menu

Naarderheem warmt niet meer op

Als je denkt dat dit bericht over de teloorgang van ons milieu gaat, dan zit je er helemaal naast. Je zal de link niet zo snel leggen, maar het gaat hier juist over voeding. En nog specifieker over woonzorglocatie Naarderheem van Vivium Zorggroep in Naarden. Hier hebben ze namelijk het roer omgegooid en warmen ze geen maaltijden meer op.

In woonzorgcentrum Naarderheem wordt sinds kort namelijk alleen nog maar vers gekookt. En volgens directeur Marco Wisse waren de koks van Naarderheem unaniem in de keuze die hun werd voorgelegd.

Passie weer terug

Vijf jaar geleden was de in Bussum gevestigde productiekeuken van Naarderheem afgeschreven. Op dat moment zag directeur Wisse zijn kans schoon om te stoppen met het opwarmen van maaltijden en de koks om hun mening te vragen. “In koor zeiden ze dat ze dan écht wilden koken. Vers, in een open keuken midden tussen de eters, met de beste ingrediënten – en die zijn vaak biologisch, benadrukten ze. Het had ook iets ontroerendst, die passie voor het vak, bij koks die al jaren alleen nog bakken opentrokken om daarmee een klein kunstje te doen.”

Ook financieel lekker

De omschakeling van opgewarmd eten naar vers gekookt had ook andere gevolgen. Al na een week kwam de chef naar Wisse toe met de mededeling dat de bewoners met dementie de helft meer aten dan normaal. Het is dus niet alleen lekkerder maar ook gezonder, zowel fysiek als financieel. Na een jaar bleken artsen nog maar voor € 12.000 aan voedingssupplementen voor te schrijven, in plaats van de € 60.000 voorheen. Wisse doet zijn best de boodschap te verspreiden onder andere zorginstellingen. “In het verleden werden instellingen geleid door professionals, nu door economen”, zegt Wisse. “Je moet professionals niet onder het juk van managers zetten, dat onderdrukt hun vakmanschap. Als ze de ruimte krijgen, maken ze echte kwaliteit, die nauwelijks meer kost.”

De schieteend van Naarderheem

Gastvrouw Jenny van Ee: “Koken zoals thuis kun je nooit, maar we komen in de buurt. Dat horen we ook van de familieleden die blijven eten. Biologisch is belangrijk, maar misschien meer nog het ambachtelijke en de streekproducten zoals de Ankeveense schieteend. Daar zitten de kogeltjes nog in als hij binnenkomt. Dan weet je zeker dat het geen kiloknaller is!”

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten