menu

Nederland eet minder gezond

Uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Ipsos blijkt dat Nederlanders minder gezond eten dan eigenlijk zou moeten en dat we ook nog eens te optimistisch zijn over onze eetgewoontes. Hoe komt dat?

Met het verschijnen van de nieuwe Schijf van Vijf werden maar liefst 1.000 mensen online ondervraagd over het onderwerp voeding en de resultaten zijn op z’n zachtst gezegd opvallend. Driekwart van de ondervraagden eet, naar eigen zeggen, ongeveer 2 ons groente per dag. De Voedselconsumptiepeiling komt hierbij op een veel lager percentage, wat hetzelfde geldt voor fruit en vis.

De Voedselconsumptiepeiling

Ik moet hierbij wel opmerken dat de Voedselconsumptiepeiling al een aantal jaren oud is en dat de nieuwe peiling in 2017 uitkomt. Het kan natuurlijk dat mensen in de tussentijd hun eetpatroon aanpassen, zeker nu er de laatste tijd veel meer aandacht lijkt te zijn voor gezonde voeding. Maar ik weet ook uit ervaring dat mensen in werkelijkheid niet altijd doen wat ze zeggen dat ze doen; dit geldt zeker voor onze eetgewoontes.

Vis té duur

Maar waarom zeggen mensen vaak iets anders dan ze doen? In het onderzoek van Ipsos is ook gevraagd waarom mensen niet eten volgens de aanbevelingen. Een meerderheid gaf hierbij aan dat ze vinden dat ze al voldoende eten. Bij zowel brood als groente vonden de meesten de aanbevolen hoeveelheid te hoog. Zes boterhammen en 2 ons groente per dag krijgen ze gewoon niet weg gewerkt. Over het algemeen nemen de meeste mensen zich voor meer fruit te eten, maar kunnen tegelijkertijd de vele verleidingen van lekkernijen niet weerstaan. Als het om vis gaat is er een andere reden waarom mensen niet de aanbevolen hoeveelheid eten. Vis wordt over het algemeen té duur gevonden.

Schijf van Vijf

Wat betreft kennis over gezond eten; de meesten van ons gaan hierbij vooral uit van hun eigen inzichten. Daarnaast wordt over het algemeen veel gebruik gemaakt van het internet. De wel bekende Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is misschien minder bekend dan het lijkt. Deze komt namelijk op de vijfde plaats als bron die wordt geraadpleegd. Wellicht dat dit verandert met de nieuwe Schijf van Vijf nu deze ook online te bekijken is!

Gezond eten verleidelijk maken

De uitkomsten van het onderzoek legde ik voor aan Emely de Vet, hoogleraar gezondheidscommunicatie en gedragsverandering aan de Wageningen University. “Dat mensen positief zijn over hun eetgedrag is niet zo verrassend, we noemen dat onrealistisch optimisme en je ziet het overal, ook bijvoorbeeld als je vraagt of mensen beter dan gemiddeld kunnen autorijden. Een belangrijk ander element is dat we niet zo goed weten wat we nu eigenlijk eten. Door de dag heen nemen we tientallen beslissingen over ons eten. Dat gebeurt lang niet altijd bewust. Daar komt bij: we weten niet of we bijvoorbeeld 200 gram groente hebben gegeten, omdat we niet weten hoeveel dat is. Er zijn natuurlijk ook vele verleidingen, zoals lekkere snacks bij de kassa van het tankstation. De vraag is natuurlijk hoe je vervolgens mensen ertoe brengt om gezonder te eten. Ten eerste: goede informatie is en blijft belangrijk, daar hebben consumenten behoefte aan. Ten tweede: je moet ook het gezonde verleidelijk maken, dus óók fruit bij de kassa. Het moet niet meer zo zijn dat je steeds wilskracht en zelfbeheersing nodig hebt om gezond te eten en de verleidingen te weerstaan. Gelukkig zie je steeds meer aandacht voor het gedrag van mensen, naast de puur voedingskundige aanpak.”

Minder gezond eten aanvullen

Het laatste dat ook blijkt uit het onderzoek is dat ongeveer een derde van de Nederlanders vitaminesupplementen gebruikt ter aanvulling van hun dagelijkse voeding. Een vervanging van gezond eten is het niet, maar veel Nederlanders hebben naast hun voeding zeker extra vitamines nodig. En die noodzaak wordt alleen maar groter als we ons niet aan de dagelijkse aanbevelingen houden.

Reageren

Auteur

Suzan Tuinier

Suzan Tuinier

Suzan Tuinier is dé voedingsdeskundige van NED7. Zij geeft advies over gezond eten en koken. Maar ze houdt niet alleen van lekker eten, ook sporten is een belangrijk onderdeel van haar leven. Verder is ze een bekend gezicht op televisie, waar ze regelmatig wordt uitgenodigd om haar mening en advies te geven én ze schrijft voor het Vitamine Informatie Bureau.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten