menu

Botontkalking door melk?

Botontkalking is een belangrijk onderwerp. Vooral bij vrouwen. Het antwoord hierop was jarenlang melk, want melk is toch goed voor elk? Of toch niet? Hebben wij eigenlijk wel melk nodig om botontkalking tegen te gaan of zorgt zuivel er juist voor dat we meer last hebben van botontkalking?

Zelf ben ik veganist en het eerste wat mensen mij altijd vragen is: krijg je dan wel voldoende eiwitten binnen? En krijg je voldoende calcium binnen? Hoe zit het met ijzer? En vitamine B12?

Eiwit tekort

Volgens het Voedingscentrum heb je zuivelproducten nodig om voldoende calcium binnen te krijgen. En doe je dat niet dan kan je na verloop van tijd last krijgen van botontkalking. Maar is dit wel echt zo? Er is eigenlijk maar heel weinig bekend hierover.

Botontkalking of osteoporose

Wat is botontkalking of osteoporose precies? Bij botontkalking krijg je te maken met poreuze botten waardoor ze sneller breken. Wetenschappelijk onderzoek gaat daarom vaak uit van het aantal botbreuken in een land of regio. Maar kijk je naar wetenschappelijk onderzoek dan blijkt dat in landen waar veel dierlijke eiwitten worden gegeten (vlees en zuivel) er meer mensen zijn met botbreuken dan in landen waar deze eiwitten vooral uit groenten worden gehaald.

Melk boosdoener?

Natuurlijk betekent dit niet direct dat melk de oorzaak is van deze cijfers, alhoewel dit op veel blogs tegenwoordig wel wordt beweerd. Toch zijn er een aantal conclusies te trekken uit de cijfers. En ik heb ze hier op een rijtje gezet voor je.

Calcium

We moeten voldoende calcium eten. Als wij dit niet doen merkt ons lichaam direct dat er te weinig calcium in het bloed zit en wordt dit gecompenseerd door je botten die calcium afstaan. Voldoende calcium eten is dus belangrijk. Maar het is ook belangrijk dat we zo min mogelijk producten eten of drinken die calcium onttrekken of ervoor zorgen dat calcium het lichaam verlaat. Teveel alcohol, koffie, thee of cola drinken is dus niet aan te raden. Zij zorgen ervoor dat calcium via de nieren het lichaam verlaat waardoor de botten dit compenseren.

Voor een volwassene is 1 gram calcium per dag de aanbevolen hoeveelheid. Maar in landen als India, Japan en Peru consumeren mensen gemiddeld 300 mg per dag en hebben ze toch minder vaak last van botbreuken, vergeleken met bijvoorbeeld ons land.

Wendy Walrabenstein artikelbanner

Beweging

Van beweging worden botten sterker, omdat je ze namelijk onder druk zet. Bewegen is dus belangrijk voor sterkere botten. Er zijn echter ook vormen van beweging zoals zwemmen, die misschien hartstikke gezond zijn voor je, maar waar geen of weinig druk wordt uitgeoefend op je botten. Hardlopen, wandelen, fitness of yoga zijn daarentegen wel weer vormen van beweging waar de druk hoger is. Variatie is dus belangrijk!

Extra vitamine D

Ik vind zelf dat iedere Nederlander extra vitamine D zou moeten innemen. Vooral nu, tijdens de wintermaanden. Vitamine D zorgt dat calcium goed wordt opgenomen en minder snel het lichaam verlaat. Je kunt dus wel extra calcium tot je nemen, maar als je dit niet ondersteunt met vitamine D dan maakt het nog steeds weinig verschil.

Pas op: eiwitten!

Uit onderzoek van de Universiteit van Harvard is gebleken dat vrouwen die 95 gram of meer eiwitten per dag binnenkregen, 20% meer kans hadden op een gebroken pols. Terwijl dit percentage lager lag bij vrouwen die 68 gram of minder per dag kregen. En Dr. Colin T. Campbell, bekend van ‘The China Study’ zijn het vooral dierlijke eiwitten (vlees en zuivel) die de boosdoener zijn. Volgens Campbell verlagen dierlijke eiwitten de pH-waarde van het bloed (bloed wordt hierdoor zuur). Hierdoor staan je botten calcium af om het te compenseren.

Reageren

Auteur

Wendy Walrabenstein

Wendy Walrabenstein

Wendy Walrabenstein hing haar carrière als bankdirecteur aan de wilgen om te zich te storten op haar blog over gezond leven en haar opleiding tot diëtist.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten