menu

Quinoa ontbijt

Quinoa is het wonderkind van de voedingsindustrie. Het is zelfs zo populair dat ze in Zuid-Amerika, waar dit zaad oorspronkelijk vandaan komt, de vraag vanuit de rest van de wereld niet meer aankunnen. Maar waarom is dit zaad (let op het is absoluut geen graan!) zo populair? En wat is er zo gezond aan quinoa, waardoor het zo geliefd is bij mensen die bewust bezig zijn met gezonde voeding?

Rijk aan eiwitten

Het is heel eenvoudig. Quinoa is een zaad van een plant uit de Amarantenfamilie, net als spinazie en de rode biet overigens. Dit zaad is heel vezelrijk, maar belangrijker nog, het is heel eiwitrijk. Zo eiwitrijk zelfs dat het vergelijkbaar is met de samenstelling van melk, wat dus goed nieuws is voor mensen die geen zuivel nemen maar wel voldoende eiwitten binnen willen krijgen. Verder is quinoa rijk aan vitamine B, vitamine E en de mineralen ijzer, magnesium en koper. Daarbij is het ook nog eens van nature glutenvrij omdat het dus geen graan is maar een zaad. Ideaal ingrediënt dus als je meer vegetarisch wil eten.

Quinoa ontbijt granola

Maar wist je ook dat quinoa een ideaal ontbijt kan zijn? Onlangs hebben wij op de redactie van NED7 het nieuwe kookboek ‘(H)eerlijk’ van actrice en schrijfster Gwyneth Paltrow uitgeprobeerd, waar wij een quinoa ontbijt recept vonden dat zo makkelijk en snel te maken is en dat zo verschrikkelijk lekker is. Perfect dus voor de vroege ochtend met wat yoghurt en heel veel vers fruit.

 

Recept voor quinoa ontbijt

Informatie

aantal: 4 personen
tijd: 5 minuten bereiding, 25 minuten roosteren

Ingrediënten

  • 8 el olijfolie
  • 8 el ahorn siroop of biologische honing
  • 500 gram quinoavlokken (te koop bij de biowinkel)
  • snufje zeezout

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200ºC. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Meng de quinovlokken met de olijfolie, de ahornsiroop en de snuf zeezout. Er ontstaan klonters, maar dat is helemaal niet erg. Dat maakt de quinoa granola straks juist zo lekker! Spreid het quinoa granola mengsel uit over de bakplaat en zet in de voorverwarmde oven. Rooster het geheel in ongeveer 25 minuten mooi goudbruin. Meng tussendoor nog een keer, zodat alle kanten van de quinoa granola de kans krijgen goudbruin te worden. Haal uit de oven en laat afkoelen. Meng vervolgens met andere ingrediënten naar keuze, zoals rozijnen, gehakte dadels, walnoten, pecannoten, pompoenzaad, gojibessen. Wat je zelf lekker vindt!

De quinoa granola is in een blik ongeveer 2 weken te bewaren.

 

meer informatie:

 

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

";