menu

Eten delen was nog nooit zo makkelijk!

Ken je dat, van die momenten dat je na een lange werkdag geen zin meer hebt  een gezonde maaltijd op tafel te zetten? Of ben je klaar met elke avond maar in je eentje eten? Lees dan vooral door wat Thuisafgehaald je te bieden heeft!

Initiatiefneemster van Thuisafgehaald Marieke Hart (36 jaar) woont in Utrecht, en staat met man en 2 dochters midden in het leven. Voorheen was Marieke onderzoeker op gebied van actief burgerschap, waarin ze onderzocht hoe je mensen stimuleert een positieve bijdrage te leveren aan de omgeving. Daaropvolgend is Marieke 4 jaar geleden met haar man Thuisafgehaald begonnen, en met succes! Ze is erachter gekomen dat iets kunnen betekenen voor elkaar nog nooit zo makkelijk was.

Eten delen met anderen

Thuisafgehaald is dus een initiatief om buurtgenoten aan elkaar te koppelen. Dit idee is volgens Marieke ontstaan, omdat we als mens veel voor elkaar willen en kunnen betekenen, maar dan moet het ons wel op een leuke en passende manier gevraagd worden. Achter deze kennis is Marieke gekomen tijdens haar werk als onderzoeker en trainer op het gebied van actief burgerschap. Daaruit bleek dat vragen als ‘wil je iets goeds doen voor de wereld?’ en ‘wil je iets positiefs bijdragen?’ te groot en te abstract zijn. Er bleek grote behoefte aan het behapbaar maken van deze vraag. “Verklein de verandering die je wilt zien bij mensen, en breng het dichtbij, oftewel maak het persoonlijk”, aldus Marieke.

Thuisafgehaald artikelbanner

Hoe de geur van eten kan verbinden

De aanleiding voor het ontstaan van Thuisafgehaald is vanuit een persoonlijke ervaring. Het komt namelijk door een situatie waarin Marieke en haar man in de tuin zaten en de geuren van het gekook van de buurvrouw nieuwsgierigheid opwekte. En daarnaast de ervaring dat het met 2 kinderen het nogal eens een uitdaging is om op tijd een gezonde maaltijd op tafel te kunnen zetten. “Als de buurvrouw toch kookt, waarom zouden wij daar als buren niet van kunnen meeprofiteren?” is wat Marieke dacht. En met die boodschap is ze naar die buurvrouw gegaan. Buurvrouw vond dat geen probleem, “Ik houd van koken, dus als ik jullie daarmee uit de brand kan helpen, dan doe ik dat graag!”. En zo geschiedde.

Marieke heeft inmiddels afscheid genomen van haar oude baan, en werkt nu fulltime voor Thuisafgehaald en verbind daarmee mensen door middel van een behoefte die we allemaal hebben, namelijk eten!

Zo leer je je buuf nog eens kennen!

Het mooie was dat daar twee dingen uit voortkwamen. Ten eerste het feit dat er een lekkere én gezonde maaltijd op tafel stond. Maar daarnaast stonden Marieke en haar man voor het eerst binnen in het huis van de buren, waar een ontzettend fijn gesprek uit ontstond. Zo leer je je buren nog eens kennen!

Vergelijkbaar met Resto van Harte?

Resto van Harte is een concept dat op 35 locaties door heel Nederland één of twee avonden per week een gezond driegangendiner op tafel zet, in een buurthuis of professionele keuken. Een gezellige bijeenkomst die tevens eenzaamheid en het sociaal isolement onder de aandacht brengt en bestrijd.

Thuisafgehaald werkt samen met Resto van Harte. Samen doen ze verschillende activiteiten. Maar, Resto van Harte is eigenlijk een ander concept, gezien je er hoogstens een paar keer per week naartoe kunt. Thuisafgehaald is er voor de rest van de dagen die je misschien liever ook niet alleen doorbrengt.

Dus, mocht er in jou een thuiskok schuilgaan, of zou je je buren wel eens wat beter willen leren kennen en ben je benieuwd naar hun kookkunsten, dan is Thuisafgehaald dus dé oplossing!

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten