Volg ons online

Eten & Drinken

Eet je hersenen 7,5 jaar jonger

Is het echt mogelijk om met voeding je hersenen 7,5 jaar te verjongen of zelfs ziektes als dementie volledig te voorkomen?

Gedeeld

op

Je hersenen verjongen met fruit

Je hersenen fit, jong en Alzheimervrij eten? We weten dat we onze hersenen continue moeten blijven trainen om ze goed soepel te houden en ook veel bewegen helpt. Maar wat doet voeding eigenlijk om de hersenen jong en Alzheimervrij te houden?

Voeding belangrijk voor de hersenen

Voeding is absoluut van invloed op onze hersenen. Dit weten psychiaters al veel langer. Er bestaat zelfs een speciale organisatie van psychiaters, de International Society for Nutritional Psychiatry Research, die onderzoek doen naar het verband tussen voeding en de werking van onze hersenen. Zo kwam dit onderzoeksinstituut onlangs nog met een duidelijke conclusie in het wetenschappelijke tijdschrift Lancet Psychiatry: “Medicijnen hebben maar weinig resultaat opgeleverd in de psychiatrie, terwijl voeding iedere keer opnieuw bewijst dat het zowel preventief als genezend kan werken.”

Voeding en dementie

Als je kijkt naar welke ziektes het “duurst” zijn voor onze samenleving dan staan psychische stoornissen en dementie bovenaan. Zo wordt er in ons land alleen al zo’n 3 miljard euro uitgegeven om dementie te behandelen. Maar stel je nu eens voor dat er een pil zou bestaan die onze hersenen 7,5 jaar zou kunnen verjongen en daarmee het risico op Alzheimer of andere vormen van dementie met meer dan 50% zou verlagen. Ik denk dat de hele wereld aardig op z’n kop zou staan, al was het alleen al vanwege de enorme kosten die hiermee bespaard zouden worden. De pil bestaat alleen (nog) niet. Maar er is goed nieuws…het dieet bestaat wel!

Het MIND dieet

Het dieet waar ik het over heb is het MIND dieet. Dit dieet werd ontwikkeld door Amerikaanse onderzoekers. Zij onderzochten welke voedingspatronen een positieve invloed hebben op ons vermogen om kennis op te nemen en te onthouden. En zoals al heel vaak is aangetoond bleek ook hier het Mediterrane dieet goed te scoren, net als het zogenaamde DASH dieet. Het DASH dieet werd in de jaren ’90 in de Verenigde Staten ontwikkeld voor mensen met een te hoge bloeddruk. De onderzoekers combineerden deze twee diëten en zo ontstond het MIND dieet. Zij voegden hier nog een paar kleine veranderingen aan toe, die voortkwamen uit onderzoek naar de relatie tussen voeding en dementie. Zo is bijvoorbeeld bekend dat vooral bessen een beschermende werking hebben op de hersenen.

Wat moet ik eten bij een MIND dieet?

Gelukkig zijn er geen dikke boeken geschreven over het MIND dieet en hoef je je ook niet door ingewikkelde combinaties en technieken te worstelen. Het MIND dieet bestaat uit een heel simpel lijstje van een paar eenvoudige regels:

 1. Volkoren graanproducten (minimaal 3x per week)
 2. Groene bladgroenten (minimaal 6x per week)
 3. Andere groenten (minimaal 1x per dag)
 4. Bessen (minimaal 2x per week)
 5. Rood vlees zoals rund, varken, schaap/lam, geit en wild (maximaal 3x per week)
 6. Vis (minimaal 1x per week)
 7. Kip (minimaal 2x per week)
 8. Bonen en peulvruchten (minimaal 4x per week)
 9. Noten (minimaal 5x per week)
 10. Fastfood en gefrituurde voeding (minder dan 1x per week)
 11. Olijfolie als basisvet
 12. Boter en/of margarine (minder dan 7x per week)
 13. Kaas (minder dan 1x per week)
 14. Zoete snacks zoals koek, snoep of taart (maximaal 4x per week)
 15. Alcohol zoals wijn (1 glas per dag)

De resultaten van het onderzoek

Wat zijn de resultaten? Werkt het ook echt? De onderzoekers volgden hiervoor 10 jaar lang zo’n 1.000 ouderen (80-plussers). Na een eerste 0 meting werden de ouderen in groepen verdeeld. Een groep die zich het beste aan het MIND dieet hield, een groep die zich wat minder aan het dieet hield en een groep die zich heel slecht aan het dieet hield. 10 jaar lang werden de ouderen gevolgd en de resultaten aan het einde van die 10 jaar waren verbluffend. De groep die zich het best had gehouden aan het MIND dieet had maar liefst 53% minder kans op Alzheimer, vergeleken met de groep die het laagst scoorde. Ook bleek de gezondste groep de jongste hersenen te hebben.

Wat kan je zelf doen?

Wil je ook voor jezelf gezonder gaan leven en eten dan adviseer ik je het volgende:

 • Probeer iedere dag groene bladgroenten te eten, zoals spinazie of boerenkool (uit de diepvries mag! maar dan wel zonder witte sauzen), salades en paksoi.
 • Eet vaker bosbessen, blauwe bessen, frambozen en bramen. Ingevroren verse bosvruchten mogen ook en zijn heel goed te gebruiken voor smoothies.
 • Waarom zou je nog vlees eten? Stop ermee of als je écht niet zonder kunt, neem dan biologische vis of kip.
 • Meer peulvruchten eten! Denk hierbij aan allerlei bonen of heerlijke linzen.
 • Noten zijn ook heerlijk en pinda’s tellen daar ook bij mee. Een handje vol per dag of om de twee dagen.
 • Vermijd gewoon die frituur, dat verschrikkelijke fastfood en al die slechte kant-en-klaar maaltijden. Ook andere bewerkte voeding gewoon laten staan. Als je frietjes wil, maak dan heerlijke verse aardappeltjes uit de oven.
 • Gebruik alleen nog goede olie (lijnzaadolie voor koude bereiding, olijfolie voor warme bereiding en bij echt hete bereiding rijstolie.
 • Stop met kaas als je het aankunt. En zo niet probeer het dan in ieder geval als delicatesse te zien die je heel af en toe neemt, maar zeker niet iedere dag.
 • Vermijd (toegevoegde) suikers, maar dat betekent niet dat je het helemaal nooit mag. Gewoon heel af en toe genieten van een eigen gemaakt dessert kan prima.
 • Alcohol…iedere dag een glas rode wijn is heel erg gezond!

Klinkt toch niet als een enorme straf zo’n dieet?!

Inspiratie nodig?

Kijk eens op mijn blog voor lekkere en gezonde recepten

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Eten & Drinken

3 recepten voor een verhoogde weerstand

Een verhoogde weerstand, niet onbelangrijk tijdens deze koude en natte dagen. Deze 3 recepten kunnen daarbij helpen. En ze zijn makkelijk te maken!

Gedeeld

op

door

Verhoogde weerstand met vers juice

Dit bericht is gemaakt in samenwerking met Byzoo Zebra, de ideale slowjuicer voor groente en fruit

Een verhoogde weerstand is op dit moment van het jaar geen overbodige luxe. Het ene moment is het koud, terwijl het een paar uur later weer wat zachter is. Dan regent het weer, of is er even later misschien zelfs sneeuw! Tijd voor wat extra vitamines. Daar hebben we 3 heerlijke verse recepten voor die in een handomdraai zijn gemaakt.

Rode bieten, wortelen, ananas. De ingrediënten zijn volop te krijgen en ze zijn heerlijk in vers sap te verwerken. Vers ‘levend’ sap om wel te verstaan. Want het zijn juist de levende enzymen die goed zijn voor een verhoogde weerstand. Maar hoe zorg je ervoor dat je het beste sap maakt?

Levend sap

Slowjuicers zijn tegenwoordig helemaal in. Waarom? Eigenlijk is het heel simpel. Er zijn tal van manieren om sap te onttrekken aan ingrediënten. Maar met een slowjuicer is de kwaliteit van het sap het beste. Dit komt door de snelheid waarmee het sap en het pulp van elkaar worden gescheiden. Omdat dit proces in een slowjuicer langzamer verloopt oxideert het sap niet direct, zoals bij de centrifuge methode. Zo blijft de smaak behouden en bevat het sap meer vitaminen, mineralen én enzymen.

Verhoogde weerstand

Er wordt veel discussie gevoerd over of sappen wel goed voor je zijn. Je zou onvoldoende vezels binnenkrijgen die je met het eten van groente en fruit wel binnenkrijgt. Toch zijn er heel veel voedingsstoffen die je bij het gewoon eten van groenten en fruit juist niet opneemt. Dit komt omdat we bepaalde groenten en fruitsoorten niet volledig kunnen afbreken om alle voedingsstoffen eruit te halen. Daar is verhitting voor nodig. Nadeel is echter dat door verhitting vitamineverlies optreedt. Een slowjuicer breekt vezels open waardoor vitamines en mineralen vrijkomen die anders verloren zouden gaan. Het is dus niet of-of maar en-en. Ja, we moeten veel groente en fruit blijven eten. Ja, we mogen ze ook gewoon blijven koken. En ja, het is ook hartstikke gezond om met een slowjuicer heerlijk sap te maken.

Slowjuicer test

We hebben voor de volgende 3 overheerlijke saprecepten een Byzoo Zebra slowjuicer gebruikt. We hebben deze op de redactie gekregen om uit te proberen. En het resultaat was fantastisch! De juicer heeft een grotere opening waar groente en fruit door kunnen worden toegevoegd. Een appel hoef je dus niet meer te snijden, wat bij de meeste andere apparaten wel moet. Verder heeft de machine een super stille motor en een extra laag aantal toeren per minuut. Je kunt het dus met recht een slowjuicer noemen die letterlijk alle soorten groenten en fruit aankan. En iets wat we niet wisten, maar je kunt zelfs noten juicen! Wel even pellen natuurlijk.

Donkerrood sap

Voor ongeveer een halve liter sap

Ingrediënten

 • 1 limoen
 • 3 tomaten
 • 2 komkommers
 • 1 biet

Bereidingswijze

Schil de limoen. Snijd de limoen, tomaten, komkommers en biet in stukken die in de juicer passen. Doe de ingrediënten in de vulschacht en maak het sap.

Radijs-wortelcocktail

Voor één portie

Ingrediënten

 • 4 wortels
 • 2 appels
 • 4 middelgrote radijzen
 • 1/2 limoen
 • 1 handjevol peterselie

Bereidingswijze

Schil de limoen. Snijd de limoen, appel en radijzen in stukken die in de juicer passen. Doe de ingrediënten in de vulschacht en maak het sap.

Vuurrode Oppepper

Voor één portie

Ingrediënten

 • 1/4 ananas
 • 1 appel
 • 1 schijf citroen (0,5 cm)
 • 1 plak courgette (1,5 cm)
 • 1 stuk rode paprika (2,5 cm)
 • 1 stuk rauwe biet (2,5 cm)
 • 2 ijsblokjes

Bereiding

Pers alle ingrediënten en giet het sap over de ijsblokjes.

Meer weten?

Wil je ook een Byzoo Zebra slowjuicer uitproberen? Wij zijn in ieder geval al verkocht en willen niets anders meer. In de Byzoo shop kun je de slowjuicer kopen. Nu zelfs met maar liefst € 100,- korting! Dus wees er snel bij.

Lees verder

Eten & Drinken

Een kroket met extra vitamines

Een kroket met extra vitamines, zou het echt kunnen? Voedingsdeskundige Suzan Tuinier neemt misleidende voedingstermen onder de loep. Is het echt zo erg als we denken?

Gedeeld

op

Extra vitamines kroket

Kerst is voorbij en we richten onze blik op het nieuwe jaar. En met tal van goede voornemens op zak gaan we het komend jaar natuurlijk veel beter doen. We gaan afvallen, extra vitamines nemen tegen de weerstand én we gaan alleen maar gezonde dingen in huis halen als we boodschappen doen. Maar wat als onze boodschappen vol zitten met verborgen suikers en misleidende termen zoals extra vezels? Voedingsdeskundige Suzan Tuinier geeft haar mening over dit fenomeen.

Word ik misleid?

Ik ben in de supermarkt, heb weinig tijd en een jengelend kind aan mijn hand. Opeens bedenk ik me dat de ontbijtgranen op zijn. ‘Nu met extra vitamine D’, staat er op het pak. Ik werp een kritische blik op het etiket. Naast vitamine D is een heel scala aan vitamines in dit product gestopt, maar het bevat ook veel suiker en vet en weinig vezels. Ben ik misleid?

Op de goede weg

Foodwatch vindt van wel en voert actie: aan ongezonde producten worden vaak vitamines toegevoegd om een vitamineclaim op de verpakking te kunnen zetten. Nou vind ik dat de voedingsmiddelenindustrie op de goede weg is en steeds vaker gezondere producten op de markt brengt. Maar in dit geval ben ik het helemaal eens met Foodwatch. Vitamines zijn onmisbaar voor allerlei processen in het lichaam. Daar mag in reclame geen misbruik van worden gemaakt.

Kroket met extra vitamines

Want het is nu al ontzettend moeilijk om de juiste keuze te maken als het om gezonde voeding gaat. Laten we dan niet nóg moeilijker maken door ongezonde producten te ‘vermommen’. Als je een kroket insmeert met vitamines blijft het een kroket. Bovendien hebben de echt gezonde pure basisvoedingsmiddelen, vol vitamines, vaak geen etiket en kunnen ze dus ook niet pronken met een vitamineclaim.

Sterke botten

Even terug naar de vitamine D, die zorgt voor sterke botten en spieren. Ga je voldoende naar buiten, dan maak je al tweederde van de hoeveelheid vitamine D die je op een dag nodig hebt aan. Eet je goed, met in ieder geval één keer per week vette vis op het menu, dan ben je al een heel eind. Toch hebben veel mensen daarnaast nog extra vitamine D nodig. Dat kan met allerlei verrijkte producten. Maar ik ben veel meer voor gewoon gezond en puur eten, en een supplement als je iets tekortkomt. Je weet dan tenminste precies hoeveel je binnenkrijgt.

Meer weten?

Meer weten over gezonde voeding en de keuzes die je moet maken om bijvoorbeeld af te vallen? Bezoek dan eens het Vitamine Informatie Bureau en doe de 50-plus Vitaminetest.

Lees verder

Eten & Drinken

Blij worden, 12 makkelijke tips voor extra aandacht

Dit kun je doen om bewoners in een verpleeghuis deze maand extra aandacht te geven, want blij worden is het mooiste dat er is.

Gedeeld

op

Blij worden 12 tips

Blij worden van kleine dingen. Veel bewoners in verpleeghuizen kunnen deze decembermaand best wel wat extra aandacht gebruiken. De website Voeding in de Zorg heeft daar 12 handige tips voor die direct zijn toe te passen. En die ook direct zichtbaar resultaat opleveren!

Natuurlijk probeer je het de bewoners iedere dag naar de zin te maken. Maar hoe kun je iets extra’s doen zodat ouderen in een verpleeghuis blij worden en die lach op hun gezicht krijgen? Met deze 12 tips wordt het een fluitje van een cent. En daar is maar weinig voor nodig.

1. Geef een complimentje!

Het is leuk om complimentjes te krijgen, maar een complimentje geven is ook heel leuk. Waar het precies over gaat maakt eigenlijk niet uit. Iedereen wordt toch blij van een compliment? “Wat heeft u een mooie trui aan vandaag”, “Bent u naar de kapper geweest? Wat zit uw haar mooi”, “Die kleur staat u heel goed” en ga zo maar door. Een compliment is zo gemaakt. En de reactie is goud waard. Gegarandeerd.

2. Een bloemetje

Een mooi boeket bloemen op tafel is een eenvoudige manier om mensen direct op te fleuren. Dat effect krijg je zelfs al bij nep bloemen. Maar de ‘real deal’ is altijd beter. Blij worden mensen al van de geur van echte bloemen. Ongemerkt is dit van invloed op mensen. Dat blijkt vaak ook uit het zien van natuur. Zelfs als het om een afbeelding van natuur gaat.

3. Spelletjes spelen

De decembermaand is dé maand van de spelletjes. Weet je nog toen je als klein kind eindeloos spelletjes kon spelen terwijl het buiten verschrikkelijk weer was? Organiseer daarom een spelletjesmiddag. En ja, als je weinig tijd hebt om zelf mee te spelen kijk dan eens of je kleinkinderen kunt laten langskomen. Of misschien kun je afspraken maken met de naschoolse opvang in de buurt. Jong en oud werkt altijd heel goed. Daar worden veel ouderen ook actiever van.

4. Taart bakken

Blij worden van een vers gemaakte taart, het is een “zonde” die deze maand geen zonde is. Het mag. Een taart, een cake, appelflappen en straks natuurlijk oliebollen. Van de bakgeur alleen al wordt iedereen blij. En voor die mensen die willen meehelpen, het kan.

5. Verhalen vertellen

Herinneringen ophalen is iets waar ouderen op positieve manier gestimuleerd door worden. Vraag familie daarom eens een fotoboek mee te brengen. We durven te wedden dat veel mensen blij worden van het zien van foto’s van vroeger. En met een beetje gelukt komen hierdoor de mooiste verhalen naar boven.

6. Een frisse neus halen

Tja, de komende dagen is het misschien té koud en té guur, maar een frisse neus halen is heerlijk. De buitenlucht stimuleert iedereen, zelfs als iemand niet een natuurmens is. Al is het maar heel kort.

7. Goede boeken

Voorlezen is rustgevend. Een goed boek is zo gehaald in de bibliotheek. Maar er zijn tegenwoordig ook tal van goede luisterboeken. Veel verpleeghuizen maken tegenwoordig ook afspraken met een lokale school waarbij kinderen komen voorlezen.

8. Lekker eten

Lekker eten mag deze maand niet ontbreken. Blij worden mensen altijd van lekker eten. Vooral als het recepten zijn van vroeger. Hete bliksem is natuurlijk een bekende. En stoofpeertjes mag ook niet ontbreken. Maar ken je Arretjescake? Er zijn vast bewoners die dit wel nog kennen. Mooi onderwerp om meer van hun over te horen.

9. Dieren

Steeds vaker zijn er verpleeghuizen die de voordelen inzien van huisdieren. Blij worden mensen van een hond, een kat én zelfs een zogenaamde knuffelkip. Laat iemand langskomen met een huisdier. Mensen genieten zichtbaar van de aanwezigheid van een beest.

10. Kaartjes en andere post

Post is een absolute blijk van waardering. Een kaartje, een brief. Het laat zien dat er aan je wordt gedacht. Nodig daarom mensen uit om eens een kaartje te sturen. Het is een kleine moeite met enorme impact.

11. Spontane knuffel

Een simpele aanraking of knuffel doet wonderen. Mensen zie je direct blij worden als ze merken dat je aandacht voor ze hebt. Een knuffel zegt vaak meer dan 1.000 woorden. En het duurt misschien maar enkele seconden.

12. Lekker toetje

Een lekker toetje is niet te versmaden! Vla, slagroom, fruit. Het hoeft niet veel tijd te kosten om een dessert samen te stellen. Als je wat inspiratie zoekt dan hebben we hier enkele makkelijke recepten die je in een handomdraai kunt maken.

Blij worden van meer?

Wil je meer weten over gezonde voeding in de zorg? Bezoek dan eens de website of schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang gratis updates.

Lees verder

Meest gelezen