Volg ons online

Eten & Drinken

De verleidingen van Thuisafgehaald

De verleidingen van koken zorgen voor het succes van Thuisafgehaald, het online platform dat mensen met elkaar verbindt door middel van eten.

Gedeeld

op

De verleidingen van thuis koken

Initiatiefneemster van Thuisafgehaald, Marieke Hart (36 jaar) woont in Utrecht, en staat met man en 2 dochters midden in het leven. Voorheen was Marieke onderzoeker op gebied van actief burgerschap, waarin ze onderzocht hoe je mensen stimuleert een positieve bijdrage te leveren aan de omgeving.  Daaropvolgend is Marieke 4 jaar geleden met haar man Thuisafgehaald begonnen, en met succes!

Ze is erachter gekomen dat iets kunnen betekenen voor elkaar nog nooit zo makkelijk was. Het idee van Thuisafgehaald is namelijk simpel, wanneer je voor jezelf kookt, kun je ook gemakkelijk voor een ander koken en andersom!

Waardering krijgen voor je passie

We eten met z’n alle elke avond. Dat is een terugkerende behoefte. Dit is de verleiding van de afhalers (mensen met kinderen, geen tijd, gezonde maaltijd, geen kant en klaar meer, behoefte aan vers). Bij de koks, start het bij de passie voor koken. Deze passie wil je bijna altijd delen. Men krijgt er waardering voor. Zo is er een moeder en Japanse thuiskok in Utrecht. Man en kinderen zijn gewend aan de goede kookkunsten, dus echt waardering ontvangt ze niet meer dagelijks. Deze waardering krijgt ze wel van haar buren, die inmiddels dagelijks terugkerende klanten zijn. Haar Oosters eten is ontzettend populair! Ondanks de cultuurbarrière die ze op sommige momenten ervaart, en welke niet altijd gemakkelijk is, bouwt ze status op middels haar passie. Zo krijgt ze veel waardering voor datgene wat ze voor een ander kan doen middels Thuisafgehaald.

Thuisafgehaald artikelbanner

Delen is gelijk aan vermenigvuldigen

Marieke ziet dat in de praktijk het delen, wordt vertaald in ‘dan ben ik dus iets kwijt, dan moet ik weggeven’. Maar middels dit platform zie je dat er door delen meer ontstaat en overblijft. Je houdt aan het einde meer over, want wanneer je van plan bent een maaltijd te maken voor 2, dan kost het je niks extra’s qua tijd, om dezelfde maaltijd voor 4 te maken. Je moet toch al boodschappen doen, je moet toch al koken. Wanneer je dan die porties deelt, denk je misschien in eerste instantie dat je minder hebt voor jezelf. Maar daar krijg je heel veel voor terug; waardering, contact met mensen uit je omgeving én het positieve gevoel wat je krijgt als je iets kunt betekenen voor een ander. Er ontstaat meer dan alleen het delen van de maaltijden en het gevolg is meer persoonlijk contact. Mensen gaan op elkaars huisdieren passen tijdens de zomervakantie, lenen boeken uit, de kinderen worden vrienden, er ontstaan kookclubs. “Er ontstaat veel meer, als je bereid bent voor een ander te doen en te delen”, aldus Marieke.

Bekommeren om anderen

Thuisafgehaald heeft ook: ‘Bijzonder Thuisafgehaald’. Hiermee wordt er expliciet gekeken naar mensen in een kwetsbare situatie: ouderen, zieken, mensen in een sociaal isolement. En die mensen worden door Thuisafgehaald gekoppeld aan een thuiskok. Een maatjesproject, gericht op eten. Er worden onderling afspraken gemaakt over hoe dit wordt ingevuld. Indien nodig wordt de maaltijd ook bij iemand thuisbezorgd door de kok. En dat is toch een mooie vorm van sociale controle. Het blijkt ook dat mensen zich soms zorgen maken wanneer een ‘vaste klant’ ineens geen eten meer komt afhalen en daar dus ook actie op ondernemen. Het is natuurlijk een heel mooie bijkomstigheid dat mensen zich gaan bekommeren om een ander!

Persoonlijk contact

De website van Thuisafgehaald is heel erg gericht op elkaar persoonlijk aanspreken. Thuisafgehaald draait volgens Marieke ook echt in essentie om het persoonlijke contact tussen mensen. Het is daarmee toegankelijk en laagdrempelig, en dat maakt het concept zo mooi en succesvol. Dat informele contact maakt iets los in mensen.

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Eten & Drinken

Vitamine B tegen muggen, zou het helpen?

Vitamine B tegen muggen, zou het echt helpen? Voedingsdeskundige Suzan Tuinier, van het Vitamine Informatie Bureau, bekijkt de feiten.

Gedeeld

op

Vitamine B

Vitamine B tegen muggen. Helpt het echt? Voedingsdeskundige Suzan Tuinier van het Vitamine Informatie Bureau weet alle ins en outs over dit onderwerp en deelt graag haar visie. En dat is wel nodig nu het weer zo lekker warm is geworden. De eerste muggen zoemen alweer in onze oren.

Waarom muggen bijten

Weet je eigenlijk waarom muggen bijten? Of beter gezegd steken. Vrouwtjesmuggen hebben de eiwitten uit bloed nodig voor de ontwikkeling van hun eitjes. Mannelijke muggen bijten niet. Hoe vrouwelijke muggen hun slachtoffers uitzoeken is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk geeft het lichaam via zweet stoffen af die muggen aantrekkelijk vinden: bijvoorbeeld kleine stukjes eiwitten, ammoniak, melkzuren of koolstofdioxide.

Waar komen muggen op af?

De eerste resultaten van een muggenverwachtingsmodel van de Universiteit van Wageningen laten zien dat overlast van de huissteekmug vooral wordt veroorzaakt door muggen die zich ontwikkelen in water in emmers, gieters en regentonnen. Tuin en balkon opruimen, dus! Die extra 10 minuten die je daar aan kwijt bent zijn het waard.

Vitamines en muggenbeten

Mensen die minder gebeten worden maskeren waarschijnlijk de ‘lekkere luchtjes’ in hun zweet. B-vitamines zouden de lichaamsgeur van mensen zodanig veranderen dat we niet meer ‘aantrekkelijk’ zijn voor muggen. In sommige B-vitamines zit zwavel, dat de lichaamsgeur zou veranderen. Het weinige onderzoek naar de relatie tussen vitamine B en muggenbeten heeft nog geen wetenschappelijk verband aangetoond. Hoewel dat bewijs voorlopig ontbreekt, zijn er toch veel mensen die baat hebben bij extra vitamine B: ‘Muggen steken mij niet als ik een week voor vertrek en dagelijks tijdens mijn vakantie een vitamine B-tablet neem’, laat iemand weten op onze facebook-pagina. Vroeger dacht men dat er maar één vitamine B was. Later bleek vitamine B uit meerdere afzonderlijke vitamines te bestaan. Belangrijke bronnen van B-vitamines zijn zuivel, vlees(waren), groenten, fruit en graanproducten.

Het proberen waard

Het is veilig om extra B-vitamines te nemen, zolang je maar niet meer neemt dan de veilige grens. Normaal gedoseerde supplementen blijven altijd onder deze grens.

  Veilige bovengrens*  
mannen: vrouwen:
vitamine B1 5,5 mg 5,5 mg
vitamine B2 7,5 mg 5,5 mg
vitamine B3 900 mg* 900 mg**
vitamine B5 25 mg 25 mg
vitamine B6 25 mg 25 mg
vitamine B11 1000 mcg 1000 mcg
vitamine B12 14 mcg*** 14 mcg***

 

* Indien er geen veilige bovengrens is vastgesteld hanteert het Vitamine Informatie Bureau een richtlijn van maximaal 5 x de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) per dag.

** Als nicotinamide: deze vorm wordt over het algemeen gebruikt in supplementen

*** Tenzij er sprake is van een tekort

Multivitamine

In een multivitamine zitten ook B-vitamines. Het zijn overigens de B-vitamines die een supplement een typerende geur geven. Wat dat betreft snappen we die muggen wel.

Meer weten?

Wil je op de hoogte blijven van gezonde voeding en vitamines? Neem dan eens een kijkje op de blog van het Vitamine Informatie Bureau.

Lees verder

Eten & Drinken

3 recepten voor een verhoogde weerstand

Een verhoogde weerstand, niet onbelangrijk tijdens deze koude en natte dagen. Deze 3 recepten kunnen daarbij helpen. En ze zijn makkelijk te maken!

Gedeeld

op

door

Verhoogde weerstand met vers juice

Dit bericht is gemaakt in samenwerking met Byzoo Zebra, de ideale slowjuicer voor groente en fruit

Een verhoogde weerstand is op dit moment van het jaar geen overbodige luxe. Het ene moment is het koud, terwijl het een paar uur later weer wat zachter is. Dan regent het weer, of is er even later misschien zelfs sneeuw! Tijd voor wat extra vitamines. Daar hebben we 3 heerlijke verse recepten voor die in een handomdraai zijn gemaakt.

Rode bieten, wortelen, ananas. De ingrediënten zijn volop te krijgen en ze zijn heerlijk in vers sap te verwerken. Vers ‘levend’ sap om wel te verstaan. Want het zijn juist de levende enzymen die goed zijn voor een verhoogde weerstand. Maar hoe zorg je ervoor dat je het beste sap maakt?

Levend sap

Slowjuicers zijn tegenwoordig helemaal in. Waarom? Eigenlijk is het heel simpel. Er zijn tal van manieren om sap te onttrekken aan ingrediënten. Maar met een slowjuicer is de kwaliteit van het sap het beste. Dit komt door de snelheid waarmee het sap en het pulp van elkaar worden gescheiden. Omdat dit proces in een slowjuicer langzamer verloopt oxideert het sap niet direct, zoals bij de centrifuge methode. Zo blijft de smaak behouden en bevat het sap meer vitaminen, mineralen én enzymen.

Verhoogde weerstand

Er wordt veel discussie gevoerd over of sappen wel goed voor je zijn. Je zou onvoldoende vezels binnenkrijgen die je met het eten van groente en fruit wel binnenkrijgt. Toch zijn er heel veel voedingsstoffen die je bij het gewoon eten van groenten en fruit juist niet opneemt. Dit komt omdat we bepaalde groenten en fruitsoorten niet volledig kunnen afbreken om alle voedingsstoffen eruit te halen. Daar is verhitting voor nodig. Nadeel is echter dat door verhitting vitamineverlies optreedt. Een slowjuicer breekt vezels open waardoor vitamines en mineralen vrijkomen die anders verloren zouden gaan. Het is dus niet of-of maar en-en. Ja, we moeten veel groente en fruit blijven eten. Ja, we mogen ze ook gewoon blijven koken. En ja, het is ook hartstikke gezond om met een slowjuicer heerlijk sap te maken.

Slowjuicer test

We hebben voor de volgende 3 overheerlijke saprecepten een Byzoo Zebra slowjuicer gebruikt. We hebben deze op de redactie gekregen om uit te proberen. En het resultaat was fantastisch! De juicer heeft een grotere opening waar groente en fruit door kunnen worden toegevoegd. Een appel hoef je dus niet meer te snijden, wat bij de meeste andere apparaten wel moet. Verder heeft de machine een super stille motor en een extra laag aantal toeren per minuut. Je kunt het dus met recht een slowjuicer noemen die letterlijk alle soorten groenten en fruit aankan. En iets wat we niet wisten, maar je kunt zelfs noten juicen! Wel even pellen natuurlijk.

Donkerrood sap

Voor ongeveer een halve liter sap

Ingrediënten

  • 1 limoen
  • 3 tomaten
  • 2 komkommers
  • 1 biet

Bereidingswijze

Schil de limoen. Snijd de limoen, tomaten, komkommers en biet in stukken die in de juicer passen. Doe de ingrediënten in de vulschacht en maak het sap.

Radijs-wortelcocktail

Voor één portie

Ingrediënten

  • 4 wortels
  • 2 appels
  • 4 middelgrote radijzen
  • 1/2 limoen
  • 1 handjevol peterselie

Bereidingswijze

Schil de limoen. Snijd de limoen, appel en radijzen in stukken die in de juicer passen. Doe de ingrediënten in de vulschacht en maak het sap.

Vuurrode Oppepper

Voor één portie

Ingrediënten

  • 1/4 ananas
  • 1 appel
  • 1 schijf citroen (0,5 cm)
  • 1 plak courgette (1,5 cm)
  • 1 stuk rode paprika (2,5 cm)
  • 1 stuk rauwe biet (2,5 cm)
  • 2 ijsblokjes

Bereiding

Pers alle ingrediënten en giet het sap over de ijsblokjes.

Meer weten?

Wil je ook een Byzoo Zebra slowjuicer uitproberen? Wij zijn in ieder geval al verkocht en willen niets anders meer. In de Byzoo shop kun je de slowjuicer kopen. Nu zelfs met maar liefst € 100,- korting! Dus wees er snel bij.

Lees verder

Eten & Drinken

Een kroket met extra vitamines

Een kroket met extra vitamines, zou het echt kunnen? Voedingsdeskundige Suzan Tuinier neemt misleidende voedingstermen onder de loep. Is het echt zo erg als we denken?

Gedeeld

op

Extra vitamines kroket

Kerst is voorbij en we richten onze blik op het nieuwe jaar. En met tal van goede voornemens op zak gaan we het komend jaar natuurlijk veel beter doen. We gaan afvallen, extra vitamines nemen tegen de weerstand én we gaan alleen maar gezonde dingen in huis halen als we boodschappen doen. Maar wat als onze boodschappen vol zitten met verborgen suikers en misleidende termen zoals extra vezels? Voedingsdeskundige Suzan Tuinier geeft haar mening over dit fenomeen.

Word ik misleid?

Ik ben in de supermarkt, heb weinig tijd en een jengelend kind aan mijn hand. Opeens bedenk ik me dat de ontbijtgranen op zijn. ‘Nu met extra vitamine D’, staat er op het pak. Ik werp een kritische blik op het etiket. Naast vitamine D is een heel scala aan vitamines in dit product gestopt, maar het bevat ook veel suiker en vet en weinig vezels. Ben ik misleid?

Op de goede weg

Foodwatch vindt van wel en voert actie: aan ongezonde producten worden vaak vitamines toegevoegd om een vitamineclaim op de verpakking te kunnen zetten. Nou vind ik dat de voedingsmiddelenindustrie op de goede weg is en steeds vaker gezondere producten op de markt brengt. Maar in dit geval ben ik het helemaal eens met Foodwatch. Vitamines zijn onmisbaar voor allerlei processen in het lichaam. Daar mag in reclame geen misbruik van worden gemaakt.

Kroket met extra vitamines

Want het is nu al ontzettend moeilijk om de juiste keuze te maken als het om gezonde voeding gaat. Laten we dan niet nóg moeilijker maken door ongezonde producten te ‘vermommen’. Als je een kroket insmeert met vitamines blijft het een kroket. Bovendien hebben de echt gezonde pure basisvoedingsmiddelen, vol vitamines, vaak geen etiket en kunnen ze dus ook niet pronken met een vitamineclaim.

Sterke botten

Even terug naar de vitamine D, die zorgt voor sterke botten en spieren. Ga je voldoende naar buiten, dan maak je al tweederde van de hoeveelheid vitamine D die je op een dag nodig hebt aan. Eet je goed, met in ieder geval één keer per week vette vis op het menu, dan ben je al een heel eind. Toch hebben veel mensen daarnaast nog extra vitamine D nodig. Dat kan met allerlei verrijkte producten. Maar ik ben veel meer voor gewoon gezond en puur eten, en een supplement als je iets tekortkomt. Je weet dan tenminste precies hoeveel je binnenkrijgt.

Meer weten?

Meer weten over gezonde voeding en de keuzes die je moet maken om bijvoorbeeld af te vallen? Bezoek dan eens het Vitamine Informatie Bureau en doe de 50-plus Vitaminetest.

Lees verder

Meest gelezen