Volg ons online

Eten & Drinken

Authentieke Franse kersentaart

Met deze eenvoudig te maken Franse kersentaart, halen we de zomer in huis. Het mooie is, iedereen kan deze kersentaart maken!

Gedeeld

op

Franse kersentaart ofwel kersenclafoutis

Deze zomer is niet helemaal dat wat wij van een zomer verwachten. Maar om toch in een zomerse stemming te komen moesten wij vandaag denken aan een Franse kersentaart; een kersenclafoutis zoals ze de taart in Frankrijk noemen. En het mooie is, het is zo makkelijk te maken dat iedereen het kan!

Recept voor authentieke Franse kersentaart

Het recept voor de kersenclafoutis hebben wij uit Zuid-Frankrijk. Deze Franse kersentaart komt namelijk oorspronkelijk uit de buurt van Aix-en-Provence. Saint-Saturnin-lès-Apt om precies te zijn. Dit is zeg maar de geboorteplaats van de kersenclafoutis. Daarom wanen wij ons altijd weer een beetje terug in het zomerse Frankrijk als wij deze taart maken. En dat kunnen we met onze twijfelachtige zomer wel gebruiken!

Informatie

gerecht: dessert
aantal: 12 taartpunten (afhankelijk van hoe je deze snijdt)
tijd: 45 minuten (inclusief 30 minuten baktijd)

Ingrediënten

  • 500 gram verse kersen (ontdaan van de pitten)
  • 2 el suiker om de kersen te “macereren”
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1 eigeel
  • 2 eieren
  • 100 gram patentbloem
  • 175 cl volle melk
  • 4 el slagroom
  • vanille extract

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180º Celsius.

Leg de verse kersen, die je hebt ontdaan van de pitten, in een bak met 2 eetlepels suiker. Meng dit goed en laat dit rusten. Dit proces wordt macereren genoemd en betekent eigenlijk dat de kersen soort van inweken in de suiker. De smaak van de kersen komt hierdoor extra sterk naar boven. Als je het lekker vindt kan je er zelfs nog een heel klein scheutje Kirsch aan toevoegen. Dit geeft straks een lekkere sterke smaak aan de kersen.

Klop nu met een mixer de kristalsuiker, het eigeel en de twee eieren los. Dit gedeelte van het recept is heel belangrijk. Wij kloppen dit mengsel ongeveer 8 minuten met een mixer zodat het beslag straks echt goed luchtig is. De structuur van de Franse kersentaart wordt hierdoor ook heel lekker. Voeg na 8 minuten kloppen lepel voor lepel de bloem toe. Wij doen dit lepel voor lepel om te voorkomen dat straks je hele keuken onder de bloem zit. Zodra de bloem volledig is opgenomen voeg je de slagroom toe en vervolgens de melk. Om het af te maken klop je een klein scheutje vanille extract door het beslag.

Verdeel de kersen over de bodem van een ingevette taartvorm. Wij vetten de taartvorm in met roomboter en doen er dan een paar schepjes kristalsuiker bij. De kristalsuiker verdelen we over de taartvorm zodat het een laagje vormt tussen de taart en de vorm. Omdat de suiker in de oven gaat karameliseren komt de taart al een beetje los van de vorm en krijg je een lekkere buitenkant.

Verdeel nu de kersen en het losgekomen sap van de kersen over de bodem van de vorm. Giet het beslag er overheen en zet de vorm in het midden van de oven. Bak de taart goudbruin in ongeveer 30 minuten. De taart is goed als je een satéprikker of heel dun mes in het midden van de taart steekt en het komt er schoon uit.

Laat de Franse kersentaart nu afkoelen. De clafoutis is goed te bewaren in de koelkast en nog steeds heerlijk als het een beetje gekoeld wordt gegeten.

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Lees verder
Advertentie

Eten & Drinken

10 tips om gezonder te eten

Met deze 10 tips om gezonder te eten wordt het makkelijker om iedere dag weer de juiste keuze te maken als je het even niet weet.

Gedeeld

op

Tips om gezonder te eten

Deze tips om gezonder te eten zijn heel makkelijk dagelijks toe te passen. Iedereen wil best een gezondere optie kiezen, maar hoe zet je iets makkelijks op tafel en maak je het ook nog lekker? Dat is niet moeilijk. Met deze 10 tips kom je al heel ver.

1. Ontbijt of lunch

Een boterham bij het ontbijt of de lunch, Hollandser kan het bijna niet. Kies hierbij voor de volkoren variant. Zo krijg je meer vezels binnen, wat goed is voor de stoelgang, én het is voedzamer. Wit brood bevat helemaal niets meer aan vezels en ook alle vitamines en mineralen zitten er niet meer in.

2. Zuivel

Zuivel bevat veel eiwit, iets wat heel goed is voor ouderen. Het is ideaal als tussendoortje. Maak bijvoorbeeld eens een smoothie met fruit. Zo sla je twee vliegen in één klap: eiwitten én vitamines. Het is nog lekker ook!

3. Verse kruiden

Gebruik zo min mogelijk of geen pakjes en zakjes als smaakmaker. Verse kruiden zijn lekkerder én het bevat geen zout zoals de pakjes. Bij het gebruik van kant-en-klare spullen krijg je vaak ongemerkt te veel zout binnen.

4. Verse groente

Verse groente is lekker en gezond. Kook de groenten niet te lang. Tijdens het koken verlies je vitamines en mineralen. Dus hoe langer je ze kookt hoe meer je verliest. De meeste groenten hoeven ook helemaal niet lang gekookt te worden. Op de website van de het Voedingscentrum staat een heel handig overzicht van de verschillende kooktijden.

5. Pap eten

Veel mensen worden niet goed bij de gedachte. Maar pap is hartstikke gezond! En vooral ouderen vinden pap toch echt heel lekker. Net als vroeger. Havermout is bijvoorbeeld heel erg gezond. En je kunt er eindeloos mee variëren.

6. Vette vis

Vette vis is hartstikke gezond. Een oer Hollands harinkje of heerlijke gerookte makreel. In een salade of op een boterham. Ook hier kun je eindeloos mee variëren. Dus kies in ieder geval één keer per week voor een lekkere vis.

7. Ingeblikte groente

Wist je dat groente in glas of blik vrijwel evenveel vitamines en mineralen bevat als verse groente? Als je dus weinig tijd hebt en je wil toch iets gezonds op tafel zetten dan kun je best eens kiezen voor een snellere optie in blik. Let er alleen wel op dat er zo min mogelijk zout of suiker aan is toegevoegd.

8. Stomen, koken of bakken?

Veel mensen vragen altijd, wat is beter? Stomen, koken of bakken? Het antwoord is niet altijd eenduidig, maar stomen is over het algemeen wel lekkerder en gezonder. Vaak heb je minder tijd nodig en het verlies aan vitamines en mineralen is minder. Overigens kun je vlees en vis ook stomen.

9. Soep

Soep is gezond. Maak voor de lunch bijvoorbeeld eens wat anders. Bruine bonensoep is in deze tijd van het jaar heerlijk. En wat extra peulvruchten is voor iedereen goed.

10. Zondigen!

Je kunt proberen 100% gezond te doen, maar bij de tips om gezonder te eten hoort ook: zondigen! Soms even zondigen is namelijk helemaal niet slecht voor je. En jezelf belonen met wat “slechts” zorgt er voor dat je het gezonder eten makkelijker volhoudt. Geen zorgen dus!

Meer tips om gezonder te eten?

Wil je meer tips om gezonder te eten? Of wil je inspiratie opdoen met lekkere recepten of andere handige tips? Bezoek dan eens het blog Voeding in de Zorg of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Lees verder

Eten & Drinken

Gezonde maaltijd bestellen in het ziekenhuis

Een gezonde maaltijd bestellen als je in het ziekenhuis ligt. bij Tergooi ziekenhuizen kan het vanaf nu met de lekkerste dingen.

Gedeeld

op

door

Gezonde maaltijd bestellen

Een gezonde maaltijd bestellen in het ziekenhuis. Het klinkt als de normaalste zaak van de wereld, maar dat is het niet. Iedereen weet hoe het eten is dat je krijgt in een ziekenhuis. Vaak niet beter dan een maaltijd in een vliegtuig. Maar bij het Tergooi ziekenhuis doen ze het vanaf nu anders.

Sinds deze maand kunnen patiënten van Tergooi ziekenhuizen op 6 momenten van de dag een gezonde maaltijd bestellen. ‘Harten6 momenten’ heet het en patiënten kunnen zelf kiezen wat ze lekker vinden. Of waar ze zin in hebben natuurlijk.

Sneller herstel

De gedachte erachter is eigenlijk heel eenvoudig. Als patiënten gezonde en lekkere voeding krijgen voelen ze zich beter en herstellen ze sneller. Dit betekent in de praktijk een korter verblijf in het ziekenhuis. En daar wordt iedereen beter van. Vandaar dat het Tergooi ziekenhuis hier serieus werk van maakt met een ‘Gezond ontbijt’, een ‘Versterkende lunch’, een ‘Voedzaam diner’ en driemaal een ‘Goed en Lekker tussendoortje’. De patiënten mogen zelf kiezen wat hun voorkeur heeft, de keuken houdt rekening met de speciale dieetwensen of voorschriften van de arts. Want uiteindelijk zijn alle patiënten anders en hebben ze verschillende gezondheidseisen.

Gezonde maaltijd bestellen

Er is hard gewerkt om alles mogelijk te maken. Het brood voor ontbijt en lunch wordt vers gebakken in de huisbakkerij van het ziekenhuis. Er wordt waar mogelijk gebruik gemaakt van producten met biologische oorsprong én er wordt rekening gehouden met het seizoen. Ook wordt gekeken naar de diverse voorkeuren van iedereen. Is iemand vegetarisch dan is dit geen probleem. Houdt iemand van Oosterse smaken, dan kan ook daar rekening mee gehouden worden. En heeft iemand zin in stamppot, dan hebben ze geluk. Ook deze zijn volop aanwezig. Zeker nu het winter wordt.

Lokale producten

Het mooie van het concept is ook dat het ziekenhuis zoveel mogelijk ingrediënten koopt bij lokale en regionale leveranciers. Dit komt de kwaliteit ten goede omdat alles verser is én het stimuleert tegelijkertijd de lokale bijstand. Een win-win situatie dus. De producten voldoen verder aan alle keurmerken, want de gezondheid van de patiënt staat uiteindelijk voorop.

Meer weten?

Meer weten over gezonde maaltijden bestellen bij Tergooi? Bezoek eens de website van het ziekenhuis.

Lees verder

Eten & Drinken

Wat is gezond eten? 7 tips voor betere keuzes

Wat is gezond eten? Voedingsdeskundige Suzan Tuinier heeft 7 handige tips om makkelijk gezondere keuzes te maken.

Gedeeld

op

Wat is gezond eten

Wat is gezond eten? Als je het lastig vindt om iedere dag weer de juiste keuzes te maken, dan ben je niet de enige. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat we met z’n allen in Nederland moeite hebben om volgens de principes van de Schijf van Vijf te eten.

Maar, dat betekent natuurlijk niet dat we het moeten opgeven! De juiste keuzes maken kost misschien net wat meer moeite. Het is het wel waard om gezonder te eten. Daarom heeft voedingsdeskundige Suzan Tuinier, van het Vitamine Informatie Bureau 7 handige tips waarmee je heel makkelijk betere voedingskeuzes kunt maken.

Wat is gezond eten? Nou, dit dus!

Tja, wat is gezond eten nu echt? Het is eenvoudiger dan je denkt. Maar het begint bij variatie. Maak je geen zorgen als het niet 100% perfect is. Door betere keuzes te maken verandert er heel snel, heel veel. En het goede is, als je eenmaal gezonder eet wordt het ook steeds makkelijker om gezondere opties te vinden voor jezelf.

1. Snackgroenten als tussendoortje

Tegenwoordig zie je ze veel: snackgroenten. Kleine varianten in handige verpakkingen. Je kunt ze gemakkelijk meenemen en gedurende de dag van ‘snoepen’. Stiekem snoep je dan ook vitamine A, C en B.

2. Handje noten in yoghurt of kwark

Muesli wordt vaak toegevoegd aan yoghurt of kwark. Maar een extra handje noten is lekker en zorgt voor wat extra vitamine E.

3. Meer soep

Soep is een makkelijke manier om extra groenten te eten: tomaten, asperge, erwten, uien, pompoen. Variatie genoeg!

4. Kies voor vrijdag visdag

Vroeger was de vrijdag een vastendag voor katholieke mensen en stond er (goedkope) vis op het menu. Vandaar de uitdrukking ‘vrijdag visdag’. Maar katholiek of niet: zo’n vaste dag helpt om wekelijks tenminste één keer (vette) vis te eten. Goed voor de gezonde visvetzuren en vitamine D.

5. Groen, groen en nog eens groen

Meer groene groente is altijd goed. Spinazie is bijvoorbeeld een heerlijke groente voor in een smoothie. Lekker te combineren met fruit, zoals banaan of mango en rijk aan foliumzuur!

6. Meer buitenlucht

Je kunt het niet eten, maar zonlicht is wel ook heel belangrijk en goed voor je! Je wordt er niet alleen vrolijk van, maar het zorgt er ook voor dat je vitamine D aanmaakt in de huid.

7. Neem een multivitamine

Lukt het écht niet om te eten volgens de Schijf van Vijf? Geef niet op, je hebt elke dag een nieuwe kans. En als aanvulling op je voeding kun je een multivitamine nemen. Dan weet je zeker dat je alles binnenkrijgt wat je nodig hebt.

Meer weten over vitamines?

Wil je meer weten over gezonde voeding en vitamines? Kijk dan eens op het blog van het Vitamine Informatie Bureau en doe De Vitaminetest om te ontdekken hoe gezond je al leeft.

Lees verder

Meest gelezen