Volg ons online

Eten & Drinken

Hoge bloeddruk verlagen

Hoge bloeddruk verlagen, hoe doe je dat zonder direct medicijnen in te zetten. Wendy Walrabenstein zoekt het antwoord.

Gedeeld

op

Hoge bloeddruk verlagen

Hoge bloeddruk verlagen. Veel ouderen, maar tegenwoordig ook jongeren zoeken antwoord op deze vraag. In Nederland hebben maar liefst 1 op de 3 mensen last van een te hoge bloeddruk. En van alle 60-plussers in ons land heeft zelfs de helft er last van of slikt medicijnen om de bloeddruk te verlagen.

En ondanks dat we allemaal weten dat een hoge bloeddruk niet goed voor je is, is niet duidelijk hoever de bloeddruk moet dalen om op een goed niveau te komen. Om de bloeddruk te laten dalen worden veelal medicijnen gebruikt. Deze medicijnen zorgen ervoor dat de bovendruk, ofwel systolische druk, op 140 of daaronder uitkomt. Maar is een bovendruk van 140 wel goed genoeg?

Schokkende resultaten

Onlangs werden er resultaten van een onderzoek bekend waarbij de deelnemers aan het onderzoek verdeeld werden in twee groepen: een groep kreeg medicijnen tegen een te hoge bloeddruk, met als doel deze te verlagen naar 140. De andere groep kreeg net iets meer medicatie met als doel de bloeddruk verder te verlagen naar 120. De resultaten van dit onderzoek waren ronduit schokkend te noemen. De mensen uit de tweede groep bleken zo’n 25% lager risico op overlijden te hebben, vergeleken met de eerste groep. Het risico op cardiovasculaire aandoeningen, zoals een hartaanval of beroerte, bleek zelfs een derde lager te zijn bij de tweede groep.

[irp]

Hoe krijg je een hoge bloeddruk?

Maar hoe kom je eigenlijk aan een te hoge bloeddruk? Sommige mensen hebben een genetische aanleg hiervoor, maar dit is maar een heel klein percentage. Veruit de belangrijkste redenen zijn overgewicht, roken, ouderdom, alcoholisme, stress, té weinig of geen beweging en ongezonde voeding. Overigens is het verstandig om af en toe je bloeddruk te laten controleren. Een hoge bloeddruk gaat namelijk vrijwel nooit gepaard met klachten. Een absolute sluipmoordenaar dus!

Belangrijkste reden voor overlijden

De belangrijkste reden dat mensen komen te overlijden is een te hoge bloeddruk. Meer pillen slikken kan dit risico verlagen, maar dan neem je dus wel extra pillen. Vraag is: is dat wenselijk? De bijwerkingen van pillen zijn niet prettig. Plaspillen bijvoorbeeld kunnen gepaard gaan met een verslechtering van het cholesterol, waarvoor je vervolgens weer cholesterolverlagers voorgeschreven krijgt. Bètablokkers (hiervan gaat het hart langzamer kloppen) gaan gepaard met benauwdheid, vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn, oogproblemen en impotentie. En dan heb je nog ACE-remmers (werken bloedvat verwijdend). Deze pillen hebben als bijwerkingen: misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid, diarree, huiduitslag en hardnekkige prikkelhoest. Kortom, pillen zijn niet onschuldig. Maar kan het ook zonder?

Hoge bloeddruk verlagen

In sommige gevallen is een pil gewoon niet te voorkomen, maar in alle gevallen hebben mensen met een hoge bloeddruk baat bij een gezonde leefstijl. Stoppen met roken dus, minder alcohol drinken, meer bewegen, afvallen, het verminderen van stress én natuurlijk gezonder eten.  DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) is een internationaal erkend voedingsadvies wat hierbij kan helpen. Het voedingspatroon is rijk aan kalium, calcium, magnesium, vezels én een hoge bloeddruk verlagen.

[irp]

Minder zout eten

Minder zout eten helpt ook de hoge bloeddruk verlagen. En terwijl veel mensen dit advies goed lijken op te volgen, blijkt dit niet voldoende te werken. Zo’n 10 tot 20% van onze zoutinname komt namelijk via de zoutpot. In de rest van ons eten zit het overige percentage zout verborgen. Het zit in brood, kaas en tal van bewerkte voedingsproducten. Oplossing is dus minder pakjes en zakjes gebruiken om te koken en vooral verse spullen nemen.

Terughoudend met…

Naast het verminderen van zout is het ook belangrijk terughoudend te zijn met verzadigde vetten, zoete producten, alcohol en cafeïne. Neem vooral ook geen drop of andere snoepwaren met glycyrrhizinezuur uit zoethout. En het eten van vezels blijkt overigens essentieel bij het verlagen van een hoge bloeddruk. Kies dus altijd van alle granen en graanproducten zoals brood, rijst, pasta en ontbijtgranen de volkoren variant! Verder kun je stellen dat hoe meer groenten en fruit we eten, des te lager de bloeddruk is. Vooral nitraatrijke groenten, zoals bijvoorbeeld bietjes, blijken een aanzienlijk bloeddrukverlagend effect te hebben. Neem dus gerust dagelijks een glas bietensap of een groene smoothie.

En eet tot slot iedere dag een paar noten. Vooral pistachenoten (zonder zout uiteraard) helpen een te hoge bloeddruk verlagen.

NED7 Leestip

Lees Wendy’s boek Food Body Mind

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Eten & Drinken

Vitamine B tegen muggen, zou het helpen?

Vitamine B tegen muggen, zou het echt helpen? Voedingsdeskundige Suzan Tuinier, van het Vitamine Informatie Bureau, bekijkt de feiten.

Gedeeld

op

Vitamine B

Vitamine B tegen muggen. Helpt het echt? Voedingsdeskundige Suzan Tuinier van het Vitamine Informatie Bureau weet alle ins en outs over dit onderwerp en deelt graag haar visie. En dat is wel nodig nu het weer zo lekker warm is geworden. De eerste muggen zoemen alweer in onze oren.

Waarom muggen bijten

Weet je eigenlijk waarom muggen bijten? Of beter gezegd steken. Vrouwtjesmuggen hebben de eiwitten uit bloed nodig voor de ontwikkeling van hun eitjes. Mannelijke muggen bijten niet. Hoe vrouwelijke muggen hun slachtoffers uitzoeken is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk geeft het lichaam via zweet stoffen af die muggen aantrekkelijk vinden: bijvoorbeeld kleine stukjes eiwitten, ammoniak, melkzuren of koolstofdioxide.

Waar komen muggen op af?

De eerste resultaten van een muggenverwachtingsmodel van de Universiteit van Wageningen laten zien dat overlast van de huissteekmug vooral wordt veroorzaakt door muggen die zich ontwikkelen in water in emmers, gieters en regentonnen. Tuin en balkon opruimen, dus! Die extra 10 minuten die je daar aan kwijt bent zijn het waard.

Vitamines en muggenbeten

Mensen die minder gebeten worden maskeren waarschijnlijk de ‘lekkere luchtjes’ in hun zweet. B-vitamines zouden de lichaamsgeur van mensen zodanig veranderen dat we niet meer ‘aantrekkelijk’ zijn voor muggen. In sommige B-vitamines zit zwavel, dat de lichaamsgeur zou veranderen. Het weinige onderzoek naar de relatie tussen vitamine B en muggenbeten heeft nog geen wetenschappelijk verband aangetoond. Hoewel dat bewijs voorlopig ontbreekt, zijn er toch veel mensen die baat hebben bij extra vitamine B: ‘Muggen steken mij niet als ik een week voor vertrek en dagelijks tijdens mijn vakantie een vitamine B-tablet neem’, laat iemand weten op onze facebook-pagina. Vroeger dacht men dat er maar één vitamine B was. Later bleek vitamine B uit meerdere afzonderlijke vitamines te bestaan. Belangrijke bronnen van B-vitamines zijn zuivel, vlees(waren), groenten, fruit en graanproducten.

Het proberen waard

Het is veilig om extra B-vitamines te nemen, zolang je maar niet meer neemt dan de veilige grens. Normaal gedoseerde supplementen blijven altijd onder deze grens.

  Veilige bovengrens*  
mannen: vrouwen:
vitamine B1 5,5 mg 5,5 mg
vitamine B2 7,5 mg 5,5 mg
vitamine B3 900 mg* 900 mg**
vitamine B5 25 mg 25 mg
vitamine B6 25 mg 25 mg
vitamine B11 1000 mcg 1000 mcg
vitamine B12 14 mcg*** 14 mcg***

 

* Indien er geen veilige bovengrens is vastgesteld hanteert het Vitamine Informatie Bureau een richtlijn van maximaal 5 x de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) per dag.

** Als nicotinamide: deze vorm wordt over het algemeen gebruikt in supplementen

*** Tenzij er sprake is van een tekort

Multivitamine

In een multivitamine zitten ook B-vitamines. Het zijn overigens de B-vitamines die een supplement een typerende geur geven. Wat dat betreft snappen we die muggen wel.

Meer weten?

Wil je op de hoogte blijven van gezonde voeding en vitamines? Neem dan eens een kijkje op de blog van het Vitamine Informatie Bureau.

Lees verder

Eten & Drinken

3 recepten voor een verhoogde weerstand

Een verhoogde weerstand, niet onbelangrijk tijdens deze koude en natte dagen. Deze 3 recepten kunnen daarbij helpen. En ze zijn makkelijk te maken!

Gedeeld

op

door

Verhoogde weerstand met vers juice

Dit bericht is gemaakt in samenwerking met Byzoo Zebra, de ideale slowjuicer voor groente en fruit

Een verhoogde weerstand is op dit moment van het jaar geen overbodige luxe. Het ene moment is het koud, terwijl het een paar uur later weer wat zachter is. Dan regent het weer, of is er even later misschien zelfs sneeuw! Tijd voor wat extra vitamines. Daar hebben we 3 heerlijke verse recepten voor die in een handomdraai zijn gemaakt.

Rode bieten, wortelen, ananas. De ingrediënten zijn volop te krijgen en ze zijn heerlijk in vers sap te verwerken. Vers ‘levend’ sap om wel te verstaan. Want het zijn juist de levende enzymen die goed zijn voor een verhoogde weerstand. Maar hoe zorg je ervoor dat je het beste sap maakt?

Levend sap

Slowjuicers zijn tegenwoordig helemaal in. Waarom? Eigenlijk is het heel simpel. Er zijn tal van manieren om sap te onttrekken aan ingrediënten. Maar met een slowjuicer is de kwaliteit van het sap het beste. Dit komt door de snelheid waarmee het sap en het pulp van elkaar worden gescheiden. Omdat dit proces in een slowjuicer langzamer verloopt oxideert het sap niet direct, zoals bij de centrifuge methode. Zo blijft de smaak behouden en bevat het sap meer vitaminen, mineralen én enzymen.

Verhoogde weerstand

Er wordt veel discussie gevoerd over of sappen wel goed voor je zijn. Je zou onvoldoende vezels binnenkrijgen die je met het eten van groente en fruit wel binnenkrijgt. Toch zijn er heel veel voedingsstoffen die je bij het gewoon eten van groenten en fruit juist niet opneemt. Dit komt omdat we bepaalde groenten en fruitsoorten niet volledig kunnen afbreken om alle voedingsstoffen eruit te halen. Daar is verhitting voor nodig. Nadeel is echter dat door verhitting vitamineverlies optreedt. Een slowjuicer breekt vezels open waardoor vitamines en mineralen vrijkomen die anders verloren zouden gaan. Het is dus niet of-of maar en-en. Ja, we moeten veel groente en fruit blijven eten. Ja, we mogen ze ook gewoon blijven koken. En ja, het is ook hartstikke gezond om met een slowjuicer heerlijk sap te maken.

Slowjuicer test

We hebben voor de volgende 3 overheerlijke saprecepten een Byzoo Zebra slowjuicer gebruikt. We hebben deze op de redactie gekregen om uit te proberen. En het resultaat was fantastisch! De juicer heeft een grotere opening waar groente en fruit door kunnen worden toegevoegd. Een appel hoef je dus niet meer te snijden, wat bij de meeste andere apparaten wel moet. Verder heeft de machine een super stille motor en een extra laag aantal toeren per minuut. Je kunt het dus met recht een slowjuicer noemen die letterlijk alle soorten groenten en fruit aankan. En iets wat we niet wisten, maar je kunt zelfs noten juicen! Wel even pellen natuurlijk.

Donkerrood sap

Voor ongeveer een halve liter sap

Ingrediënten

 • 1 limoen
 • 3 tomaten
 • 2 komkommers
 • 1 biet

Bereidingswijze

Schil de limoen. Snijd de limoen, tomaten, komkommers en biet in stukken die in de juicer passen. Doe de ingrediënten in de vulschacht en maak het sap.

Radijs-wortelcocktail

Voor één portie

Ingrediënten

 • 4 wortels
 • 2 appels
 • 4 middelgrote radijzen
 • 1/2 limoen
 • 1 handjevol peterselie

Bereidingswijze

Schil de limoen. Snijd de limoen, appel en radijzen in stukken die in de juicer passen. Doe de ingrediënten in de vulschacht en maak het sap.

Vuurrode Oppepper

Voor één portie

Ingrediënten

 • 1/4 ananas
 • 1 appel
 • 1 schijf citroen (0,5 cm)
 • 1 plak courgette (1,5 cm)
 • 1 stuk rode paprika (2,5 cm)
 • 1 stuk rauwe biet (2,5 cm)
 • 2 ijsblokjes

Bereiding

Pers alle ingrediënten en giet het sap over de ijsblokjes.

Meer weten?

Wil je ook een Byzoo Zebra slowjuicer uitproberen? Wij zijn in ieder geval al verkocht en willen niets anders meer. In de Byzoo shop kun je de slowjuicer kopen. Nu zelfs met maar liefst € 100,- korting! Dus wees er snel bij.

Lees verder

Eten & Drinken

Een kroket met extra vitamines

Een kroket met extra vitamines, zou het echt kunnen? Voedingsdeskundige Suzan Tuinier neemt misleidende voedingstermen onder de loep. Is het echt zo erg als we denken?

Gedeeld

op

Extra vitamines kroket

Kerst is voorbij en we richten onze blik op het nieuwe jaar. En met tal van goede voornemens op zak gaan we het komend jaar natuurlijk veel beter doen. We gaan afvallen, extra vitamines nemen tegen de weerstand én we gaan alleen maar gezonde dingen in huis halen als we boodschappen doen. Maar wat als onze boodschappen vol zitten met verborgen suikers en misleidende termen zoals extra vezels? Voedingsdeskundige Suzan Tuinier geeft haar mening over dit fenomeen.

Word ik misleid?

Ik ben in de supermarkt, heb weinig tijd en een jengelend kind aan mijn hand. Opeens bedenk ik me dat de ontbijtgranen op zijn. ‘Nu met extra vitamine D’, staat er op het pak. Ik werp een kritische blik op het etiket. Naast vitamine D is een heel scala aan vitamines in dit product gestopt, maar het bevat ook veel suiker en vet en weinig vezels. Ben ik misleid?

Op de goede weg

Foodwatch vindt van wel en voert actie: aan ongezonde producten worden vaak vitamines toegevoegd om een vitamineclaim op de verpakking te kunnen zetten. Nou vind ik dat de voedingsmiddelenindustrie op de goede weg is en steeds vaker gezondere producten op de markt brengt. Maar in dit geval ben ik het helemaal eens met Foodwatch. Vitamines zijn onmisbaar voor allerlei processen in het lichaam. Daar mag in reclame geen misbruik van worden gemaakt.

Kroket met extra vitamines

Want het is nu al ontzettend moeilijk om de juiste keuze te maken als het om gezonde voeding gaat. Laten we dan niet nóg moeilijker maken door ongezonde producten te ‘vermommen’. Als je een kroket insmeert met vitamines blijft het een kroket. Bovendien hebben de echt gezonde pure basisvoedingsmiddelen, vol vitamines, vaak geen etiket en kunnen ze dus ook niet pronken met een vitamineclaim.

Sterke botten

Even terug naar de vitamine D, die zorgt voor sterke botten en spieren. Ga je voldoende naar buiten, dan maak je al tweederde van de hoeveelheid vitamine D die je op een dag nodig hebt aan. Eet je goed, met in ieder geval één keer per week vette vis op het menu, dan ben je al een heel eind. Toch hebben veel mensen daarnaast nog extra vitamine D nodig. Dat kan met allerlei verrijkte producten. Maar ik ben veel meer voor gewoon gezond en puur eten, en een supplement als je iets tekortkomt. Je weet dan tenminste precies hoeveel je binnenkrijgt.

Meer weten?

Meer weten over gezonde voeding en de keuzes die je moet maken om bijvoorbeeld af te vallen? Bezoek dan eens het Vitamine Informatie Bureau en doe de 50-plus Vitaminetest.

Lees verder

Meest gelezen