menu

Franse kip uit de oven

Het is weer eens tijd voor een lekker recept. En omdat het al weer kouder begint te worden zaten we zelf te denken aan een geroosterde hele kip uit de oven. En nu is geroosterde kip lekker, maar dit recept is nog lekkerder! En tegelijkertijd ook een stuk makkelijker. Een Franse kip uit de oven met wel 40 tenen knoflook!

Je leest het inderdaad goed. 40 tenen knoflook. Maar maak je geen zorgen, je merkt er niets van. En knoflook is ook nog eens hartstikke gezond. Zo helpt knoflook je cholesterolgehalte verlagen, helpt het de bloeddruk verlagen en helpt het je weerstand verhogen tegen verkoudheid. Dat laatste kunnen we de komende tijd wel weer gebruiken. Dus wat wil je nog meer?

Makkelijkste kip ooit

Wij overdrijven niet als we zeggen dat dit misschien wel het makkelijkste kip recept is dat je ooit zult maken. Het is letterlijk alle ingrediënten in een pan doen en anderhalf uur in de oven zetten. Maar het resultaat is echt onweerstaanbaar! Dat garanderen wij bij deze.

Franse kip uit de oven met 40 tenen knoflook

Informatie

gerecht: hoofdgerecht
aantal: 4 personen
tijd: 15 minuten voorbereiding, 90 minuten in de oven

Ingrediënten

  • 1 biologische kip, van ongeveer 1.6 kilo
  • 2 stengels bleekselderij, grof gehakt met het groen eraan
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 4 takjes verse tijm
  • handvol platte peterselie
  • 40 tenen knoflook, ongepeld
  • 2 eetlepels goede kwaliteit olijfolie
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 1 wortel, in grove stukken gehakt
  • 1 kleine ui, in 4 stukken gesneden
  • 250 milliliter witte wijn

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200° Celsius

Begin met het vullen van de kip met één stengel bleekselderij in grove stukken gehakt. Doe daar 2 takjes rozemarijn bij en 2 takjes tijm en wat van de platte peterselie. Voeg vervolgens zo’n 6 tenen knoflook hieraan toe. Bestrijk de kip nu rijkelijk met olijfolie en bestrooi met zeezout en versgemalen zwarte peper.

Gebruik een zware gietijzeren pan als je die hebt. Verdeel zo’n 10 tenen knoflook over de bodem. Verdeel ook de overige kruiden, de overige bleekselderij, de wortel en de ui over de bodem. Leg de kip hier bovenop. Strooi nu de rest van de knoflook om de kip heen. Besprenkel het geheel met nog wat olijfolie én natuurlijk met de witte wijn. Deksel op de pan en zo 90 minuten de oven in.

Om zeker te weten of de kip echt gaar is, prik je met een vork of dun mesje in de dijen van de kip. Als het sap dat eruit komt helder is, is de kip zeker gaar en haal je de kip uit de oven.

Nu ten slotte nog de jus. Haal je de kip uit de pan. Zeef het vocht dat in de pan is achter gebleven en leg de groente op een schaal met daar bovenop de kip. Kook het vocht zo’n 5 tot 10 minuten in. Er blijft nu een dikkere jus achter. Giet over de kip of serveer apart.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.