menu

Gezonder eten in de zorg

Gezonder eten wordt gelukkig steeds belangrijker in de zorg. Daarom is Diverzio het landelijke initiatief ‘Duurzaam en Gezond aan Tafel’ begonnen.

Zorgorganisaties door heel Nederland doen inmiddels mee met het initiatief en zetten zich in voor een structurele verbetering van de voeding die patiënten, ouderen én jongeren krijgen in ziekenhuizen en woonzorgcentra.

Samenwerken is essentieel

Deze zomer riep Diverzio, samen met het ministerie van VWS, stichting De Friesland en regionale Rabobanken, zorgorganisaties op om samen van het eten in de zorg het lekkerste en goedkoopste medicijn te maken. En die oproep heeft gewerkt. Steeds meer organisaties zijn aan de slag gegaan met het verbeteren van de maaltijden die klaargemaakt worden in de ouderenzorg, ziekenhuizen, jeugdzorg en geestelijke gezondheidszorg.

Gezonder eten en meer

Volgens directeur Koen Nouws Keij van Diverzio kan er volop gewerkt worden aan gezonder eten in de zorg: “Dat 30 tot 40% van de maaltijden in de afvalbak belandt, is natuurlijk een teken dat er iets niet goed gaat. Als aan de andere kant een kwart van de ouderen in de zorg ondervoed is, moet er toch een lampje gaan branden. Vervolgens horen we regelmatig berichten over verdrietige mensen die niet meer lekker kunnen eten. Maar ook zorgorganisaties die een goede maaltijdvoorziening niet voor elkaar krijgen. Wat wij nu willen laten zien: je bent niet alleen, samen kunnen we het anders doen. En integraal bekeken is een goede zorgmaaltijd juist goedkoper in plaats van duurder.”

Geld besparen

Maar Diverzio laat het niet alleen bij woorden. Er zijn inmiddels meer dan 40 zorgorganisaties die deelnemen. Het mooie is dat de deelnemers niet opnieuw het wiel hoeven uit te vinden. Ze kunnen opgedane kennis en kunde delen en met elkaar weer nieuwe ervaring opdoen. Ieder gaat op zijn manier aan het werk, passend bij zijn doelgroep en organisatie. Hier hoort bij dat de maaltijden beter worden afgestemd op de smaak van degene die het eet. Verder wordt er minder verspild en kan direct ook geld worden bespaard. Want minder verspilling is geld overhouden. En de organisaties zijn daar het bewijs van. Zonder uitzondering is er bij de aangesloten organisaties veel veranderd en verbeterd in slechts één jaar tijd.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten