Volg ons online

Eten & Drinken

Hoge bloeddruk verlagen

Hoge bloeddruk verlagen, hoe doe je dat zonder direct medicijnen in te zetten. Wendy Walrabenstein zoekt het antwoord.

Gedeeld

op

Hoge bloeddruk verlagen

Hoge bloeddruk verlagen. Veel ouderen, maar tegenwoordig ook jongeren zoeken antwoord op deze vraag. In Nederland hebben maar liefst 1 op de 3 mensen last van een te hoge bloeddruk. En van alle 60-plussers in ons land heeft zelfs de helft er last van of slikt medicijnen om de bloeddruk te verlagen.

En ondanks dat we allemaal weten dat een hoge bloeddruk niet goed voor je is, is niet duidelijk hoever de bloeddruk moet dalen om op een goed niveau te komen. Om de bloeddruk te laten dalen worden veelal medicijnen gebruikt. Deze medicijnen zorgen ervoor dat de bovendruk, ofwel systolische druk, op 140 of daaronder uitkomt. Maar is een bovendruk van 140 wel goed genoeg?

Schokkende resultaten

Onlangs werden er resultaten van een onderzoek bekend waarbij de deelnemers aan het onderzoek verdeeld werden in twee groepen: een groep kreeg medicijnen tegen een te hoge bloeddruk, met als doel deze te verlagen naar 140. De andere groep kreeg net iets meer medicatie met als doel de bloeddruk verder te verlagen naar 120. De resultaten van dit onderzoek waren ronduit schokkend te noemen. De mensen uit de tweede groep bleken zo’n 25% lager risico op overlijden te hebben, vergeleken met de eerste groep. Het risico op cardiovasculaire aandoeningen, zoals een hartaanval of beroerte, bleek zelfs een derde lager te zijn bij de tweede groep.

[irp]

Hoe krijg je een hoge bloeddruk?

Maar hoe kom je eigenlijk aan een te hoge bloeddruk? Sommige mensen hebben een genetische aanleg hiervoor, maar dit is maar een heel klein percentage. Veruit de belangrijkste redenen zijn overgewicht, roken, ouderdom, alcoholisme, stress, té weinig of geen beweging en ongezonde voeding. Overigens is het verstandig om af en toe je bloeddruk te laten controleren. Een hoge bloeddruk gaat namelijk vrijwel nooit gepaard met klachten. Een absolute sluipmoordenaar dus!

Belangrijkste reden voor overlijden

De belangrijkste reden dat mensen komen te overlijden is een te hoge bloeddruk. Meer pillen slikken kan dit risico verlagen, maar dan neem je dus wel extra pillen. Vraag is: is dat wenselijk? De bijwerkingen van pillen zijn niet prettig. Plaspillen bijvoorbeeld kunnen gepaard gaan met een verslechtering van het cholesterol, waarvoor je vervolgens weer cholesterolverlagers voorgeschreven krijgt. Bètablokkers (hiervan gaat het hart langzamer kloppen) gaan gepaard met benauwdheid, vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn, oogproblemen en impotentie. En dan heb je nog ACE-remmers (werken bloedvat verwijdend). Deze pillen hebben als bijwerkingen: misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid, diarree, huiduitslag en hardnekkige prikkelhoest. Kortom, pillen zijn niet onschuldig. Maar kan het ook zonder?

Hoge bloeddruk verlagen

In sommige gevallen is een pil gewoon niet te voorkomen, maar in alle gevallen hebben mensen met een hoge bloeddruk baat bij een gezonde leefstijl. Stoppen met roken dus, minder alcohol drinken, meer bewegen, afvallen, het verminderen van stress én natuurlijk gezonder eten.  DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) is een internationaal erkend voedingsadvies wat hierbij kan helpen. Het voedingspatroon is rijk aan kalium, calcium, magnesium, vezels én een hoge bloeddruk verlagen.

[irp]

Minder zout eten

Minder zout eten helpt ook de hoge bloeddruk verlagen. En terwijl veel mensen dit advies goed lijken op te volgen, blijkt dit niet voldoende te werken. Zo’n 10 tot 20% van onze zoutinname komt namelijk via de zoutpot. In de rest van ons eten zit het overige percentage zout verborgen. Het zit in brood, kaas en tal van bewerkte voedingsproducten. Oplossing is dus minder pakjes en zakjes gebruiken om te koken en vooral verse spullen nemen.

Terughoudend met…

Naast het verminderen van zout is het ook belangrijk terughoudend te zijn met verzadigde vetten, zoete producten, alcohol en cafeïne. Neem vooral ook geen drop of andere snoepwaren met glycyrrhizinezuur uit zoethout. En het eten van vezels blijkt overigens essentieel bij het verlagen van een hoge bloeddruk. Kies dus altijd van alle granen en graanproducten zoals brood, rijst, pasta en ontbijtgranen de volkoren variant! Verder kun je stellen dat hoe meer groenten en fruit we eten, des te lager de bloeddruk is. Vooral nitraatrijke groenten, zoals bijvoorbeeld bietjes, blijken een aanzienlijk bloeddrukverlagend effect te hebben. Neem dus gerust dagelijks een glas bietensap of een groene smoothie.

En eet tot slot iedere dag een paar noten. Vooral pistachenoten (zonder zout uiteraard) helpen een te hoge bloeddruk verlagen.

NED7 Leestip

Lees Wendy’s boek Food Body Mind

Wendy Walrabenstein is voedingsdeskundige die schrijft over vegetarische voeding en gezondheid.

Advertentie

Eten & Drinken

Je weerstand verbeteren doe je zo

Je weerstand verbeteren, hoe doe je dat? Suzan Tuinier heeft een handige Weerstandswaaier gemaakt waar alles in staat.

Gedeeld

op

Weerstand verbeteren

Je weerstand verbeteren, hoe doe je dat? Het is weer een stuk kouder geworden. En als het niet regent dan waait het wel heel hard. Tijd, dus om wat extra aandacht aan je weerstand te besteden. Anders lig je straks snotterend in bed en dat is wel het laatste dat we willen.

Voedingsdeskundige Suzan Tuinier van het Vitamine Informatie Bureau weet alles over vitamines en legt uit welke je precies nodig hebt om je weerstand te verbeteren. Lekker gezond en fit de winter in dus, dat doe je zo.

Extra steuntje in de rug

Tijdens de herfst wordt onze gezondheid weer flink op de proef gesteld. We moeten dus zorgen dat ziekteverwekkers vooral op afstand worden gehouden. Tijd om onze weerstand een extra steuntje in de rug te geven. Maar hoe doe je dat? Vitamines en mineralen doen iets voor je algehele weerstand. Welke heb je nodig? En wat doen ze precies voor je? Ik heb wat handige antwoorden op een rijtje gezet. Ze staan ook in de speciale Weerstandswaaier die ik heb gemaakt voor je. Deze is hier gratis te downloaden. Zo heb je altijd een makkelijk steuntje in de rug bij de hand.

Wat is weerstand?

Eerst maar eens een antwoord op de vraag: wat is weerstand eigenlijk? We bedoelen hier ons afweersysteem mee. Het beschermingsmechanisme van ons lichaam. Zodra een virus binnenkomt wil je dat witte bloedcellen direct aan de slag gaan om deze ongewenste indringer onschadelijk te maken. Daar heb je alleen wel een goede weerstand voor nodig. Deze verkleint de kans dat het virus ook echt ‘voet aan de grond’ krijgt.

Weerstand verbeteren

Hoe krijg je een goede weerstand? Het begint bij gezond en gevarieerd eten. Gevarieerde voeding geeft je de juiste vitamines en mineralen die je nodig hebt voor de aanmaak van witte bloedcellen. Zorg dus voor voldoende groente en fruit. Maar vergeet niet ook voldoende vezels, vlees en zuivel te nemen. Te eenzijdig eten creëert tekorten. En dat kan je lichaam niet gebruiken.

Weerstandswaaier

Nu je weerstand verbeteren. Wat is er precies voor nodig? Wist je dat er 6 zogenaamde weerstandsvitamines en 4 weerstandsmineralen zijn? Allemaal leveren ze een bijdrage aan je weerstand. Dit doen ze op verschillende manieren, dus zorg dat ze allemaal voldoende voorkomen in je voeding. Speciaal voor jou heb ik de Weerstandswaaier gemaakt waar al deze vitamines en mineralen in staan. Download deze gratis hier, dan weet je precies wat je nodig hebt. Om met nog wat cijfers te gooien. Wist je dat er maar liefst 200 verschillende verkoudheidsvirussen bestaan? Ook hier lees je alles over in de waaier.

Multivitamine

Wanneer het nu niet lukt om dagelijks voldoende gezond te eten, is het gebruik van een multivitamine het overwegen waard. Kies je voor een dosering van rond de 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH), dan is die aanvulling volstrekt veilig. Veel mensen doen dat dan ook. Uit onderzoek van het Vitamine Informatie Bureau uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos blijkt dat 50% van de Nederlanders een multivitamine neemt om de weerstand te verhogen.

Meer weten?

Wil je meer weten over je weerstand verbeteren? Download dan hier de Weerstandswaaier of neem een kijkje op de website van het Vitamine Informatie Bureau van Suzan Tuinier.

Lees verder

Eten & Drinken

Sous vide koken, is dat echt gezonder?

Sous vide koken, wat is dat? En is het gezonder dan gewone kooktechnieken? We hebben het voor je op een rij gezet.

Gedeeld

op

door

Sous vide koken

Advertorial gemaakt in samenwerking met Byzoo, innovative cooking

Sous vide koken, wat is dat eigenlijk? Als je vaak naar kookprogramma’s kijkt of als je aan de buis gekluisterd zit bij Masterchef, dan heb je het vast wel eens voorbij zien komen. Sous vide koken is een speciale techniek waarbij ingrediënten, zoals bijvoorbeeld een mooi stuk vlees, vacuüm wordt gegaard op constante temperatuur in een bad met heet water.

Klinkt niet heel aantrekkelijk als je het zo beschrijft, maar het resultaat is werkelijk onweerstaanbaar. Hoe komt dat toch? Eigenlijk is het heel eenvoudig. Je hebt het resultaat volledig in eigen hand, omdat de temperatuur heel constant is. Dat is anders dan vis of vlees in een pan braden. Op die manier is het heel lastig om precies het juiste moment te bepalen waarop iets goed is. Bij sous vide koken is het dus veel makkelijker om het juiste resultaat op tafel te zetten.

tekst gaat verder door onder de video

Wat is sous vide koken?

Sous vide betekent letterlijk ‘onder vacuüm’ in het Frans. Je stopt de ingrediënten in een zak waar je de lucht uithaalt. Vervolgens doe je de zak in een pan met water, die je op constante temperatuur verwarmt door middel van een sous vide apparaat. Zo zorg je voor een continue garing van het product dat je bereidt. Het gaat bij sous vide koken dus niet zo zeer om het vacuüm verpakken van een ingrediënt, maar om de constante temperatuur. Deze is cruciaal. Je kunt natuurlijk proberen dit voor elkaar te krijgen op vuur, maar dit is vrijwel onmogelijk. Vandaar dat er heel handige apparaten voor zijn gemaakt die dit voor je doen.

De voordelen

Maar wat zijn nu de voordelen van sous vide koken? Er zijn meerdere voordelen die deze kooktechniek zo bijzonder maken. Om te beginnen is de smaak beter doordat het product volledig afgeschermd verwarmt wordt. Dat betekent dat je ook minder zout en vet hoeft te gebruiken, wat beter is voor de gezondheid. En ook voedingsstoffen blijven veel beter behouden bij sous vide koken. Als een ingrediënt in aanraking komt met vuur verlies je direct heel veel voedingswaarde. Maar omdat sous vide koken op lagere, constante temperaturen gebeurt voorkom je dat iets volledig dood wordt gekookt. Dit zorgt er ten slotte ook voor dat de kwaliteit veel beter gewaarborgd blijft. Je hebt eigenlijk altijd een perfect gerecht dat je op tafel kunt zetten.

De nadelen

Natuurlijk zijn er ook nadelen van sous vide koken. Althans als je ze als nadeel wil zien. Koken met deze techniek is niet voor mensen die even snel snel iets op tafel willen zetten. Het kost meer tijd om gerechten te bereiden. Maar, daar krijg je wel echt veel meer voor terug. Bovendien, slow cooking is helemaal in. Dus wat dat betreft zit je goed! En ondanks dat sous vide koken heel duur klinkt, is het heel erg betaalbaar. Misschien een mooi cadeau dus voor de feestdagen in december?

Meer weten?

Al overtuigd? Voor bezoekers van NED7 krijg je bij aankoop van een Sous Vide Turtle van Byzoo korting. En bij aankoop van de Turtle krijg je nu ook een vacuümapparaat met 50 vacuümzakken. Klik op de link om de Sous Vide Turtle te bestellen.

Lees verder

Eten & Drinken

10 tips om gezonder te eten

Met deze 10 tips om gezonder te eten wordt het makkelijker om iedere dag weer de juiste keuze te maken als je het even niet weet.

Gedeeld

op

Tips om gezonder te eten

Deze tips om gezonder te eten zijn heel makkelijk dagelijks toe te passen. Iedereen wil best een gezondere optie kiezen, maar hoe zet je iets makkelijks op tafel en maak je het ook nog lekker? Dat is niet moeilijk. Met deze 10 tips kom je al heel ver.

1. Ontbijt of lunch

Een boterham bij het ontbijt of de lunch, Hollandser kan het bijna niet. Kies hierbij voor de volkoren variant. Zo krijg je meer vezels binnen, wat goed is voor de stoelgang, én het is voedzamer. Wit brood bevat helemaal niets meer aan vezels en ook alle vitamines en mineralen zitten er niet meer in.

2. Zuivel

Zuivel bevat veel eiwit, iets wat heel goed is voor ouderen. Het is ideaal als tussendoortje. Maak bijvoorbeeld eens een smoothie met fruit. Zo sla je twee vliegen in één klap: eiwitten én vitamines. Het is nog lekker ook!

3. Verse kruiden

Gebruik zo min mogelijk of geen pakjes en zakjes als smaakmaker. Verse kruiden zijn lekkerder én het bevat geen zout zoals de pakjes. Bij het gebruik van kant-en-klare spullen krijg je vaak ongemerkt te veel zout binnen.

4. Verse groente

Verse groente is lekker en gezond. Kook de groenten niet te lang. Tijdens het koken verlies je vitamines en mineralen. Dus hoe langer je ze kookt hoe meer je verliest. De meeste groenten hoeven ook helemaal niet lang gekookt te worden. Op de website van de het Voedingscentrum staat een heel handig overzicht van de verschillende kooktijden.

5. Pap eten

Veel mensen worden niet goed bij de gedachte. Maar pap is hartstikke gezond! En vooral ouderen vinden pap toch echt heel lekker. Net als vroeger. Havermout is bijvoorbeeld heel erg gezond. En je kunt er eindeloos mee variëren.

6. Vette vis

Vette vis is hartstikke gezond. Een oer Hollands harinkje of heerlijke gerookte makreel. In een salade of op een boterham. Ook hier kun je eindeloos mee variëren. Dus kies in ieder geval één keer per week voor een lekkere vis.

7. Ingeblikte groente

Wist je dat groente in glas of blik vrijwel evenveel vitamines en mineralen bevat als verse groente? Als je dus weinig tijd hebt en je wil toch iets gezonds op tafel zetten dan kun je best eens kiezen voor een snellere optie in blik. Let er alleen wel op dat er zo min mogelijk zout of suiker aan is toegevoegd.

8. Stomen, koken of bakken?

Veel mensen vragen altijd, wat is beter? Stomen, koken of bakken? Het antwoord is niet altijd eenduidig, maar stomen is over het algemeen wel lekkerder en gezonder. Vaak heb je minder tijd nodig en het verlies aan vitamines en mineralen is minder. Overigens kun je vlees en vis ook stomen.

9. Soep

Soep is gezond. Maak voor de lunch bijvoorbeeld eens wat anders. Bruine bonensoep is in deze tijd van het jaar heerlijk. En wat extra peulvruchten is voor iedereen goed.

10. Zondigen!

Je kunt proberen 100% gezond te doen, maar bij de tips om gezonder te eten hoort ook: zondigen! Soms even zondigen is namelijk helemaal niet slecht voor je. En jezelf belonen met wat “slechts” zorgt er voor dat je het gezonder eten makkelijker volhoudt. Geen zorgen dus!

Meer tips om gezonder te eten?

Wil je meer tips om gezonder te eten? Of wil je inspiratie opdoen met lekkere recepten of andere handige tips? Bezoek dan eens het blog Voeding in de Zorg of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Lees verder

Meest gelezen