menu

Eetproblemen bij ouderen, wat kun je er aan doen?

Eetproblemen bij ouderen komt veel voor. Het heeft verschillende oorzaken, maar gevolg is dat er vaak een tekort aan voedingsstoffen ontstaat. Wat kun je hieraan doen?

Bij ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen hebben veel ouderen te maken met een tekort aan voedingsstoffen. Dit komt niet omdat dat er onvoldoende eten beschikbaar is. Het heeft met name te maken met leeftijd. Naarmate we ouder worden veranderen dingen. Reden dus om eens goed te kijken naar wat de oorzaken zijn van deze eetproblemen bij ouderen. En vooral wat we er aan kunnen doen.

Veranderende eetgewoonten

Ouderen krijgen veelal te maken met veranderende omstandigheden die van invloed zijn op de eetgewoonten. Wat zijn de twee belangrijkste redenen waarom ouderen soms problemen hebben met eten?

1. Kauw- en slikproblemen

Hoe ouder we worden hoe meer moeite we krijgen met kauwen en slikken. Als reactie hierop wordt de vorm van het eten aangepast. Ouderen met kauw- en slikproblemen krijgen dan gemalen of vloeibaar voedsel toegediend. Dit maakt het eten natuurlijk een stuk minder aantrekkelijk, wat van invloed is op het eetgedrag. Als het echt niet anders kan dan is het belangrijk dat ouderen wel nog steeds voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Je kunt dan de presentatie aantrekkelijker. Schep bijvoorbeeld aardappelpuree niet zo op het bord, maar presenteer het in een vorm. Dit is heel makkelijk te doen met behulp van een mal. Ook kunnen verse kruiden de gerechtjes net wat aantrekkelijker maken.

2. Vermindering van geur en smaak

Ouderen verliezen vaak hun vermogen om goed te ruiken of te proeven. Dit is van invloed op hoe we eten. Vergelijk het maar met een flinke verkoudheid. Je proeft minder, omdat je neus verstopt zit. Het eten wordt hierdoor een stuk minder lekker. Er zit gewoon minder smaak aan. Dit komt omdat een groot gedeelte van ons smaakvermogen beïnvloed wordt door onze neus. Hier bestaat geen tovermiddel voor, tenzij het wordt veroorzaakt door het gebruik van medicijnen. Belangrijk dus dat je in dit geval op een andere manier gaat nadenken over de bereiding van het eten. Houdt meer rekening met sterkere geuren en smaken.

Eetproblemen bij ouderen voorkomen

Los van deze veel voorkomende problemen, zijn er nog andere dingen die je kunt doen om eetproblemen bij ouderen tegen te gaan. Betrek ouderen bijvoorbeeld bij het klaarmaken van de gerechten. Het houdt ze actief, maar stimuleert ze ook. Wat je zelf klaarmaakt smaakt vaak ook beter. Het geeft ook een gevoel van zelfstandigheid, wat heel belangrijk is.

Maak het gezellig

Maak eten weer aantrekkelijk. Hierbij bedoelen we niet alleen qua smaak. Gebruik extra garnering, komkommer, kruiden. Het kan een maaltijd aantrekkelijker maken. En iets waar met liefde aan gewerkt is, wordt veel meer gewaardeerd. Sfeer is ook belangrijk. Gezelligheid is leuk. Een gedekte tafel, verlichting, servetjes, of vrolijk gekleurde glazen. We vinden het altijd leuker om van het eetmoment ook echt een moment te maken. Samen eten is gewoon leuker.

Reageren

Auteur

Voeding in de Zorg

Voeding in de Zorg

Het platform Voeding in de Zorg staat vol met goede ideeën en oplossingen over voeding voor ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen in Nederland. Eten en drinken moeten namelijk kleine genietmomenten zijn voor bewoners. En Voeding in de Zorg helpt je hierbij. Want goede voeding helpt ouderen gezonder en vooral prettiger oud worden.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten