menu

Moet ik een juicer of een blender?

De vraag die velen van ons tegenwoordig bezighoudt is: moet ik een juicer of een blender? Gezond leven is gelukkig steeds populairder en dan zou een dergelijk apparaat niet mogen ontbreken in de keuken. Maar wat is nu beter? Moet je aan de sappen of zijn smoothies juist beter?

Voedingsdeskundige Wendy Walrabenstein heeft speciaal voor ons een vergelijking gemaakt. Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen? Of moeten we, als onze portemonnee dat toelaat, beiden kopen?

Wat doet een blender?

Een blender maakt smoothies. Het is een hoge beker met onderin scherpe messen en heel veel kracht waarmee alles vermalen wordt. Je kunt er van alles in gooien, van fruit tot groente en met één druk op de knop is het drinkbaar. Maar een blender is ook ideaal voor soepen. Het voordeel van een blender is dat je grote hoeveelheden groente en fruit binnenkrijgt, inclusief de vezels.

De beste en sterkste blender is zonder twijfel de Vitamix TNC 5200. Deze is wel aan de prijs (rond de € 650,-), maar dan heb je ‘m als het goed is voor het leven. Met een kleiner budget kun je nog steeds een goede blender kopen, zoals de Magimix (rond de € 200,-). Mensen die denken dat ze het afkunnen met een staafmixer of keukenmachine die komen bedrogen uit. Deze zijn in het dagelijks gebruik niet goed genoeg voor een goede smoothie.

Wendy Walrabenstein artikelbanner

Wat doet een juicer?

Een juicer is echt iets anders dan een blender. Bij een juicer wordt het sap uit de groente en het fruit gedrukt, gecentrifugeerd en geperst. De vezels worden dus van het sap gescheiden. Een goede juicer is de Juicepresso van het merk Coway (rond de € 250,-). Zelf heb ik deze juicer jarenlang gebruikt en was ik heel tevreden. In een juicer kun je eindeloos variëren met combinaties. Zelf vind ik een sappen met bieten, appels en wortelen lekker. Deze ingrediënten doen het beter in een juicer dan in een blender. Twee heel lekkere combinaties hiervoor zijn:

  1. Wortel, sinaasappel, citroen en gember
  2. Bieten, appels en gember

75% van de Nederlanders eet te weinig groente en fruit, dus ongeacht of je nu een blender of een juicer kiest, ze zijn beiden ideaal om heel makkelijk meer groente en fruit binnen te krijgen.

Een juicer of een blender?

Het beste is het om ze beiden te hebben als het even kan. Maar stel dat je moet kiezen, waar gaat dan de voorkeur naar uit? Voor mij persoonlijk is dat een blender. Het grote voordeel van een blender is dat je alle goede stoffen vooral de vezels van de ingrediënten behoudt. Bij een juicer gooi je dit waardevolle deel weg en daarmee dus ook veel goede voedingsstoffen.

Heb je echter een hoge bloeddruk, dan kan een juicer wel interessant zijn. Zo kun je namelijk dagelijks heel makkelijk een goed glas bietensap maken. Uit onderzoek is gebleken dat dagelijks een glas bietensap drinken (zo’n 250ml) heel goed is voor mensen met een hoge bloeddruk.

Weet jij al wat je wil? Of ben je fanatiek smoothie of juice drinker? Ik ben benieuwd naar jouw voorkeur. Deel die hieronder het artikel of via de NED7 Facebook community.

Reageren

Auteur

Wendy Walrabenstein

Wendy Walrabenstein

Wendy Walrabenstein hing haar carrière als bankdirecteur aan de wilgen om te zich te storten op haar blog over gezond leven en haar opleiding tot diëtist.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten