menu

Extra vitamine D tegen vallen

Kan je het risico op vallen bij ouderen verminderen door het slikken van wat extra vitamine D? Uit onderzoek van het Wake Forest Baptist Medical Center in de VS, blijkt dit inderdaad het geval. 

Minder zonlicht = minder vitamine D

Vitamine D wordt in maar heel kleine hoeveelheden aangemaakt in ons lichaam. Daarom hebben wij allemaal al snel een tekort als we niet voldoende buiten komen en wat zonlicht op ons gezicht laten schijnen. Ouderen komen vaak niet voldoende buiten, omdat ze slecht ter been zijn. Maar ook hun dieet schiet doorgaans tekort. Dit resulteert beiden in een tekort aan vitamine D. Maar waarom kan extra vitamine D helpen om ouderen minder te laten vallen? Heel simpel eigenlijk. Een vitamine D tekort leidt tot zwakkere spieren en een minder goed evenwichtsgevoel. En dat zorgt er dus voor dat ouderen vaker vallen.

Test resultaten overduidelijk

Voor het onderzoek kregen ouderen van 65 tot 102 jaar een maand lang of extra vitamine D of een placebo toegediend tijdens hun maaltijden. Verder werd genoteerd hoe vaak zij tijdens deze periode vielen, wat werd vergeleken met de periode daarvoor. En de resultaten waren duidelijk. Ruim de helft van de onderzochte groep had bij de start van het onderzoek een vitamine D tekort. Minder dan een kwart van de ouderen had voldoende vitamine D in hun bloed. Maar aan het einde van het onderzoek bleek dat het tekort in het bloed bij bijna alle deelnemers die extra vitamine D kregen was verdwenen. Slechts één deelnemer had aan het einde van het onderzoek nog steeds een tekort. En ook het vallen was bij de groep die vitamine D toegediend kreeg de helft minder dan de groep die een placebo kreeg in deze periode.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten