menu

Kan minder vlees eten zorgkosten besparen?

Minder vlees eten komt de laatste tijd heel veel in het nieuws. Maar is vlees eten echt zo slecht voor je? En kunnen we met z’n allen zorgkosten besparen door minder vlees te eten?

Voedingsdeskundige Wendy Walrabenstein dook voor NED7 in deze discussie. Ze zocht uit hoe het zit en zet de cijfers naast elkaar.

Vlees is vreselijk

De Washington Post kopte laatst: Meat is Horrible met een heel interessant artikel eraan vast. Volgens het artikel wordt een derde van alle broeikasgassen op aarde veroorzaakt door de agrarische sector. De veehouderij is verantwoordelijk voor de helft van deze een derde. De Verenigde Naties wil zelfs zo ver gaan om het advies uit te brengen vlees duurder te maken. Je kunt het vergelijken met de belastingen op sigaretten en alcohol.

Vleestax

In Nederland adviseert hoogleraar Maarten Hajer, die leiding geeft aan een werkgroep van zo’n 34 top-academici, over deze zogenaamde ‘vleestax’. Hij is zelfs van mening dat de noodzaak ervan heel groot is. Alle schadelijke effecten van voeding op het milieu en onze gezondheid zou volgens hem doorbelast moeten worden in de prijs van vlees en andere producten. Probleem is echter dat dit een heel politiek onderwerp is waarmee mensen zich niet populair mee maken bij het grote publiek.

Schadelijke effecten

Maar wat zijn eigenlijk de effecten van de veeteelt op ons milieu? Iedereen met een Netflix account zou de documentaire ‘Cowspiracy’ eens moeten bekijken. Hierin wordt heel duidelijk uitgelegd hoe schadelijk deze industrie is.

De makers van de documentaire zijn overigens ook al bezig met een vervolg: ‘What the Health’.

Minder vlees is de richtlijn

Ook qua gezondheid beginnen verschillende landen hun voedingsrichtlijnen aan te passen. Hier in Nederland presenteerde de Gezondheidsraad onlangs nog de nieuwe voedingsrichtlijnen waarin plantaardige voeding een veel grotere rol speelt. Zelfs in China waar ongeveer de helft van het wereldwijd beschikbare vlees wordt geconsumeerd, wordt nu officieel geadviseerd om de consumptie van vlees met maar liefst de helft per inwoner te verminderen. Dat is enorm!

Wereldwijde vleesconsumptie

Vlees is calorieën

De effecten van veel vlees eten zijn inmiddels steeds duidelijker. Welvaartsziektes, overgewicht en de consumptie van vlees gaan hand in hand met elkaar. In Europa en de Verenigde Staten eten we ongeveer 25 kilo varkensvlees, 15 kilo rundvlees en meer dan 30 kilo kip per jaar! Terwijl in India bijvoorbeeld nog geen 5 kilo van alle soorten bij elkaar wordt gegeten. Vlees is rijk aan kilocalorieën wat tot gevolg heeft dat overgewicht en obesitas vaker voorkomen op de plekken waar het meeste vlees wordt gegeten.

Besparingsoverzicht vlees en zorgkosten

Conclusie

Een logische conclusie hieruit is dat minder vlees eten dus ook een positief effect heeft op de zorgkosten in een land. Stel dat wij in het Westen maximaal 250 gram rood vlees per week zouden eten (wat nog steeds twee grote lappen vlees per week is), dan besparen wij al bijna € 300 miljard op de zorgkosten in Europa en de Verenigde Staten gecombineerd. Dat is nogal wat! Omgerekend naar onze eigen portemonnee is dat een besparing van maar liefst € 360 per persoon per jaar. En dat is alleen nog maar de besparing op de zorgkosten. Je geeft namelijk ook een stuk minder uit aan je boodschappen.

Koop Wendy’s boek

Reageren

Auteur

Wendy Walrabenstein

Wendy Walrabenstein

Wendy Walrabenstein hing haar carrière als bankdirecteur aan de wilgen om te zich te storten op haar blog over gezond leven en haar opleiding tot diëtist.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten