menu

Bewoners met dementie moeten ook genieten

Dit gastblog is geschreven door Bianca, zorgmedewerker bij een zorginstelling in Nijmegen

Bianca werkt als zorgmedewerker bij een zorginstelling in het oosten van het land. Zij zorgt hier voor bewoners met dementie. Maar hoe zorgt zij ervoor dat ook deze mensen nog volop kunnen genieten van dingen, zoals eten of drinken?

In een woongroep met mensen met dementie gaat het allemaal nét even anders. En dat is voor mij de uitdaging. We werken met z’n tweeën op een groep van negen bewoners en doen ons uiterste best om het de bewoners zo aangenaam mogelijk te maken. Of we ze verwennen? Ja zeker! Maar wel op een andere manier dan je op het eerste gezicht zou denken.

Behoefte aan structuur

Onze bewoners hebben vooral behoefte aan iets heel simpels: structuur. Daarom staan ze op vaste tijden op, helpen we de bewoners met aankleden en gaan we iedere dag op hetzelfde moment aan tafel om samen te ontbijten. Aandacht voor het eten en voor elkaar is daarbij belangrijk. Daar zie ik mensen van genieten. En als het betekent dat ik zelf geen tijd heb voor pauze, dan neem ik dat voor lief. Dan eet ik mijn broodje samen met de bewoners. Dat vind ik zelf nog gezelliger ook!

Herkenning is belangrijk

Genieten van eten is voor het grootste deel van onze bewoners niet meer weggelegd. Wat ze wel zichtbaar waarderen zijn gewoontes. Zo hebben we een mevrouw die hecht aan etiquette en keurig met mes en vork eet. Ik help haar daarmee, door mes en vork goed in haar handen te leggen. Je ziet dat ze zich daarbij heel prettig voelt. De familie van een Antilliaanse man maakte roti. Ik keek hem aan net voordat hij zijn eerste hap nam. Die blik van herkenning op zijn gezicht toen hij een portie kreeg: onbetaalbaar!

Betrekken bij het koken

Bewoners laten helpen met koken zit er helaas niet in, dat is gewoon niet veilig. Met één uitzondering: een dame schilt bij ons de piepers. Een paar keer per week klop ik bij haar aan met een grote pan met vijf kilo aardappels. Ze protesteert altijd, maar als ze aan het schillen gaat zie je de voldoening. Ik zit dan bij haar en we drinken ondertussen een kopje koffie. Ze is wat schuw, komt niet graag meer op de afdeling. Maar op deze momenten voelt ze zich erg voldaan.

Een absolute smulpaap

Dan hebben we nog een opvallende bewoner. Een van de weinigen die nog wel echt van eten geniet! Prima op gewicht, maar wel absoluut een smulpaap. Een man die al zijn hele leven dol is op lekker eten. Hij houdt van toetjes en de toppingbox was een groot succes. Iedere avond drinkt hij een biertje. Precies zoals hij zijn hele leven heeft gedaan, maar dan zonder alcohol.

Bewoners met dementie genieten ook

Is er iemand jarig? Dan zorgt de familie voor taart. Echte taart, met slagroom en kaarsjes. En met kerst zorgen we voor een kerstdiner. Maar of bewoners het door hebben? Misschien de reuring, waar ze eigenlijk niet zo dol op zijn. Het liefst hebben ze rust en regelmaat. En als het om eten gaat hebben ze net zo graag hutspot, want dat is wat ze herkennen. En het eet nog een stuk makkelijker ook!

Reageren

Auteur

Voeding in de Zorg

Voeding in de Zorg

Het platform Voeding in de Zorg staat vol met goede ideeën en oplossingen over voeding voor ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen in Nederland. Eten en drinken moeten namelijk kleine genietmomenten zijn voor bewoners. En Voeding in de Zorg helpt je hierbij. Want goede voeding helpt ouderen gezonder en vooral prettiger oud worden.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten