt, is het écht de gezondste maaltijd van de dag of kunnen we zonder? We vroegen het aan het blog Afvallen met Nederland.

Geplaatst

op

door

Gezond ontbijt

Een gezond ontbijt, iedereen lijkt er een andere mening op na te houden. “Je MOET ontbijten want dat is de belangrijkste maaltijd van de dag” “Het is nergens voor nodig, wat iedereen zegt over het ontbijt is onzin”. Maar wie heeft er nu gelijk? Is een gezond ontbijt essentieel? Of is het juist beter om deze maaltijd over te slaan als je er toch geen zin in hebt? We vroegen het aan de voedingsdeskundigen van het blog Afvallen met Nederland

Is het voor jou ook zo’n uitdaging om elke ochtend alles op tijd klaar te hebben? Opstaan, douchen, aankleden, ontbijt klaar maken, tanden poetsen en het lijkt keer op keer een race tegen de klok om op tijd op je werk aan te komen.

Ontbijten noodzakelijk?

Uit cohort studies blijkt dat mensen die regelmatig ontbijten, vaak gezonder eten. Het is goed mogelijk dat mensen die wel ontbijten dan ook bewuster met hun voeding bezig zijn. Bovendien wordt het ontbijt regelmatig in verband gebracht met een betere concentratie. Is ontbijten dan noodzakelijk? Het antwoord is nee.

Allereerst is het onnodig om ’s ochtends wat eten naar binnen te proppen als je geen trek hebt. Neem je ontbijt liever mee en eet het pas op wanneer je wel trek krijgt. Het is – als je wel ontbijt – belangrijk dat je kiest voor een goed ontbijt en dat je het croissantje dat verkocht wordt op het station laat liggen. Ontbijtgranen zijn bijvoorbeeld wel lekker makkelijk, maar eigenlijk werk je een bordje in melk opgeloste suiker met wat bewerkte granen naar binnen. Een combinatie die zorgt voor flinke pieken in je bloedsuikerspiegel.

Een goed ontbijt

Wil je een gezond ontbijt maken? Misschien heb je dan iets aan de volgende tips:

  • Ontbijt met een bordje havermout
  • Ontbijt je graag met yoghurt of melk? Vul dit dan aan met wat muesli of havermout, fruit, noten, zaden en eventueel wat kruiden (zoals kaneel of cacao).
  • Ontbijt je graag met een boterham met zoetigheid? Kies dan voor volkorenbrood met bijvoorbeeld een notenpasta en wat fruit zoals bananen of aardbeien. Banaan en kaneel vormen ook een goed team.
  • Ontbijt je graag met een boterham met hartig beleg? Kies dan voor volkorenbrood met bijvoorbeeld hummus, groentespreads, een gekookt of gebakken eitje of cottage cheese. Eventueel belegd met wat groenten, kiemen en/of kruiden.
  • Of ontbijt eens met een omelet gevuld met groente of kies voor tomaten gevuld met hüttenkäse en een beetje peper.

Haastige spoed is zelden goed, dat geldt ook voor het ontbijt! Wil je in de ochtend nog meer tijd besparen? Maak je ontbijt dan de avond van te voren klaar. In de ochtend haal je het uit de koelkast en ontbijten maar.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe je gezond kunt afvallen of ben je op zoek naar gezonde recepten die je daarbij kunnen helpen? Bezoek dan eens de website van Afvallen met Nederland. Deze staat vol handige tips, adviezen én overheerlijke maaltijden waar je een stuk fitter door wordt!

Op zoek naar inspiratie?

Deze boeken staan vol gezonde recepten waarmee afvallen heel makkelijk wordt!

Lees verder

Eten & Drinken

Zomerse meloensoep met basilicum

Met dit prachtige warme weer is een frisse meloensoep heerlijk voor in de tuin. Dit makkelijke recept heb je in een handomdraai gemaakt.

Geplaatst

op

door

Meloensoep met basilicum

Bij NED7 zijn we continue op zoek naar de gezondste en makkelijkste recepten, die natuurlijk ook lekker zijn.  Zo kwamen we deze zomerse meloensoep tegen online. Met deze warmte is een frisse soep altijd een goed idee. En deze soep maakt het seizoen compleet. Lekker voor in de tuin of op het balkon. 

Ingrediënten

  • 2 Galiameloenen
  • 1 bakje basilicum (15 gram, alleen de blaadjes)
  • 6 ijsblokjes
  • 4 el olijfolie extra vierge
  • 1 pakje Profsciutto di Parma (75 gram)

Meloensoep bereiden

Halveer de meloenen, schep met een lepel de zaadlijsten eruit en snijd de meloenen in parten. Schil de parten en snijd ze in stukken. Pureer met de helft van het basilicum, de ijsblokjes en een mespunt zout tot een gladde soep. Voeg op het laatste moment de olie toe. Verdeel de soep over 6 kommen. Scheur de ham in repen en verdeel over de kommen. Scheur de rest van het basilicum in stukjes en strooi over de soep.

Tip:

Niet voor de kinderen, maar wel lekker: met 2 el Pastis (fles 0.7 liter, slijter) of Pernod (fles 0.7 liter, slijter) krijgt deze soep een kruidig, anijsachtig accent.

Bron: Allerhande

Lees verder

Meest gelezen