menu

De verleidingen van Thuisafgehaald

Initiatiefneemster van Thuisafgehaald, Marieke Hart (36 jaar) woont in Utrecht, en staat met man en 2 dochters midden in het leven. Voorheen was Marieke onderzoeker op gebied van actief burgerschap, waarin ze onderzocht hoe je mensen stimuleert een positieve bijdrage te leveren aan de omgeving.  Daaropvolgend is Marieke 4 jaar geleden met haar man Thuisafgehaald begonnen, en met succes!

Ze is erachter gekomen dat iets kunnen betekenen voor elkaar nog nooit zo makkelijk was. Het idee van Thuisafgehaald is namelijk simpel, wanneer je voor jezelf kookt, kun je ook gemakkelijk voor een ander koken en andersom!

Waardering krijgen voor je passie

We eten met z’n alle elke avond. Dat is een terugkerende behoefte. Dit is de verleiding van de afhalers (mensen met kinderen, geen tijd, gezonde maaltijd, geen kant en klaar meer, behoefte aan vers). Bij de koks, start het bij de passie voor koken. Deze passie wil je bijna altijd delen. Men krijgt er waardering voor. Zo is er een moeder en Japanse thuiskok in Utrecht. Man en kinderen zijn gewend aan de goede kookkunsten, dus echt waardering ontvangt ze niet meer dagelijks. Deze waardering krijgt ze wel van haar buren, die inmiddels dagelijks terugkerende klanten zijn. Haar Oosters eten is ontzettend populair! Ondanks de cultuurbarrière die ze op sommige momenten ervaart, en welke niet altijd gemakkelijk is, bouwt ze status op middels haar passie. Zo krijgt ze veel waardering voor datgene wat ze voor een ander kan doen middels Thuisafgehaald.

Thuisafgehaald artikelbanner

Delen is gelijk aan vermenigvuldigen

Marieke ziet dat in de praktijk het delen, wordt vertaald in ‘dan ben ik dus iets kwijt, dan moet ik weggeven’. Maar middels dit platform zie je dat er door delen meer ontstaat en overblijft. Je houdt aan het einde meer over, want wanneer je van plan bent een maaltijd te maken voor 2, dan kost het je niks extra’s qua tijd, om dezelfde maaltijd voor 4 te maken. Je moet toch al boodschappen doen, je moet toch al koken. Wanneer je dan die porties deelt, denk je misschien in eerste instantie dat je minder hebt voor jezelf. Maar daar krijg je heel veel voor terug; waardering, contact met mensen uit je omgeving én het positieve gevoel wat je krijgt als je iets kunt betekenen voor een ander. Er ontstaat meer dan alleen het delen van de maaltijden en het gevolg is meer persoonlijk contact. Mensen gaan op elkaars huisdieren passen tijdens de zomervakantie, lenen boeken uit, de kinderen worden vrienden, er ontstaan kookclubs. “Er ontstaat veel meer, als je bereid bent voor een ander te doen en te delen”, aldus Marieke.

Bekommeren om anderen

Thuisafgehaald heeft ook: ‘Bijzonder Thuisafgehaald’. Hiermee wordt er expliciet gekeken naar mensen in een kwetsbare situatie: ouderen, zieken, mensen in een sociaal isolement. En die mensen worden door Thuisafgehaald gekoppeld aan een thuiskok. Een maatjesproject, gericht op eten. Er worden onderling afspraken gemaakt over hoe dit wordt ingevuld. Indien nodig wordt de maaltijd ook bij iemand thuisbezorgd door de kok. En dat is toch een mooie vorm van sociale controle. Het blijkt ook dat mensen zich soms zorgen maken wanneer een ‘vaste klant’ ineens geen eten meer komt afhalen en daar dus ook actie op ondernemen. Het is natuurlijk een heel mooie bijkomstigheid dat mensen zich gaan bekommeren om een ander!

Persoonlijk contact

De website van Thuisafgehaald is heel erg gericht op elkaar persoonlijk aanspreken. Thuisafgehaald draait volgens Marieke ook echt in essentie om het persoonlijke contact tussen mensen. Het is daarmee toegankelijk en laagdrempelig, en dat maakt het concept zo mooi en succesvol. Dat informele contact maakt iets los in mensen.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten