menu

Authentieke Franse kersentaart

Deze zomer is niet helemaal dat wat wij van een zomer verwachten. Maar om toch in een zomerse stemming te komen moesten wij vandaag denken aan een Franse kersentaart; een kersenclafoutis zoals ze de taart in Frankrijk noemen. En het mooie is, het is zo makkelijk te maken dat iedereen het kan!

Recept voor authentieke Franse kersentaart

Het recept voor de kersenclafoutis hebben wij uit Zuid-Frankrijk. Deze Franse kersentaart komt namelijk oorspronkelijk uit de buurt van Aix-en-Provence. Saint-Saturnin-lès-Apt om precies te zijn. Dit is zeg maar de geboorteplaats van de kersenclafoutis. Daarom wanen wij ons altijd weer een beetje terug in het zomerse Frankrijk als wij deze taart maken. En dat kunnen we met onze twijfelachtige zomer wel gebruiken!

Informatie

gerecht: dessert
aantal: 12 taartpunten (afhankelijk van hoe je deze snijdt)
tijd: 45 minuten (inclusief 30 minuten baktijd)

Ingrediënten

  • 500 gram verse kersen (ontdaan van de pitten)
  • 2 el suiker om de kersen te “macereren”
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1 eigeel
  • 2 eieren
  • 100 gram patentbloem
  • 175 cl volle melk
  • 4 el slagroom
  • vanille extract

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180º Celsius.

Leg de verse kersen, die je hebt ontdaan van de pitten, in een bak met 2 eetlepels suiker. Meng dit goed en laat dit rusten. Dit proces wordt macereren genoemd en betekent eigenlijk dat de kersen soort van inweken in de suiker. De smaak van de kersen komt hierdoor extra sterk naar boven. Als je het lekker vindt kan je er zelfs nog een heel klein scheutje Kirsch aan toevoegen. Dit geeft straks een lekkere sterke smaak aan de kersen.

Klop nu met een mixer de kristalsuiker, het eigeel en de twee eieren los. Dit gedeelte van het recept is heel belangrijk. Wij kloppen dit mengsel ongeveer 8 minuten met een mixer zodat het beslag straks echt goed luchtig is. De structuur van de Franse kersentaart wordt hierdoor ook heel lekker. Voeg na 8 minuten kloppen lepel voor lepel de bloem toe. Wij doen dit lepel voor lepel om te voorkomen dat straks je hele keuken onder de bloem zit. Zodra de bloem volledig is opgenomen voeg je de slagroom toe en vervolgens de melk. Om het af te maken klop je een klein scheutje vanille extract door het beslag.

Verdeel de kersen over de bodem van een ingevette taartvorm. Wij vetten de taartvorm in met roomboter en doen er dan een paar schepjes kristalsuiker bij. De kristalsuiker verdelen we over de taartvorm zodat het een laagje vormt tussen de taart en de vorm. Omdat de suiker in de oven gaat karameliseren komt de taart al een beetje los van de vorm en krijg je een lekkere buitenkant.

Verdeel nu de kersen en het losgekomen sap van de kersen over de bodem van de vorm. Giet het beslag er overheen en zet de vorm in het midden van de oven. Bak de taart goudbruin in ongeveer 30 minuten. De taart is goed als je een satéprikker of heel dun mes in het midden van de taart steekt en het komt er schoon uit.

Laat de Franse kersentaart nu afkoelen. De clafoutis is goed te bewaren in de koelkast en nog steeds heerlijk als het een beetje gekoeld wordt gegeten.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten