menu

Beste menu van de zorg 2016

Het beste menu van de zorg is dit jaar gewonnen door zorgorganisatie Marente. Topkoks Jaco Groen en Dirk Pieter van Leeuwen sleepten onlangs de eerste plaats in de wacht bij deze landelijke kookwedstrijd.

Tweemaal gewonnen

Na de voorrondes in september, die het koksduo glansrijk doorkwam, streden Groen en Van Leeuwen in de finale om de eerste plaats in het Beatrix Theater in Utrecht. Presentator en tv-kok Pierre Wind: “Dit is ongekend, dit hebben we nog nooit meegemaakt: het team Marente heeft nu drie keer meegedaan, kwam ook drie keer in de finale én is nu voor de tweede maal winnaar! Dit is écht uniek!”

Smaakbeleving van ouderen

Groen en Van Leeuwen  hebben zich met name laten inspireren door de smaakbeleving van ouderen met bijvoorbeeld dementie. Van Leeuwen, teamleider facilitair Noordwijk: “We hebben een uitgebalanceerd menu samengesteld wat ook in de zorg haalbaar is om te bereiden. Dat is één van de vele voorwaarden waaraan het menu moet voldoen. Uiteraard moet het menu verantwoord te bereiden zijn, gezond zijn, goed smaken en je moet binnen een bepaald budget blijven. Tot in de kleinste details is het menu gecheckt op technische aspecten, tot in de tienden van grammen, temperaturen, koolhydraten en vetten.”

Koken voor mensen met dementie

Groen, teamleider facilitair Warmond/Leiden: “Het menu moet de smaakpapillen stimuleren, dat is juist in de ouderenzorg van groot belang om ondervoeding – een veel voorkomend probleem bij senioren – tegen te gaan. Je moet verrassen en smaaksensaties weten te creëren. Omdat reukorganen en smaakpapillen vooral bij ouderen met (beginnende) dementie minder goed functioneren, hebben we de smaken versterkt door de groenten bijvoorbeeld niet te koken maar te konfijten. En voor de herkenbaarheid hebben we o.a. het vissengraat van het gefileerde visje als decoratie op het bord gelaten.” Van Leeuwen: “Ook moet de balans tussen gemalen en ongemalen voedsel goed zijn. De kauwfunctie moet gestimuleerd worden, want als je kauwt, verbetert de doorbloeding van bepaalde delen van het brein en gaat je hartfrequentie omhoog.”

Eetlust opwekkend

Naast smaakbeleving en herkenning, speelt de presentatie een grote rol. “Het moet eetlustopwekkend zijn. Het geheel moet er goed en aantrekkelijk uitzien, het oog wil ook wat”, vertelt Van Leeuwen. “Volgens mij is het gelukt de eetlust op te wekken”, zegt Groen lachend. “Direct na onze presentatie stonden de toeschouwers in de rij om alle pannen leeg te halen.” Het team versloeg alle tegenstanders en wist de jury ervan te overtuigen dat zij het beste menu van de zorg van heel Nederland koken.

Beste menu van de zorg

Marente heeft de titel ‘Beste menu van de Zorg’ nu al een jaar lang op haar naam staan. De jaarlijkse kookwedstrijd van de zorg wordt georganiseerd door Distrivers, een maaltijdspecialist voor zorginstellingen. Zij nemen het winnende hoofdgerecht van Marente op in hun assortiment. Het leverde Marente naast de titel maar liefst € 5.000,- op.

Meer informatie

Bron: ActiZ

Reageren

Auteur

Voeding in de Zorg

Voeding in de Zorg

Het platform Voeding in de Zorg staat vol met goede ideeën en oplossingen over voeding voor ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen in Nederland. Eten en drinken moeten namelijk kleine genietmomenten zijn voor bewoners. En Voeding in de Zorg helpt je hierbij. Want goede voeding helpt ouderen gezonder en vooral prettiger oud worden.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten