menu

Een culinair paspoort

Dit gastblog is geschreven door Karlijn Souren, Social Food Designer en onderzoeker

Niets is leuker dan genieten van lekkere maaltijden, met wijn en goed gezelschap. Ik verheug me daarom nu al op de etentjes die ik in de toekomst zal hebben. Al ben ik 70, 80 of 90! Lekker eten en drinken met vrienden, pratend over politiek, cultuur en reizen. Wat wil een mens nog meer?!

Maar om heel eerlijk te zijn ben ik er niet helemaal gerust op dat ik dit later ook echt kan doen. Er zijn namelijk zoveel zaken die mij straks mijn eetgeluk kunnen ontnemen. Wat als ik niet meer kan kauwen of ruiken? Of als ik niet meer in staat ben om mijn bestek vast te houden? En wat als ik niet meer mijn vrienden of familie tot wel 01:00 ’s nachts bij mij thuis kan hebben, omdat ik in een verzorgingshuis woon?

Gezond blijven en genieten

Ook al ben ik nu nog in de dertig, ik kan niet blijven volhouden dat dit niet ook over mij gaat. Het gaat wel degelijk al over mij. Het gaat ook over wat ik mijn omgeving nu gun en wat ik voor mijn eigen toekomst wil. Ik wil in staat zijn om zo lang mogelijk mezelf te blijven als ik later oud ben. Ik wil zo lang mogelijk fit en gezond blijven en kunnen genieten van de dingen waar ik van hou. Nu lijkt het, in die laatste jaren, vaak alleen maar over waardes, getallen, stoffen en problemen te gaan en niet over genieten van de dingen die je altijd lekker hebt gevonden.

Een culinair paspoort voor later

Wat mij betreft komen er straks eens per week, als ik dan toch in een huis met anderen moet wonen, een paar foodtrucks voor de deur. Kunnen we lekker zelf uitzoeken wat we eten. Ook verzin ik dolgraag een alternatief voor de zachtgele papieren placemats in de eetzaal. Dat lijken wel van die placemats die je bij een wegrestaurant vaak krijgt. En stel je voor dat ik dementie heb, dan hoop ik oprecht dat er af en toe iemand langskomt die Limburgs zuurvlees voor mij meebrengt; uiteraard naar oma’s recept. Ook graag een bordje vanillevla met wat ingemaakte pruimen als toetje.

Weet je wat, om het iedereen makkelijker te maken zal ik een culinair paspoort bij mij dragen, waarin alles staat wat ik lekker vind én…met de recepten er al bij. Ik zal daar ook al mijn culinaire verlangens in omschrijven, want van een simpel plakje Aldi cheddarkaas word ik al heel erg gelukkig!

Bron: See-me

Reageren

Auteur

Marga Mus-Ivo

Marga Mus-Ivo

Marga Mus-Ivo (1953) is van huis uit marketing-, communicatie- en sales adviseur én oprichtster van de Stichting See-Me. Met See-me wil zij jong en oud inspiratie bieden en projecten starten waarmee zij mensen stimuleert gezamenlijk het "leven te leven".

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten